Index Vakbarát Hírportál

Jó formában fogadja a magyar csapat a világ egyik legerősebb válogatottját

2023. január 27., péntek 15:43

A jövő hétvégén, 2023. február 3–4-én különleges két nap elé néz a magyar tenisz. Tatabányán rendezik a Magyarország–Franciaország Davis-kupa világdöntő selejtezőjét. Az összecsapás előtt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Nagy Zoltán és Fucsovics Márton, valamint Piros Zsombor mesélt a felkészülésről.

Franciaország legjobb teniszezői érkeznek Tatabányára, így nehéz feladat előtt áll a magyar Davis-kupa-csapat: hazai pályán kell kiharcolnia a továbbjutást. Az erős ellenfél ellenére Nagy Zoltán, a válogatott szövetségi kapitánya úgy látja, játékosai jó formában várják a megmérettetést.

Nem csoda, hiszen hazánk első számú teniszezője, Fucsovics Márton kiválóan kezdte a 2023-as évet, tornagyőzelmet ünnepelhetett Canberrában, míg az Australian Openen a harmadik fordulóig jutott.

Nagyon jó felkészülést tudhatok magam mögött, sikerült sok meccset játszanom, szerencsére sok mérkőzést meg is nyertem, így jó formában várom a Davis-kupa rajtját. Nagyon szeretek hazai pályán, Magyarországért játszani, remélem, sokan kilátogatnak szurkolni, és győzelemmel zárhatjuk a hétvégét

– mondta a jelenleg a világranglista 78. helyén jegyzett Fucsovics a jövő hétvégéről. Piros Zsombor is hasonlóan várja a franciák elleni összecsapást, és kiemelte: Davis-kupán különösen szeret játszani a magyar csapatban.

Formámon túl is képes voltam játszani korábban Davis-kupán, nálam esélyesebb játékosokat is legyőztem, és számomra is nagy öröm lesz hazai pályán Magyarországért teniszezni

– tekintett előre a második legmagasabban jegyzett magyar teniszező, aki elmondta: ha lehetne választani, akkor balkezes játékossal nem szívesen meccselne, de egyébként bármely francia játékos ellen szívesen megmérkőzik. 

Davis-kupa, előny a fogadónál?

Piros kérdésünkre válaszolva hozzátette: az év eleji formájával még nem teljesen elégedett, még annak ellenére sem, hogy közel volt a főtáblás szerepléshez az Australian Openen. Elmondta, következő célja, hogy az idei Roland Garroson már alanyi jogon szerepelhessen a főtáblán, és közel férkőzzön a legjobb 100 mezőnyéhez, amire saját belátása szerint minden esélye megvan.

Valkusz Máté karrierje legjobb világranglista-helyezését érte el a napokban a 278. pozícióval, elmondása szerint jelenleg jó formában érzi magát lelkileg és fizikálisan is. Ami a teniszét illeti,  szerinte még van hova fejlődnie, és a jelenlegi legmagasabb ranglistahelyezés csak annyit mutat, hogy nem sérült és rendszeresen játékban van.

Nagy Zoltán szövetségi kapitány kiemelte: Franciaország tenisznemzet, a világ egyik legerősebb válogatottja, így nagyon nagy szükség lesz a hazai közönség támogatására is Tatabányán. Ami a francia csapatot illeti, jelenleg nincs a legjobb 40-ben jegyzett játékosuk, de ha a százas mezőnyre tekintünk, ott már kilenc francia teniszezőt találunk. A franciák keretét egyelőre négy nevezett játékos alkotja, de az Australian Open végeztével további egy játékossal bővül a csapat.

Ugyanúgy, ahogy a magyar. Nagy Zoltán elárulta, hogy a korábban nevezett Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Valkusz Máté, Marozsán Fábián négyeshez minden bizonnyal a balkezes Madarász Gergely csatlakozik, aki ha a pályán nem is, de tapasztalatával segítheti társait a győzelemért folytatott küzdelemben.

A helyszín kérdéses volt

Külön érdekesség lesz a Davis-kupa világdöntő selejtezőjének helyszíne. Sávolt Attila szakmai igazgató elmondta a sajtótájékoztatón: komoly szakmai háttere van annak, hogy kemény pályán rendezzük az összecsapást Tatabányán.

Három évvel ezelőtt Debrecenben mobil salakos pályán fogadtuk a belga csapatot, és a mérkőzések után azt a visszajelzést kaptuk a játékosoktól, hogy elég fura felület volt a pálya. Komoly szakmai dilemma volt, hogy milyen borításon játsszuk le az összecsapást. Szóba jött újra a salakos borítás, de konzultáltunk Nagy Zoltán szövetségi kapitánnyal és Fucsovics Marcival is, így végül úgy döntöttünk, hogy kemény pályán fogadjuk a franciákat. A döntésnek szakmai háttere is van, mivel tudjuk, hogy a francia teniszezők nagy része előnyben részesíti a salakpályát, így ha azt a borítást választjuk, lehet, pályára lépett volna a világranglista 42. helyezettje, Richard Gasquet is. A magyar csapatnak jelenleg jobban fekszik a kemény borítás

– mondta Sávolt Attila a döntés hátteréről. Ami meg a helyszínt illeti, elsőre fura lehet, hogy egy ilyen komoly összecsapást nem a fővárosban, hanem Tatabányán rendeznek meg. Természetesen erről is beszélt Sávolt Attila és a szövetség fejlesztési igazgatója, Bardóczky Kornél is.

A szakemberek elmondták: viszonylag későn derült ki, hogy Magyarország rendezi a találkozót, amit nyilvánvalóan Budapestre szerettek volna hozni, de az időpont közelsége miatt a fővárosban már nem volt szabad sportlétesítmény. Így esett a választás a közelmúltban átadott Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokra, amely többek között a Grundfos Tatabánya kézilabdacsapatának is otthona.

A sportlétesítmény befogadóképessége 6200 fő, a magyar csapat szövetségi kapitánya és a játékosok is többször hangsúlyozták:

remélik, nagyon jó lesz a hangulat, és hogy minél többen kilátogatnak a hétvégén, mert nagy szükségük lesz a szurkolásra.

A Magyarország–Franciaország Davis-kupa-világdöntő selejtezőjét február harmadikán és negyedikén rendezik. A pénteki játéknapon két egyéni mérkőzést, míg szombaton egy páros mérkőzést és további két egyéni összecsapást rendeznek. A jövő hétvégén sorra kerülő, a magyar tenisz szempontjából különleges eseményről az Index helyszíni tudósítással jelentkezik, tartsanak velünk akkor is.

(Borítókép: Nagy Zoltán, Fucsovics Márton, Piros Zsombor és Valkusz Máté. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok