Index Vakbarát Hírportál

Mi történik, ha Djokovicstól újra megvonják a vízumot?

2022. január 13., csütörtök 11:20

Az elmúlt egy hét egyik legfelkapottabb témáját Novak Djokovics esete biztosította a nemzetközi sportsajtó számára, és még mindig nem tudni, hogy a világelső szerb teniszező elindulhat-e az Australian Openen.

A témában sok helyen sok mindenki megszólalt már, voltak, akik elítélték a szerbbel szembeni kivételezést, hogy oltatlanként utazhat Ausztráliába, mások amellett érveltek, hogy ha már megkapta az engedélyt, akkor ugyan már ne a repülőút során találják ki, hogy bocsánat, mégsem jöhet. 

Hétfőn arról jött az első híradás, hogy a bírósági ítélet szerint a szerb vízuma mégis érvényes, viszont ezzel még nincs lezárva az ügye, hiszen a bevándorlási hivatal még dönthet úgy, hogy megtagadja a belépést a teniszsztártól. Nem sokkal később már azzal volt tele a média, hogy hamarosan letartóztathatják Djokovicsot. 

Az ügyben a két ország miniszterelnöke is beszélgetést kezdeményezett, az ausztrál sajtó pedig arról számolt be, hogy Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter határozhat a napokban Djokovics kiutasításáról.

Szerdán az jelentett fejleményt, hogy a teniszező elismerte, hogy hibázott az ügynöke a vízum kitöltésekor, stábja új dokumentumokat adott át a helyi hatóságoknak a helyzet tisztázása érdekében, amit Hawke irodája is megerősített. 

Itt tartunk most, a CNN pedig egy melbourne-i ügyvédi iroda partnerének segítségével összeszedte, milyen következményekkel járhat, ha a kormány ismét megvonja Djokovics vízumát.

Miért tart ilyen sokáig a döntés?

A kormányt már így is kínos helyzetbe hozta a hétfői drámai kapitulálás, nem engedheti meg magának népszerűségi szempontból, hogy ez újra megtörténjen. Talán ez is szerepet játszhat abban, hogy Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter halogatja a döntést, valamint az is, hogy igen nagy a tét, amiben a kormány kikezdhetetlen döntést akar hozni

mondta Justin Quill.

Fellebbezhet-e Djokovics?

Quill elmondása szerint a szerb még akkor is kérhet ideiglenes végzést a bírótól, ha megvonják a vízumát, az így meghosszabbított ott-tartózkodási ideje alatt pedig fellebbezhet a döntés ellen.

Ugyanakkor nem fellebbezhet valaki csak azért, mert fellebbezni szeretne, Djokovicsnak megalapozott indokra van szüksége ahhoz, hogy tiltakozzon a döntés ellen.

A kormány engedélyezheti-e Djokovics maradását?

Hawke dönthet úgy, hogy engedélyezi Djokovics maradását, ha a kormány nem tud elég erős érveket felhozni a kitoloncolásra.

Lehet, hogy nem tudják meghozni ezt a döntést, mert azt gondolják, hogy nem teljesen kikezdhetetlen.

Mikor van a döntés határideje?

Jogi szempontból nem beszélhetünk határidőről, ugyanakkor a torna kezdetéig várni Djokovics vízumának visszavonására „politikai és PR-katasztrófa lenne a kormány számára”, így várhatóan a hétfői rajt előtt megszületik a határozat – vélekedett Quill.

Ha végül Djokovics elindulhat, akkor amúgy honfitársával, Miomir Kecmanoviccsal találkozik az első körben. 

(Borítókép: Darrian Traynor/Getty Images)

Rovatok