Index Vakbarát Hírportál

Turi György lemondott, tiszta a lelkiismerete

2021. november 25., csütörtök 09:48

Benyújtotta lemondását Turi György, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke, akit az elmúlt hetekben több egykori tanítványa is azzal vádolt meg, hogy szexuálisan zaklatta, valamint fizikai erőszakot és lelki terrort is alkalmazott edzéseken, illetve versenyeken.

Turi már korábban felfüggesztette magát a szövetségben a vizsgálatok befejezéséig, a szakember azonban 

ma nyílt levélben jelezte Wladár Sándor elnök felé, hogy lemond minden tisztségéről (szakmai alelnök, elnökségi tag, edzőbizottság-elnökség).

Levelében kitér arra is, hogy tiszta a lelkiismerete, eredménysora pedig önmagáért beszél, felnőtt-világversenyeken 104 érmet szereztek a tanítványai, akikkel az elmúlt bő 40 évben dolgozott. Hozzáteszi, lehet, hogy alkalmazott olyan módszert korábban, amilyet ma már semmilyen körülmények között nem tehetne, de próbált haladni a korral. Ezenkívül elnézést kért mindenkitől, akit megbántott.

A nyílt levelet alább változtatás nélkül közöljük.

Wladár Sándor elfogadta Turi lemondását, amelyet így kommentált:

Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának. Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából.

A bizottság ettől függetlenül természetesen folytatja a munkáját, jelezte Wladár Sándor. „Semmiképp sem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánunk söpörni. A bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várjuk, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még komolyabb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is.”

(Borítókép: Turi György 2015. október 1-jén. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok