Index Vakbarát Hírportál

Hosszú megállíthatatlan, 6. aranyát nyerte

2017. december 16., szombat 17:42

A koppenhágai rövid pályás úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján Hosszú Katinka a 200 vegyesen is a tőle megszokott magabiztossággal verte ellenfeleit, és 4 másodperccel múlta felül Verrasztó Evelynt.

Hosszú ideje 2:04,43 lett, az első méterektől kezdve nem volt kérdéses, hogy nem tudják megszorítani sem.

A második helyre nagy hajrával Verrasztó Evelyn jött be, ő 2:08,49-nél állította meg az órát. Ötvenes medencében, 2010-ben egy század volt köztük a különbség a Margitszigeten.

Hosszú még egy aranyat nyert az utolsó előtti napon, 50 háton egyéni csúccsal (25.95) volt a leggyorsabb. 25 méter után még nem fordult elsőnek, de a forduló után hatalmas erővel jött, és körülbelül 20 centivel előzte meg a lengyelt Tchorzt, aki 26,09-cel csapott a célba.

Hosszú nagyon örült annak, hogy végre egyéni csúcsot ért el ezen az Eb-n.

" Sikerült fejben összerakni az egészet, nagyon jól éreztem magam ezen a versenyen, külön óriási dolog, hogy ez a kétszáz vegyes után sikerült. Nem sokan úsznak 26-on belül a világon, de én is ezek közé tartozom, azaz nagyon boldog vagyok.  Kétszáz vegyesen 2:01 a legjobbam, kicsit nehéz úgy úszni, hogy nincs, aki velem jöjjön, hiszen már háton szinte egyedül mentem, de mindig arra törekszem, hogy a legjobbat hozzam ki magamból. Ez most így sikerült” - magyarázta.

Verrasztó úgy értékelt, hogy ezért érte meg mégiscsak folytatni. "Jobb, hogy nem Katka mellett úsztam, mert ő egy külön versenyt megy, és aki közvetlenül mellette van, annak nem igazán jó ezt közelről néznie. Magamra tudtam koncentrálni, és végigvinni azt, amit az edzőm kért: hozzam ki magamból mindent, amit tudok. Úgy számoltuk, 2:08 elejével oda lehet érni a dobogóra, és pontosan így is történt. Amikor az utolsó huszonötre fordultunk, már sejtettem, hogy jó lesz, mert tudtam, Katka kivételével engem ebben a mezőnyből senki nem fog megelőzni gyorson.”

100 gyorson Kozma Dominik és Németh Nándor is döntős, vasárnap előbbi a negyedik, utóbbi a hatodik helyről várja a folytatást. 

Borítókép: MTI/AP/Jens Dresling/Ritzau Foto

Rovatok