Index Vakbarát Hírportál

Nekünk nem feladatunk, hogy új elnököt keressünk

2016. december 20., kedd 14:55

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka legfontosabb szponzoraival, az Univerrel és a Biotech vezetőivel zárta az évet – ki is hívta mindkét céget, annak alkalmazottait egy 24 órás úszásra –, moderátora volt egy beszélgetésnek, és valamennyi idén megszerzett aranyérmét, mind a 172-t közszemlére tette.

„Nagyon hosszú és kemény év volt, olimpiával, Európa-bajnoksággal, világkupa-sorozattal és rövid pályás világbajnoksággal, de nagyon sikeres, ezt azért az úszásban könnyű mérni. Amikor minden jól megy, akkor kell motiválni, és még jobban odalépni. Shane-nel arról szoktunk beszélni, vagy győzünk, vagy tanulunk” – magyarázta.

Rögtön hozzátette, óriási motivációt jelent neki, hogy jövőre Budapesten lesz a világbajnokság. Iszonyatosan várja már, egy aranyérem tízszer annyit jelent majd neki, mint máshol, hiszen a saját szurkolói előtt éri el.

Őt kergeti a világ, ő eközben egy képzeletbeli úszót kerget. Nem dőlhet hátra, folyamatosan innovációra van szüksége, különben nem működik az úszás. Ha viszont újít, akkor automatikusan kételyei is lesznek. A programjába, hogy mennyit és miként úszik, nem látnak bele, de azt láthatták, hogy az előző évek hasonlóan épültek fel.

Abban bízik, hogy az a brand (Iron Lady), amit felépített, akkor is létezni fog, amikor ő már nem úszik, de erről még természetesen nincs szó.

„Bár abban titkon reménykedem, hogy egy olyan úszó, aki az én klubomban van, velem együtt eljut az olimpiára. Hetven gyerek van a klubomban, biztosan lesznek hibáink, de nyitottak vagyunk, minden szülőt meghallgatunk, hogyan lehet még jobbá tenni a munkát. A legfontosabbnak azt tartom, hogy jó kedvvel ússzanak a gyerekek. Szeretnénk átalakítani a kialakult képet, megváltoztatni a jelenlegi úszókultúrát.”

Sokszor látja, hogy a szülők már folyamatosan nézik a ranglistákat, mit úszik a 10 éves gyerekük. Ők, az Iron Aquatics nem ezen az úton járnának, nekik tök mindegy, hogy milyen időket érnek el kezdetben a klubjukban úszók.

„A sok kilométer nem vonzó, gyötrődés, sokszor hallottuk eddig. Azt szeretnénk megmutatni, hogy lehet másként is ezt csinálni. A klubok gyorsan szeretnének eredményeket elérni, bennünket viszont jobban érdekel a technika. Mert arra lehet építeni, ha majd megnőnek a gyerekek, és terhelni ráérünk később is őket, később is lehet állóképességet szerezni. Nem baj, ha a többi klub sikeresebb lesz az elején, és mi nem érünk el komoly eredményeket. Nálunk az a cél, hogy semmiképp se menjen el a kedvük 18 évesen az úszástól, ne égjenek ki idő előtt.”

Érzi a súlyát, hogy példaképpé vált – amikor hazajöttek Rióból, akkor szembesült azzal, mit jelentett a fiataloknak az a három arany és egy ezüst –, hogy másolni fogják a mozdulatait, ezért még inkább odafigyel.

Természetesen nyomon követi a változásokat a szövetségben Gyárfás Tamás lemondása után, de úgy véli, hogy ők a fontos lépést megtették, a többi nem tartozik rájuk, nem feladatuk az elnökkeresés. Ők egy más rendszert képzelnek el, nem olyat, amilyet a lemondott elnök épített.

Pozitív változásokat szeretne, és hogy sokkal többet tegyenek a tehetségekért. Mert kiöregedőben van egy csapat, az ő korosztálya, és utánuk van egy kis űr.

A kanadai rövid pályás vb-n igazolódott szerinte, hogy amit begyakorol a sok évközi versenyen, arra lehet építeni, mert előjön a legfontosabb versenyeken is, hogy 15 méteren át delfinezik például. Ettől még sok pici technikai hibát követett el, ezért nem is volt annyira elégedett az időkkel.

„Volt egy kis olimpiai másnaposság, nem mondom, hogy lusta voltam, de a nagy cél után maradt egy kis űr. Most már nincs, újra megvannak a célok."

Rovatok