Index Vakbarát Hírportál

Mihályvári-Farkas Viktória Európa-bajnok 400 vegyesen

2022. augusztus 13., szombat 18:31

Szombaton, a római úszó-Európa-bajnokság harmadik napján négy szám döntőjében voltak érdekeltek a magyar versenyzők. Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen aranyérmet nyert, Kovács Benedek kétszáz háton, Milák Kristóf 100 gyorson, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen lett ezüstérmes.

Az esti program a női 200 méter gyors elődöntőjével kezdődött, ahol Pádár Nikolettnek szoríthattunk. Bár Késely Ajna a 15. legjobb időt úszta az előfutam során, mivel három holland előzte meg – a szabályok szerint nemzetenként csak ketten mehetnek tovább –, a 14. helyen jutott az elődöntőbe, később viszont visszalépett az indulástól.

Pádár Nikolett a második elődöntőben kapott helyet. Végig másodikként fordult, aztán egy óriási hajrában harmadik lett, 1:57.80-as egyéni csúccsal. Ezzel továbbjutott a döntőbe, melyet vasárnap este tartanak. A magyar úszó egy tizedmásodperccel maradt le az első helyezettől.

Nagyon szerettem volna bekerülni a döntőbe, nagyon boldog vagyok, hogy bejutottam. Nem terveztem, hogy megúszom az egyéni csúcsomat

– nyilatkozta az M4 Sportnak az elődöntőt követően Pádár Nikolett kitörő lelkesedéssel.

Rögtön ezután következett a férfi 200 hát döntője, ahol két magyar versenyzőnek, Kós Hubertnek és Kovács Benedeknek szurkolhattunk. A rajtprocedúra nem volt zökkenőmentes, az egyik rajtgép nem működött megfelelően, ám szerencsére technikai hiba nélkül elrajtolt a döntő. 

Kovács Benedek negyedikként, Kós Hubert nyolcadikként fordult 50 méternél, az élen pedig óriási volt a verseny, de sokáig úgy tűnt, ebben a számban nem lesz magyar érem. 

Kovács 150 méternél még ötödikként fordult, aztán egy elképesztő hajrában második lett, hatalmas egyéni csúccsal. 

Kós Hubert nyolcadikként ért célba, a számot pedig a francia Yohann Ndoye Brouard nyerte 41 századmásodperccel Kovács Benedek előtt. 

Nem gondoltam volna, hogy második leszek, a 4-5. helyre saccoltam magam. Szeretném egy kicsit megbolygatni a világbajnoki mezőnyt, mindenképpen a 2024-es párizsi olimpia a cél, ott kéne kiteljesednem

– értékelte a döntőt az M4 Sportnak Kovács Benedek.

Felnéztem, és láttam, hogy Beni [Kovács Benedek] második lett, az nekem majdnem ugyanolyan öröm, mintha én lettem volna második, legjobb barátok vagyunk

– mesélte Kós Hubert az M4 Sport kameráinak a 100 pillangó elődöntője után. 

A férfiak után ismét a nőké volt a főszerep, az 50 méter pillangó döntője magyar érdekeltség nélkül, villámgyorsan lezajlott, és papírforma szerint a svéd Sarah Sjöström nyerte a számot. 

Utána szinte felrobbant a tapstól az uszoda. Következett a férfi 100 gyors, ahol Milák Kristóf és Németh Nándor megpróbálta megverni a román David Popovicit. 50 méternél Milák negyedikként fordult, Popovici viszont legyőzhetetlennek bizonyult.

Milák felért a második helyre, Popovici viszont világcsúccsal nyerte az Eb-t, a 17 éves úszó cápadresszes csúcsot döntött meg 46,86-os űridejével. 

A korábbi világcsúcsot az a brazil César Cielo tartotta, aki 13 évvel ezelőtt pont itt, a római világbajnokságon úszott 46,91-es időt. Popovici akkor mindössze négyéves volt. Milák Kristóf 47,47-es idejével új országos csúcsot úszott, Németh Nándor 48,01-gyel az ötödik helyen ért célba.

Sejtettem, hogy Popovici jól úszik majd, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire. Nem nagyzolásból, de már a második világcsúcs mellettem születik, valahol motiváló személyiség lehetek. Nagyjából akkora őrült zseni lehet ő [David Popovici] gyorson, mint én pillén. Nándinak is fel kell kötnie a nadrágját, ha lépést akar velem tartani, eddig én próbáltam vele. Nem is nagyon érdekel az országos csúcs, az lenne a célom, hogy a párizsi olimpián egy 47 eleji idővel legyek ott

– mondta az M4 Sportnak Milák a döntőt követően. 

