Index Vakbarát Hírportál

Hiába nyert többször Hosszú, Sjöström vezet a világkupán

2017. augusztus 14., hétfő 12:36

Az eindhoveni verseny végeztével lezárult az úszó világkupa három állomást magába foglaló európai szakasza, a pontversenyben pedig jelenleg a nőknél toronymagasan vezet a svéd Sarah Sjöström az ötszörös győztes Hosszú Katinka előtt, kilencven pontos előnnyel várhatja az ázsiai szakaszt – írja az MTI.

A svéd úszónő a moszkvai, berlini és eindhoveni helyszíneken összesen hétszer végzett az első helyen, ám Hollandiában 100 és 200 méter gyorson is világcsúcsot úszott, így annak ellenére is az első helyen áll a pontversenyben, hogy Hosszú kilenc alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára.

A FINA ráadásul minden egyes világrekordért 10 ezer dollárt fizet az úszóknak, így a svéd a pénzgyűjtésben is jobban áll, 104 500 dollárt úszott össze eddig. Mindezek ellenére Hosszú sem panaszkodhat, a magyar úszónő Berlinben, 100 méter vegyesen javította meg a saját idejét és úszott világcsúcsot, így mindennel együtt már ő is 61 ezer dollárnál jár. 

Sjöström és Hosszú után jócskán lemaradva a harmadik helyen jelenleg holtversenyben áll a holland Ranomi Kromodwidjojo és a spanyol Mireia Belmonte, utóbbi éppen Hosszú korábbi, 400 méter vegyesen beállított rekordjának megdöntésével szerzett értékes pontokat Eindhovenben.

A férfiaknál a 159 pontos dél-afrikai Chad le Clos vezet két orosz, az egyformán 93 pontos Kirill Prigoda és az összetett pontverseny tavalyi nyertese, Vlagyimir Morozov előtt. Ez a sorrend a pénzdíjak tekintetében is, Le Clos eddig 63 800, Prigoda 44 250, Morozov pedig 40 900 dollárt úszott össze.

A sorozat szeptember 30-án folytatódik majd az első ázsiai helyszínen, Hongkongban.

Rovatok