Index Vakbarát Hírportál

Milák Kristóf megvédte Európa-bajnoki címét 100 méter pillangón

2022. augusztus 14., vasárnap 18:13

Milák Kristóf címvédésével indult a vasárnap délutáni program az úszók római Európa-bajnokságán. A magyar klasszis sűrű program mellett is magabiztos úszással, 0,54 másodperces előnnyel szerezte meg az aranyérmet a második helyen célba érő Noe Ponti előtt. A program utolsó számában, a 4x100 m gyorsváltónk második lett.

A délutáni program rögvest a két magyart is felvonultató 100 m pillangó döntőjével indult, melyben a címvédő Milák Kristóf és az új egyéni rekordra készülő Kós Hubert állt rajtkőre.

A Honvéd világklasszisa erősen kezdett, és szinte végig vezetve 50.33-as időt úszva megnyerte a finálét, megelőzve a svájci Noe Pontit és a lengyel Jakub Majeskit. Kósnak is összejött a minimális cél, azaz az új egyéni csúcs: 51.33-mal, jó benyúlással a negyedik helyen csapott a célba.

Milák a magyar küldöttség harmadik aranyérmét nyerte a római Európa-bajnokságon, nyilatkozni azonban nem volt ideje a 200 méteres gyorsúszás közelgő középdöntője miatt.

Megtette viszont a 4. hely megszerzése után Kós: „Jól kezdtem az első 50-et, de úgy érzem, kicsit elkapartam a végét. Kicsit tipikus a részemről, meg kell még tanulni ezt is jól úszni” – adott villámértékelést az M4 Sport kamerája előtt a 19 esztendős úszó.

50 háton nem akadt magyar érdekeltség a döntőben: a francia Analia Pigree 27.27-es idővel nyert, az Európa-csúcstól 17 századdal elmaradva, de a második helyezett Silvia Scaliára így is majd három tizedet verve (27.53).

Férfi 200 gyorson az első középdöntős futamban ugrott medencébe Németh Nándor, aki 1:47.15-tel mindössze 6. helyen abszolválta a távot, így minimális esélye maradt a továbbjutásra. A románok csodagyereke, David Popovici 1:44.91-gyel volt a nyolcas legjobbja. A második futam mezőnyében, a selejtező legjobb idejét elérő úszónak járó egyes pályán érkezett a számban anno ifjúsági olimpiai aranyat is nyert Milák, aki minimális pihenő után is jól kezdett, első helyen fordult (bár Popovici idejéhez képest jó négy tizeddel lassabb részidő mellett), a második 50 méteren visszacsúszott a harmadik helyre – 19 századdal –, ami viszont biztatónak tűnt, hogy viszonylag kicsi volt a tempó, ami jó hajrával kecsegtetett. Kellett is az erős tempó a végére, mivel hatodik helyen kezdte az utolsó hosszt, de hiába kapaszkodott vissza a futam negyedik pozíciójába, ez az összesített eredménylistán kevés volt a továbbjutáshoz.

Milák 1:47.37-es idővel, a délelőtti úszásához képest több mint egy másodperccel elmaradva (1:46.26) a 10. helyen, Németh 1:47.15-tel a 9. helyen zárt. Visszalépés esetén első és második tartalékként kaphatnak szerepet a fináléban, ez azonban nem valószínű. A Popovici–Milák-csata ebben a számban elmarad...

Pádár Nikolett a női 200 m gyors fináléjában sokáig az 5-6. helyért csatázott, végül 1:58.87-tel nyolcadik lett. „Van még bennem. Örülök, hogy egyáltalán ezekkel a lányokkal egy döntőt tudtam együtt úszni” – értékelt az M4 Sportnak.

A programot a 4×100 m gyorsváltó tagjai tehették keretessé magyar szempontból: Milák, Németh, Szabó Szebasztián és Mészáros Dániel a legjobb idővel (3:14.62) jutott a döntőbe, így pedig egyértelmű éremesélyesként kezdte meg a versenyt. 

Elsőként a 200 gyors elődöntőjében érdekelt Németh ugrott a vízbe, 50 méter után a középmezőnyben fordult, majd fantasztikus utolsó 30 méterrel a 2. helyen (17 százados hátrányban) adta át a képzeletbeli stafétát Szabónak. Az olaszok őrületes tempót úsztak, a franciák majd fél másodperccel lemaradva követték őket, Szabó helyére 3. helyen jött Mészáros. A harmadik embernél a britek jöttek óriásit, a hetes pályán felúszva 3. pozícióba jöttek fel, megelőzve a mieinket. Milák negyedikként negyedik helyen kezdett tempózni, 50 méter után már a dobogón fordult, az ezüstért hajrázott, és egy remek benyúlással, 3:12.43-at elérve meg is szerezte azt hazánknak. 

Az arany tetemes előnnyel az olaszoké lett, a bronz a briteké. A negyedik helyen beért franciákat utólag – rossz váltás miatt – kizárták.

„Olyan mélyponton voltam a 200 után, innen csak felfelé lehetett. A többiek azonban összeráztak a döntő előtt. Nem voltam menthetetlenül elkeseredve, úgy voltam vele, majd meghúzom a 4×100 méteres váltót” – mondta Milák.

„Megtettünk mindent, nagyon örülök ennek az ezüstnek. Megharcoltunk ezért. Büszke vagyok a három fiúra itt mellettem. Megyünk tovább” – örömködött Németh a kamera előtt.

ÚSZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG (RÓMA)

Férfi 100 m pillangó
1. Milák Kristóf 50.33 másodperc
2. Noe Ponti (Svájc) 50.86
3. Jakub Majerski (Lengyelország) 51.22
4. Kós Hubert 51.33

Férfi 4×100 m gyorsváltó
1. Olaszország (Alessandro Miressi, Thomas Ceccon, Lorenzo Zazzeri, Manuel Frigo) 3:10.50 perc
2. MAGYARORSZÁG (Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Milák Kristóf) 3:12.43
3. Nagy-Britannia (Jacob Whittle, Matthew Richards, Thomas Dean, Edward Mildred) 3:12.70

(Borítókép:  Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok