Index Vakbarát Hírportál

Kós Hubert Európa-bajnok lett 200 vegyesen Rómában

2022. augusztus 17., szerda 18:43

A Rómában zajló úszó-Európa-bajnokság medencés versenyének záró napján Kós Hubert nyerte meg a férfi 200 méteres vegyesúszást. Késely Ajna bronzérmet szerzett 400 méteren, Fábián Bettina a negyedik lett ugyanitt. Jakabos Zsuzsanna az 5. helyen végzett a női 200 méter pillangó fináléjában.

A magyar csapat négy aranyéremmel (Milák Kristóf 100 és 200 pillangón nyert, a Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf 4×200-as gyorsváltó, valamint a női 400 vegyesen Mihályvári-Farkas Viktória is a legjobbnak bizonyult), hét ezüsttel és két bronzzal várta a szerdai zárást.

Elsőként a női 200 méter pillangó döntőjében voltunk érdekeltek, a Rómában 400 vegyesen ezüst-, 4×200 gyorson bronzérmet szerző Jakabos Zsuzsanna önmagához képest erős idővel, de csak a hetedik helyen fordult fél távnál, ezt követően viszont jött a szokásos jó hajrá, ami ezúttal az ötödik helyre volt elég.

Mindenképpen szeretnék egy kicsit pihenni, amit nem nagyon szoktam tenni, legutóbb 2017-ben volt erre példa. Most úgy érzem, ez jót fog tenni, és utána megpróbálok felkészülni a rövidpályás vb-re. Nagyon örülök, hogy itt lehettem. Megleptem saját magam, jobban sikerült ez a hét, mint vártam. Remek volt a hangulat, erre mondjuk számítottam. Jó szájízzel fogok hazamenni

– értékelt Jakabos Zsuzsanna az M4 Sportnak.

A számot amúgy az elképesztő tempóban kezdő és a 200 végéig még épp kitartó 16 éves bosnyák Lana Pudar nyerte meg, aki korábban 100-on bronzérmet szerzett.

Második magyarként Kós Hubert érkezett, aki a 200 vegyesen ígéretéhez híven erősen kezdett, elsőként érte el az első falat, és háton is az ő nevével kezdődött a mezőny rangsora.

Mellen a portugál Lopes centikkel megelőzte, a gyorson viszont újítani tudott, és HATALMAS CSATÁBAN Európa-bajnok lett!

Most még a részidők sem érdekelték a felnőtt mezőnyben az első nagymedencés világversenyen szerzett érmét megkaparintó fiatal úszónkat. 

Ez annyira nem jó idő, de egy Európa-bajnoki döntőn ki kell úszni magad. Ez egy ajándék érem volt, mert nincs itt Léon [Marchand – az idei 200 és 400 vegyes budapesti világbajnoka]. Mellen egész jól tartottam magam, gyorson mindent ki kellett adnom, ami bennem van. Beszéltem Virth Balázzsal, és mondta, hogy úgy álljak hozzá az utolsó számhoz, hogy ne érdekeljen semmi, sikerülni fog. Az idő nem a legjobb, de most ezzel lehetett aranyat nyerni

– értékelt Kós Hubert a csatornának.

Az utolsó magyaros futamban Fábián Bettinának és Késely Ajnának szoríthattunk. A női 400 gyors első fordulójánál előbbi a harmadik, utóbbi a hetedik volt, de Késely 100-nál már a harmadik helyen haladt, ezt a helyét pedig végig meg tudta tartani, Fábián a negyedik lett.

Itt az első helyért Isabel Gose csatázott a hazai Simona Quadarellával, és végül a német lett az aranyérmes.

Ráz a hideg, nem hittem volna, hogy a surranópályán összejön az érem. Közel voltam a magyar csapathoz úszás közben, átjött a támogatás, az edző is mutogatta közben, hogy ez az, jól megyek. Nagyon boldog vagyok a negyedik helyek után, hogy összejött a bronzérem

– örömködött Késely Ajna az M4 Sportnak adott nyilatkozatában.

„Az erőbeosztás nem annyira sikerült, az elejét egy kicsit ellazsáltam, ha lehet így mondani. Tudtam, hogy a végsebességem nem a legerősebb, így talán nem a hajrára kellett volna tartalékolni. Biztató a döntő és a negyedik hely, jó lett volna egy dobogó, de azért örülök, hogy Ajnának sikerült” – mondta ezt már Fábián Bettina.

A magyar csapat így öt arannyal, hét ezüsttel és három bronzzal A MÁSODIK HELYEN zárta a medencés programot – CSAK A HÁZIGAZDA OLASZOK (13 arany, 13 ezüst, 9 bronz) VÉGEZTEK ELŐTTÜNK.

ÚSZÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG (RÓMA)

NŐI 200 MÉTER PILLANGÓ

1. Lana Pudar (Bosznia-Hercegovina) 2:06.81

2. Helena Bach (Dánia) 2:07.30

3. Ilaria Cusinato (Olaszország) 2:07.77

....5. Jakabos Zsuzsanna 2:09:03

FÉRFI 200 MÉTER VEGYES

1. Kós Hubert 1:57.72

2. Alberto Razzetti (Olaszország) 1:57.82

3. Gabriel Lopes (Portugália) 1:58.34

NŐI 400 MÉTER GYORS

1. Isabel Gose (Németország) 4:04.13

2. Simona Quadarella (Olaszország) 4:04.77

3. Késely Ajna 4:08.00

4. Fábián Bettina 4:08.63

(Borítókép: Kós Hubert Európa-bajnok lett – Istvan Derencsenyi / Getty Images )

Rovatok