Index Vakbarát Hírportál

Djokovics nem indulhat Amerikában, újabb két versenyről marad le

2022. március 10., csütörtök 09:15

A helyi szabályozások miatt nem indulhat az Indian Wells-i és az azt követő miami tenisztornán a világranglistán második Novak Djokovics.

A szerb sztárjátékos hasonló akadályba ütközött a két egyesült államokbeli viadallal kapcsolatban, mint a januári ausztrál nyílt bajnokságon – amelyen nem játszhatott –, mivel továbbra sincs beoltva koronavírus ellen, márpedig az észak-amerikai országban kötelező a vakcina felvétele a légi úton érkezők belépéséhez.

Noha automatikusan szerepel a nevem az Indian Wells-i és a miami verseny nevezési listáján, már eddig is tisztában voltam vele, hogy minden bizonnyal nem utazhatok el a viadalokra. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ pedig jelezte felém, hogy a szabályozások nem változtak és nem változnak, ezért nem játszhatok az Egyesült Államokban

 – írta Twitter-oldalán a 20-szoros Grand Slam-győztes klasszis. 

A férfi és női élteniszben a márciust hagyományosan az ötödik Grand Slamnek is hívott kaliforniai, majd a floridai torna tölti ki, mivel mindkét esemény másfél hétig tart. Indian Wells március 10-én, míg Miami március 23-án rajtol, Djokovics előbbit ötször, utóbbit pedig hatszor nyerte meg.

A magyar teniszezők ott vannak Indian Wellsben

Bondár Anna már kiesett, ám a főtábla további két magyarja közül a selejtezőből feljutott Gálfi Dalmára (105.) a belga Alison Van Uytvanck (58.), míg Fucsovics Mártonra (48.) a hazai közönség előtt szereplő Mackenzie McDonald (59.) vár.

Bondár Anna, a világranglistán 75. helyezésével a legjobb magyar női játékos, először lépett pályára a Grand Slamek utáni legnagyobb versenyen, és szerdán Petra Marticcsal találkozott. A négy pozícióval mögötte álló horvát teniszező – aki a 14. helyen is megfordult – többször is szerepelt már Kaliforniában, és 2018-ban a negyeddöntőig jutott.

Első összecsapásukra a sivatagi komplexum 2-es stadionjában került sor kellemes 23 fokban, és a 24 éves magyarnak rögtön az első szervagémjében bréklabdákat kellett hárítania. Ezután mindketten stabilabban és időnként látványos rövidítésekkel hozták az adogatásaikat, majd a spliti ellenfél is kivédett egy bréklabdát. Bondár 5:5-nél elvesztette a szerváját, aztán fogadóként elrontott néhány ütést, így 55 perc elteltével szetthátrányba került.

A folytatásban Martic 2:2-nél a sokadik ejtésével ismét elvette a Hajdúszoboszló SE teniszezőjének az adogatását, majd az ötödik bréklabdát is hárította. Bondárral ellentétben a 31 éves rivális élt a lehetőségeivel, 5:3-nál harmadszor is fogadógémet nyert, ami 1 óra 55 perc után már a győzelmet jelentette a számára.

Index/MTI

(Borítókép: Novak Djokovics 2020. október 30-án. Fotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images)

Rovatok