Index Vakbarát Hírportál

Fucsovics Márton legyőzhetetlen volt Bukarestben, pályafutása második ATP-trófeáját nyerte

2024. április 21., vasárnap 16:21

Fucsovics Márton megnyerte a 250-es kategóriájú bukaresti salakpályás tenisztornát, miután a döntőben két szettben legyőzte a világranglistán 52. Mariano Navonét. A magyar teniszező pályafutása második tornagyőzelmét aratta a legmagasabb szinten, a világranglistán pedig jövő héttől megközelíti a legjobb 50 mezőnyét.

Pályafutása negyedik döntőjére készült Fucsovics Márton ATP-szinten azok után, hogy egész héten remek teljesítményt nyújtott Bukarestben – legyőzte többek között a világranglistán 25. Tallon Griekspoort – és hat év után jutott újra salakpályán torna fináléjába. Emlékezetes, legutóbb, amikor Fucsovics salakon játszott döntőt, megnyerte a genfi 250-es tornát, amely egyetlen tornagyőzelme volt korábban. 

Ellenfele a vasárnapi döntőben a bukaresti „vándortorna” – mivel 2017 és 2019 között Budapest adott otthont a versenynek – ötödik kiemeltje, a világranglistán 52. Mariano Navone volt, aki februárban játszott már ATP-szinten tornadöntőt. A 2001-es születésű argentin Buenos Airesben két szettben kikapott Sebastian Baez ellen, a magyar teniszezővel pedig még sosem találkozott korábban. 

Nagyon agresszívan kezdett Fucsovics, rögtön egy tökéletes röptével nyerte meg az első pontot, majd semmire hozta szervagémjét. Navone ezt nem mondhatta el magáról, első adogatójátékában egészen egyenlőig jutott a magyar, sőt több mint 20 ütéses labdamenet végén egy gyönyörű fonák nyerővel bréklehetőséghez jutott. Fucsovics ezt egyből értékesítette, pontosabban az argentin ütötte hosszúra a labdát, így rögtön a mérkőzés elején előnybe került a magyar teniszező. 

Navone azonnal visszavette volna elbukott szerváját, fogadóelőnyhöz jutott Fucsovics adogatójátékában, de a magyar nagyon koncentráltan, pontosan játszotta a kulcsfontosságú labdameneteket, úgymond, leütve a pályáról az argentint – aki tegnap két mérkőzést játszott. Az első három játék szetten belül így Fucsovicsé lett. 

A kifejezetten lassú bukaresti salak miatt nem volt ritka a 10 vagy annál több ütésváltás labdameneten belül. Navone nem tudta tartani a tempót magyar riválisával, továbbra is Fucsovics akarata érvényesült, agresszív játékával pedig újra brékelte az argentint. Ennek ellenére Navone nem engedte el a szettet, megint eljutott fogadóelőnyig Fucsovics szervagémjében, ezúttal viszont értékesítette a bréklabdát, így 4:1-ről jöhetett a folytatás. 

Egyre lassabbak voltak a labdák, az argentin stabil tenisze pedig megint kifogott Fucsovicson, aki egyre többet hibázott, így alig telt el néhány perc, eltűnt a magyar teniszező előbb még tetemesnek tűnő előnye. 4:0-ról egyenlített az argentin. Navone a folytatásban megint bréklabdához jutott, de Fucsovics rendkívül koncentráltan hárította, majd behúzta a kulcsfontosságú szervagémet. Sőt,

amikor az argentin teniszező nyomás alatt a szettben maradásért szervált, több ütését szélesre vagy hosszúra ütötte, így Fucsovics első szettlabdáját értékesítette, és hatalmas lépést tett a végső győzelem felé. 

A magyar teniszező remekül folytatta a mérkőzést, vesztett pont nélkül hozta szerváját, Navone játékán pedig látszott, hogy egyre jobban fárad. A pillanatnyi mélypont viszont nem volt hosszú ideig hatással Navonéra, olyannyira, hogy szervagémjében egy bréklabdát hárított, majd rögtön utána – némileg váratlanul – elvette Fucsovics adogatását látványos megoldásokkal, és előnybe került szetten belül. 

Második szett 3:1-nél Fucsovics eljutott 0:30-ig az argentin szervagémjében, de bréklehetőséghez nem jutott, Navone koncentráltan és agresszív tenisszel húzta be a játékot, amely a szempontjából kulcsfontosságú volt. Következő adogatójátékában viszont már nem menekült, olyannyira, hogy pontot sem nyert gémen belül, Fucsovics brékelt, lefaragta hátrányát, és két játékra került a győzelemtől. 5:4-nél Navone a mérkőzésben maradásért adogatott, de ezt könnyen abszolválta, így folytatódott a küzdelem. 

6:5-nél viszont megremegett az argentin, előbb hosszúra, majd kétszer a hálóba ütötte a labdát, így két mérkőzéslabdához jutott Fucsovics. Az első lehetőséget még elizgulta a magyar, a másodikat viszont értékesítette, és megnyerte a bukaresti tornát! 

A 32 éves magyar teniszező Genf után pályafutása második tornagyőzelmét aratta salakon, illetve az ATP Touron. Fucsovics a tornagyőzelmének köszönhetően közel 30 helyet lép előre a világranglistán, és jövő héttől az 53. helyen jegyzik. 

ATP 250, BUKAREST, DÖNTŐ

(Borítókép: ATP Tour)

Rovatok