Index Vakbarát Hírportál

Átvilágítják Gyárfás után a Magyar Úszó Szövetséget

2017. január 18., szerda 10:39 | aznap frissítve

Átvilágítással kezdi tevékenységét a Magyar Úszó Szövetség új elnöke. A Gyárfás Tamás lemondása után megválasztott sportvezető már a megválasztásakor átláthatóságot ígért, Bienerth Gusztáv szerint az átvilágítás is nyilvános lesz.

Bienerth, aki egyben a turizmusért felelős kormánybiztos is, az M4 Sport Sportreggeli című műsorában azt mondta, teljes pénzügyi, gazdasági, jogi átvilágítás van folyamatban. Ami a MÚSZ helyzetét illeti, az első elnökségi ülés január 25-én lesz, és már minden elnökségi taggal folytatott négyszemközti beszélgetést, hogy eldöntse, ki a partner a program megvalósításában, illetve kivel nem akarnak együtt dolgozni, írja az MTI.

„Engem nem terhelnek a múlt feszültségpontjai, kívülről jövök, ennek vannak előnyei és hátrányai. Az mindenesetre nagyon jó kezdet, hogy kétszeri titkos szavazás után, ami évtizedek után először volt a magyar úszósportban, elnökké választottak három jelölt közül” – közölte Bienerth Gusztáv.    

November 21-én a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkáék szólították fel Gyárfás Tamás elnököt és a szövetség teljes vezetőségét a távozásra. Hosszúék hét pontba foglalták kéréseiket, amelyek között az első egy olyan új vezetőség felállításának igénye volt, amely hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására. Ennek kapcsán Bienerth Gusztáv úgy fogalmazott, a hét pontnak egy meghatározó üzenete van: világos, átlátható, nyomon követhető struktúra kell, és a sportolókra, az edzőkre és a klubokra kell koncentrálni.

„Ha a mandátumának hetedik hónapjában egy elnök lemond 23 évi munkát követően, az egy speciális helyzet, nekem fel kell mérnem, hogy most mi a helyzet, és a jövőt kell építenem" – szögezte le az elnök.

Ami a július 14-én kezdődő budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokságot illeti, Bienerth Gusztáv azt mondta: a kormány január 31-ig jelentést vár a felkészülés állapotáról. Hozzátette, számára az a legfontosabb, hogy Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményét világszínvonalon tudják megrendezni, és jó belépő legyen a szeptember 13-án esedékes 2024-es olimpiai helyszínkijelöléshez. A jelenlegi legjobb magyar úszóra visszatérve az elnök – aki egyben a 2024-es olimpiai pályázat alelnöke – leszögezte:

Szerintem nincs hatékony olimpiai és világbajnoki szponzoráció Hosszú Katinka nélkül. Dolgozom ezen, és remélhetőleg a közeljövőben hírrel is tudok erről szolgálni.

A vb konkrét előkészületeivel kapcsolatban Bienerth Gusztáv azt mondta, ma találkozik Szántó Évával, a világbajnokság rendezéséért felelős cég ügyvezetőjével, és azután tud tájékoztatást adni a helyzetről. Hozzátette, jelenleg a világbajnokságra koncentrálnak, ezzel együtt ő maga a következő olimpiai ciklus végéig, a 2020-as tokiói játékokig tervez, és ennek a folyamatnak az egyik fontos állomása lesz a magyarországi vb.

Rovatok