Index Vakbarát Hírportál

Élen az Energy Standard az ISL-ben

2020. november 1., vasárnap 20:46

A Duna Arénában zajló Nemzetközi Úszóliga (ISL) hatodik összecsapásának első napját követően az Energy Standard vezet a Toronto Titans, a NY Breakers és az Aqua Centurions csapatai előtt.

A rövid pályás sorozat vasárnapi napján a magyarok közül Szabó Szebasztián (Aqua Centurions) 100 méter pillangón és 50 méter gyorson is a második helyen zárt, akárcsak Kapás Boglárka (NY Breakers) 400 méter gyorson, ahol csapattársa, Késely Ajna a 4., Jakabos Zsuzsanna (Energy Standard), Verrasztó Evelyn (Aqua Centurions) pedig 8. lett.

Jakabos 200 méter vegyesen gyűjtött még egy negyedik helyet - itt Verrasztó a 7. helyen zárt - , szintén negyedik lett Burián Katalin (Aqua Centurions) 200 méter háton, míg Telegdy Ádám (NY Breakers) ötödik lett utóbbi számban.

Fantasztikusan úszott a német Marco Koch 200 méter mellen, a 30 éves klasszis minden idők ötödik legjobb idejével (2:00.58) nyerte a számot.

A hongkongi Siobhan Haughey a 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként 51.14 másodperces Ázsia-rekordot úszott, ami az örökrangsor hatodik legjobbja.

Az ISL-sorozatban egy fordulóban egyszerre négy csapat küzd egymással. A lebonyolítás szerint minden csapatban 12-12 férfi és női úszó vehet részt egy viadalon, de két-két további versenyző is bevethető váltókban. Egy számban klubonként két úszó versenyez, a helyezések alapján pontokat kapnak a csapatok, így alakul ki a végső sorrend.

Az egyéni számokban 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot lehet szerezni alapvetően - ugyanakkor ha valaki bizonyos előnnyel nyer, akkor pontokat rabolhat a többiektől -, míg a váltók dupla szorzóval járnak. Az úgynevezett csillagszóró futamban pedig - amelyben az 50 méter gyorsot egymás után háromszor kell leúszniuk a versenyzőknek, de mindegyik végén feleződik a mezőny - akár triplázni is lehet.

A sorozat második szezonja a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött, tíz csapat részvételével a Duna Arénában zajlik. A Magyarországra érkező sportolóknak az amerikai sportligákhoz (NHL, NBA) hasonlóan „buborékban” kell élniük. Tíz fordulót rendeznek az alapszakaszban, ezt követően kerül sor az elődöntőre és a döntőre.

(MTI)

Rovatok