Index Vakbarát Hírportál

Vérplazmát adnak a koronavírus-fertőzésből felgyógyult magyar úszók

2020. április 28., kedd 19:29 | aznap frissítve

A koronavírus-fertőzésen átesett magyar válogatott úszók úgy döntöttek, hogy vérplazmaadással segítenek a súlyos állapotba került betegeken.

A magyar orvosok is ígéretes eredményekről számoltak be, amikor vérplazma-terápiát alkalmaztak koronavírusos betegeknél, így arra kérték a fertőzésen átesett és már felgyógyult embereket, hogy plazma adásával segítsenek másokon.

A magyar úszóválogatott több tagja is elkapta a fertőzést, és most úgy döntöttek, hogy egy nyilvános tesztelésen és véradáson ők is segítik a terápiát. A Magyar Úszószövetség közleményéből kiderült, hogy Kapás Boglárka, Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid is ad majd plazmát a Testnevelési Egyetemen április 30-án. A helyszín nem véletlen, a TE is része annak a tudományos együttműködésnek, ami a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjával valamint az OrthoSera Kft.-vel. vérplazma-terápiát fejleszt. A kutatást pedig a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, Dr. Lacza Zsombor vezeti.

A válogatott tagjai a negatív teszteredményeik után hétfőn kezdték meg újra a medencés edzéseket szigorú szabályok betartásával. 

Rovatok