Index Vakbarát Hírportál

Hegyeket tudna elhordani edzőváltása óta

2014. december 5., péntek 21:58

A magyar úszás történetének egyik legszebb napja volt a csütörtöki, amikor a rövid pályás világbajnokságon egy óra alatt négy aranyat nyertek a versenyzők.

Hosszú Katinka két világcsúccsal szerezte meg második és harmadik aranyát, 200 háton és 100 vegyesen lett a legjobb.

Nagyon boldog vagyok, ma tényleg minden összejött, amit szerettem volna. Tudom, sokan gondolták az első nap után, hogy valami gond van - pedig nem volt. Éreztem, hogy megy az úszás, csupán annyi történt: Belmonte kiváló formában van - amit én sejtettem -, és abban a két számban legyőzött.”

Az első versenynapon, szerdán 200 pillangón és 400 vegyesen a spanyol jobban bírta a hajrát, Hosszú pedig ugyan egyéni legjobbjait úszta, meg kellett elégednie a második hellyel.

Az a jó, hogy sikerült túltennem magam az aprócska csalódáson, és a második napon a száz hát megnyerése teljesen helyretette a lelkem. Ezek után már egyértelmű volt, hogy a mai nap jól fog sikerülni, természetesen abban is bíztam, hogy sikerül világcsúcsokat döntenem mindkét távon. És most nagyon élvezem a versenyzést, ennél pedig nincs jobb érzés a világon” - összegzett Hosszú.

Gyurta 200 mellen megőrizte négy éve tartó verelenségét, taktikusan, az erejét tökéletesen beosztva tartotta maga mögött az üldözőjét, a német Kochot. Gyurta jövőre már teljes erőbedobással készül.

A nap meglepetésgyőzelme Bernek Péteré volt, aki edzőt váltott, ezzel együtt a 200 hátról 400 gyorsra fókuszált: remekül.

Pontosan úgy alakult a verseny, ahogy elterveztem, a harmadik százat nagyon megnyomtam, azon verhetetlennek érzem magam, utána már csak az volt a fontos, hogy a lendület kitartson a végéig” - mondta.

Fél másodpercről két és fél másodpercre növelte az előnyét, a nagy riválisok ekkor teljesen leszakadtak, végül két testhosszt vert az ellenfelekre.

Teljesen kiúsztam magam, de nem érzem a fáradtságot. A váltás óta teljesen kicseréltek, úgy érzem, hegyeket tudnék elhordani" – jelentette ki.

Ebben a sikerben ugyanúgy benne van Turi György munkája, hiszen az év nagyobb részében még nála készültem, mint Nagy Petié a BVSC-ben. Mindkettejüknek nagyon hálás vagyok. Berlinben, amikor a dobogóról is lemaradtam 200 háton, sírtam, padlón voltam – viszont annak úgy kellett történnie, hogy végül meghozzam a döntést a váltásról. Ahhoz, hogy ez így sikerüljön, kellett a környezetváltás” - érzékeltette.

A berlini Eb-n elnézést kért mindenkitől, szégyellte magát, amiért negyedik lett 200 háton.

Hozzátette: szeptemberben még maga sem gondolta, hogy decemberben már világbajnok lesz 400 gyorson. A többiek eddig nyilván nem vették komolyan, még az előfutam után sem.

Jó lett volna Rióig titkolni, mire vagyok képes, de persze nem bánom, hogy így alakult” - foglalta össze.

Rovatok