Index Vakbarát Hírportál

Hosszú Katinkát nem érdekli, hogy eltiltással fenyegetik

2018. november 10., szombat 11:36

Hiába fenyegette meg egy- vagy akár kétéves eltiltással Hosszú Katinkát a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), nem tudtak ráijeszteni a háromszoros olimpiai bajnok úszónőre. Hosszút – több neves úszótársával együtt – azért fenyegette meg a FINA, mert jelezte indulási szándékát a nemzetközi szövetség által el nem ismert ISL nevű szervezet 2018. december 20-21 között rendezett torinói versenyén, amit alig pár nappal a rövidpályás világbajnokság után rendeznek.

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, az Insidethegames értesülései szerint a FINA súlyos szankciókat helyezett kilátásba mindazok ellen, akik elindulnak az International Swimming League új sorozatának nyitóversenyén. Az ellenvilágkupának is nevezett sorozaton előzetesen olyan úszók jelezték részvételüket, mint Hosszú Katinka, a brit Adam Peaty vagy a dél-afrikai olimpiai bajnok, Chad le Clos.

A FINA által belengetett büntetés egyáltalán nem hatotta meg Hosszút.

Katinka mind a rövidpályás vb-n, mind az ISL versenyén részt vesz

– nyilatkozta a Borsnak szombat reggel Kiss Kinga, az úszó sajtófőnöke. Hosszú reakciója már csütörtökön sejthető volt, ugyanis ezt a képet és szöveget tette ki még csütörtökön a Facebook-oldalára, a hírre reagálva:

"Ha versenyről van szó, én ott leszek! Alig tudom kivárni, hogy versenyezhessek az Energy Standard (az esemény névadó szponzora) decemberi eseményén Torinóban, Olaszországban" - írta alá.

Csurka Gergő, a Magyar Úszó Szövetség sajtófőnökének a lapban idézett szavaiból pedig az is kiderült, hogy Hosszú távolról sem egyedül dacol a FINA fenyegetőzésével, sőt Sarah Sjöström és Adam Peaty egyenesen azt jelezte a FINA-nak, hogy a vébén nem áll rajtkőre, a torontói versenyen viszont elindul.

Csurka szerint a sztárúszók vébéindulásának lemondására reagálva keményített be a FINA, és a fenyegetéstől, illetve a vb-n nyerhető pénzek emelésétől azt várják, hogy a legjobb úszók végül elindulnak a Kínában rendezett világeseményen. A MÚSZ sajtófőnöke szerint egyébként nem valószínű, hogy a FINA tényleg beváltja a fenyegetését, és eltiltja korunk legjobb úszóit.

Hosszú Katinka mellett az ügy további két magyar úszót is érinthet, mivel a szervezők Cseh Lászlót és Verrasztó Dávidot is meghívták a torinói ISL-versenyre. 

(via 24.hu)

Rovatok