Index Vakbarát Hírportál

Rafael Nadal vereséget szenvedett, nem lép többet pályára Rómában

2024. május 11., szombat 16:24

Véget ért Rafael Nadal számára a római ezres kategóriájú tenisztorna, mivel a második fordulóban vereséget szenvedett a hetedik kiemelt Hubert Hurkacz ellen. A spanyol klasszis utoljára lépett pályára az olasz fővárosban, és arról is beszélt, hogyan folytatja felkészülését a Roland Garrosra.

Elbúcsúztatta a római közönség Rafael Nadalt, aki korábban 10 alkalommal megnyerte az olasz főváros mestertornáját. A 22-szeres Grand Slam-tornagyőztes spanyol klasszis az első fordulóban még fordulatos mérkőzésen győzött a selejtezőből érkező Bergs ellen, a második kanyarban viszont a hetedik kiemelt Hubert Hurkacz következett. 

A lengyel hórihorgas teniszező az első labdamenetektől fogva ráerőltette akarát Nadalra, akinek nem volt válasza Hurkacz játékára. Az első gémben a spanyol klasszis négyszer eljutott fogadóelőnyig, értékesítenie viszont egyiket sem sikerült, majd Hurkacz 2:1-nél brékelte ellenfelét. Ezt követően Nadal egyetlen játékot sem nyert szetten belül, Hurkacz 6:1-re nyerte a nyitó játszmát. 

A folytatásban sem változtak az erőviszonyok, hasonlóan az első szetthez, most is második adogatójátékát bukta el a spanyol, majd amikor 5:3-nál a játszmában maradásért szervált, megint brékelt Hurkacz, egyúttal lezárta a mérkőzést. 

A korábban tízszeres római bajnok Nadal számára véget ért a torna, és aktív pályafutása során már nem tér vissza az olasz fővárosba, mivel a szezon végén visszavonul.  A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Nadal arról beszélt, véleménye szerint az első szett sokkal szorosabb volt, mint a második, annak ellenére, hogy az eredmény nem azt mutatja.

Nem volt válaszom a szerváira, nagyon jól szervált, én meg nem tudtam olyan helyzeteket kialakítani, amelyekkel hibára késztettem volna. Nagyon nehezen kezdődött a mérkőzés, az első két játék közel fél óráig tartott, majd utána elveszettem a szervámat, és nem tudtam visszaküzdeni magam. Úgy gondoltam a mérkőzés előtt, hogy teljes mértékben készen állok, de ezt a pályán már nem tudtam megmutatni, és ez nagyon rossz érzés számomra

– értékelt Nadal, akitől azt is megkérdezték, mennyi esélyt lát arra, hogy pályára lép a két hét múlva kezdődő Roland Garroson. Ennek kapcsán elmondta, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy teniszezhessen pályafutása legfontosabb tornáján, de még nem tud semmi biztosat mondani.

Ahogyan azt gondolhatjátok, a döntés még nem tiszta a fejemben. Fizikálisan vannak problémáim, igen. Két lehetőség van: az egyik, hogy azt mondod, nem játszom elég jól, problémáim vannak és ezt elfogadom, ezért nem lépek pályára a Roland Garrooson A másik, hogy elfogadod a jelenlegi helyzetet, tisztában vagy azzal, hogy jelenleg nem tudod legjobbodat nyújtani, de mindent tőled telhetőt megteszel annak érdekében, hogy két hét múlva készen állj a Garrosra. Én utóbbit fogom tenni

– zárta gondolatait Nadal.

ATP 1000 RÓMA, MÁSODIK FORDULÓ

Rovatok