Index Vakbarát Hírportál

11 holland városon át úszott volna 200 km-t, de hordágyon vitték el

2018. augusztus 20., hétfő 18:29

Maarten van der Weijden holland hosszútávúszó olimpiai bajnok azt tervezte, hogy jótékonysági céllal három nap alatt tizenegy holland városon át leúszik 200 km-t, de út közben a víztől lebetegedett, ezért 163 km-nél fel kellett adnia az úszást.

Azokon a csatornákon és folyókon akart végigúszni Friesland tartományban, ahol egy hagyományos gyorskorcsolyaversenyt rendeznek meg, ha télen befagy az egész útvonal. Utoljára 1997-ben rendeztek ilyen versenyt.

A férfi szombat reggel ereszkedett a vízbe Leeuwarden városban, út közben pedig több ezren biztatták egész hétvégén. Éjszaka volt, ahol traktorokkal világították meg a csatornákat előtte. Sokan pedig a NOS holland tévé élő streamjén követték a próbálkozást, írja az AP.

Hétfőn azonban kiírták a férfi hivatalos oldalára, hogy fel kellett adnia a kísérletet, mert egy orvos megvizsgálta, és felelőtlenségnek tartotta volna a folytatást. A férfinek többek között súlyos hasmenése volt, hordágyon vitték ki a vízből.

Maarten van der Weijden igazi hős Hollandiában: 2001-ben leukémiával diagnosztizálták, de meggyógyult, és világbajnok lett 25 km-es nyíltvízi úszásban, a 2008-as pekingi olimpián pedig aranyérmet szerzett 10 km-es nyíltvízi úszásban. Abban az évben visszavonult, de azóta is számos jótékonysági úszáson vesz részt, hogy a rákgyógyításra gyűjtsön pénzt.

Rovatok