Egy vékony kissrác vagyok, de ennek a vékony kissrácnak baromi jó technikája van, és tudja élvezni az úszást. Milák Kristóf egy nagyszerű rivális, várom már, hogy a jövőben is versenyezzek ellene

– mesélt az M4 Sportnak David Popovici. 

A következő magyar érdekeltségű úszás a 100 pillangó elődöntője volt. Az első elődöntőben Kós Hubert 51,69-es idővel a harmadik lett. Milák Kristóf a második elődöntőben úszott, nem volt sok pihenője a 100 gyors döntője után, de 51,01-gyel megnyerte a saját elődöntőjét. Kós és Milák egyaránt továbbjutott a holnap esti döntőbe.  

Ezután a férfi 200 mell elődöntői következtek, az első elődöntőbe került mindkét magyar induló, Verrasztó Dávid és Zombori Gábor. Verrasztó hatodikként, két tizeddel az egyéni csúcsától elmaradva ért be, Zombori viszont 11 századdal javította meg egyéni legjobbját, nyolcadikként ért a célba. Összesítésben Verrasztó Dávid 12., Zombori Gábor pedig 15. lett, így ebben a számban nem lesz magyar döntős. 

Az elődöntőt követően érkezett az utolsó egyéni magyar érdekeltségű szám, a női 400 vegyes Mihályvári-Farkas Viktóriával és Jakabos Zsuzsannával. Délelőtt Jakabos Zsuzsanna simán megnyerte az első előfutamot, Mihályvári-Farkas Viktória pedig Hosszú Katinka előtt a másodikat, ezzel eldőlt, hogy a háromszoros olimpiai bajnok, a számban Eb-címvédő és világcsúcstartó hiába úszta meg a negyedik legjobb időt, lemarad a döntőről. A továbbjutó két magyar hölgy 4:41-es idővel három másodpercet vert a mezőnyre.

A pillangó résztáv végén Jakabos volt az élen, a két magyar versenyző között 28 századmásodperc volt akkor. Utána a hátúszó résztáv következett, ahol ideiglenesen az élre állt a brit Freya Colbert, Mihályvári-Farkas pedig megelőzte Jakabost. A mellúszás azonban Mihályvári-Farkas Viktóriának kedvezett, ezen a résztávon majdnem egy testhosszt vert a másodikként forduló Colbertre. A gyorsúszó résztávnál Mihályvári-Farkas csak nyújtotta az előnyét, Jakabos pedig a negyedik helyről indított egy kemény hajrát. 

Végül Mihályvári-Farkas Viktória aranyérmes lett, Jakabos Zsuzsanna pedig egy szenzációs gyorsúszással a második helyre ért be, kettős magyar siker született 400 vegyesen. 

Őszintén szólva reménykedtem az aranyban, mert az enyém volt a legjobb idő délelőtt, és abban az úszásban volt még tartalék. Kiugrom a bőrömből, legszívesebben táncolnék egyet, csak nagyon elfáradtam. Leírhatatlan élmény lesz hallgatni a Himnuszt

– nyilatkozta az M4 Sportnak az Európa-bajnoki győzelmet követően Mihályvári-Farkas Viktória. 

Ezután következett a nap zárószáma, a 4×100 méteres gyorsváltó. A magyar csapat Pádár Nikolett–Gyurinovics Fanni–Senánszky Petra–Molnár Dóra összeállításban indult.

Az első 100 méter után Sarah Sjöström óriási előnyt hozott össze Svédországnak, Pádár Nikolett negyedikként váltotta Gyurinovics Fannit. Féltávnál továbbra is a svédek álltak az élen, Gyurinovics a hatodik helyen váltotta Senánszky Petrát, aki utána az összeállítás legjobb idejét úszta. Hiába volt nagy előnyük a svédeknek, a pocsék váltásuk és a nagy brit hajrá miatt csak a másodikak lettek, a nyolcas pályán Nagy-Britannia megnyerte az Európa-bajnokságot. A mieinknél Molnár Dóra zárta a sort, végül az ötödik lett a magyar váltó. 

(Borítókép:  Antonio Bronic / Reuters)

Rovatok