Index Vakbarát Hírportál

Milák Kristóf edzője szerint 100 pillangón is összejöhet a világcsúcs

2022. december 31., szombat 09:47

Virth Balázs úszóedző szerint Milák Kristóf olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó nemcsak 200, hanem 100 méter pillangón is képes lehet megdönteni a világcsúcsot.

Nem önmagában a győzelem volt a cél, és már az elején mondtam: nagyon fontosnak tartom, hogy javítson az időeredményén, és ne csak úgymond az eredményre ráülve simán nyerjen

– mondta az M1 aktuális csatornának pénteken adott évértékelő interjújában tanítványa budapesti világbajnoki diadaláról a 44 éves szakember, aki a motiváció szempontjából szerencsésnek tartja, hogy Miláknak nem sikerült 1:50 perc alá szorítania az idejét, mert így a jövő évben is lesz miért hajtania.

A mesteredző a tokiói ötkarikás játékok után vette át Milák Kristóf felkészülésének irányítását, és abban bízott, hogy 100 méteren egy újabb világcsúcsot ér majd el.

A középdöntős úszása után abszolút azt gondoltam, hogy képes rá, de a döntőben az első három tempó után már láttam, nem lesz meg, mert fáradt volt. Ott már benne volt a váltó, a 200 pillangó, és egy kicsit elfáradt

– zárta a vb értékelését Virth, majd hozzátette, továbbra is bízik a 100 méteres pillangós rekordban.

Az újpesti tréner szerint a következő szezonban a főbb versenyszámai mellett a gyorsváltóban is nagy szerepe lesz a fiatal tehetségnek, emellett pedig 100 méter gyorson is komoly lehetőségeket lát.

Nyilván a két pillangót helyezzük előtérbe, emellé a 4-szer 200 méteres gyorsváltót is nagyon erősnek tartom. Sós Csaba szövetségi kapitány is nagyon bízik ebben a csapatban, éppen ezért ezt teszem a harmadik helyre. Az egyéni számokat tekintve pedig talán a 100 gyorsot tartom a legideálisabbnak

– mondta Virth, majd hozzátette, hogy erről közösen fognak dönteni tanítványával.

Virth Balázs azonban nem elégedett meg a sztársportoló idei teljesítményével, és a legfőbb erőpróbának a 2024-es, párizsi ötkarikás játékokat tartja:

Ha olyan jól sikerül, mint az előző olimpia, akkor tudom azt mondani, hogy megtettem, amit tudtam. Ha egy ilyen sportolót azon a szinten tudtam tartani, sőt talán még tovább is tudtam fejleszteni, akkor méltó leszek arra, amit átvettem

– fogalmazott.

Virth további tanítványai közül Márton Richárd a római Európa-bajnokságon 200 méter pillangón ezüstérmet szerzett edzőtársa mögött, míg a korábban világ- és Európa-bajnok Telegdy-Kapás Boglárkának sérülések és betegségek hátráltatták a felkészülését. Utóbbival kapcsolatban a nyári pihenőt követően bizakodóan nyilatkozott az Újpest edzője: szeptemberben azt láttam a szemében, hogy visszakaptam az egy évvel ezelőtti Bogit.

MTI

Rovatok