Index Vakbarát Hírportál

Fucsovics közel volt a csodához, de kétszettes előnyről kiesett az Australian Openen

2023. január 20., péntek 05:48

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában a világranglistán 78. Fucsovics Mártonra a 15. helyen kiemelt olasz Jannik Sinner várt a legjobb 32 között. A magyar játékos kiváló kezdés és kétszettes előny után szenvedett végül vereséget.

A mérkőzés előtt az előjelek meglepő módon a nyíregyházi születésű játékost favorizálták, Fucsovics korábban már két alkalommal is legyőzte Grand Slam-tornán fiatal olasz riválisát. Az idei Australian Openen azonban a 15. helyen kiemelt Sinner kirobbanó formában játszott, az első két kör alatt szettet sem veszített, így ő számított a mérkőzés esélyesének.

Rögtön az első két játékban elvették egymás adogatását a felek, majd Fucsovics 2:2-es állásnál újra breakelt, amely előnyt végig megtartott a szett során, így a nyitópartit el is hozta 6:4-re. Sőt, ugyanilyen eredménnyel nyerte meg a második játszmát is, így meglepetésre kétszettes előnyből várhatta a folytatást, karnyújtásnyira kerülve a továbbjutástól. 

Azonban nem a világranglista 16. helyezettjéről beszélnénk Sinner személyében, ha innentől már gyakorlatilag feladta volna a mérkőzést. A harmadik szettben azonnal elvette kétszer Fucsovics adogatójátékát, míg a sajátjai mögött hibátlan maradt, így 49 perc alatt 6:1-re behúzta a harmadik felvonást. 

Akármennyire hihetetlen, de ezek után 

Fucsovics mindössze két játékot nyert a mérkőzésen, a negyedik felvonást 6:2-re, míg a mindent eldöntő, ötödik játszmát 6:0-ra nyerte meg Sinner, és jutott tovább a nyolcaddöntőbe. 

A magyar teniszező az utolsó két játszmában 26 alkalommal ütött ki nem kényszerített hibát, Sinner tíz alkalommal hibázott magától. Így annak ellenére, hogy közel állt Fucsovics a bravúrhoz, végül a harmadik kör jelenti számára a végállomást Melbourne-ben. 

Sinner a nyolcaddöntőben a harmadik kiemelt Sztefanosz Cicipasszal találkozik. A magyar játékos két főtáblás győzelmének köszönhetően várhatóan bejön a legjobb 70 mezőnyébe a világranglistán.

AUSTRALIAN OPEN 2023
3. forduló (a nyolcaddöntőbe jutásért):

Fucsovics Márton–Jannik Sinner (olasz, 15.) 6:4, 6:4, 1:6, 2:6, 0:6

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok