Index Vakbarát Hírportál

Olaszország-Magyarország 6-7, vb-elődöntős a női pólóválogatott

2019. július 22., hétfő 11:25 | aznap frissítve

A csapat kiválóan védekezett, Gangl Edina tökéletesen védett, összejött a győzelem. Következik Spanyolország a világbajnoki döntőért.

Éles, végig izgalmas meccset nyert a magyar női vízilabda-válogatott hétfőn a dél-koreai világbajnokságon, amikor Olaszországot 7-6-ra verte a negyeddöntőben.

Bíró Attila szövetségi kapitány csapata szinte végig vezetett, de két gólnál többel nem tudott meglépni. A védekezés majdnem hibátlan volt, Gangl kapus kifogástalanul védett, alig kapott gólt a csapat. Támadásban nem voltak ennyire határozottak a magyar nők, így a hajrában kétszer is egyenlítettek az olaszok. A harmadik negyedben 5-5-re, a végén 6-6-ra zárkóztak fel, de Leimeter gólja 7-6-ra alakította az állást. Többször is lezárhattuk volna a meccset, ám úgy alakult, hogy az utolsó percnek is csak egygólos előnnyel mentünk neki.

Jött viszont a végig kiváló védekezésünk, amivel lehoztuk a meccset az egy gól fórral.

Az elődöntőben Spanyolország lesz az ellenfél, a másik ágon az USA Ausztráliával játszik. Ha a magyar csapat az amerikaival játssza a döntőt, Magyarország kijut a 2020-as olimpiára, mert az ellenfél már korábban megszerezte a kvótát. Ha nem az Egyesült Államok lenne az ellenfél, akkor vb-cím kvalifikál Tokióba.

A meccs előtt és közben

A magyar csapat játszotta hétfőn az utolsó negyeddöntőt a koreai világbajnokságon, a kezdésre kiderült már, hogy siker esetén a spanyolokkal meccsel a válogatott, ha bejut a négy közé.

Spanyolország nagyon simán verte Hollandiát, az első negyedben eldőlt a dolog, amit 6-0-ás kezdés után 6-1-gyel hoztak le. 8-4 és 10-5 volt az állás a következő két negyed után, a vége 12-8 lett, azaz kétség sem férhetett a győzelmükhöz.

Magyarország csoportmásodikként érkezett a negyeddöntőre Új-Zéland kiverésével, az olaszok ellen lehetett bizakodni a továbbjutásban, főleg mert vb-n egyetlenegyszer kaptunk ki tőlük korábban. Bíró Attila szövetségi kapitány is optimista volt, leginkább az ellenfél csípő-harapó stílusára hívta fel a figyelmet.

I. negyed

Vályi Vanda elhozta a labdát a ráúszásnál, de Szilágyi lövését védte az olasz kapus, így az ellenfél támadhatott, szintén sikertelenül. Újabb magyar, majd újabb olasz attak után az első négy akcióból nem esett gól. Ami Szilágyi Lövése után öt akció lett és még mindig 0-0. Gangl Edina remekül védett, az olaszok is képtelenek voltak betalálni a harmadik helyzetükből is.

Illés Anna törte meg a jeget, 1-0-ra vezetett a magyar válogatott közel három perccel a kezdés után.

Emberelőnyt használtunk ki a 2-0-hoz, Leimeter Dóra talált be kissé éles szögből, a labda a kapus kezét is bevitte.

Gyorsan jött az olasz szépítés, emberelőnyből, Gangl majdnem fogta, 2-1.

Keszthelyi lepattaintotta a labdát a harmadikért, azonnal újra kettőre növelte a válogatott az előnyét, 3-1.

Bosszantó volt a következő szépítés, blokk után megvolt a labda, de senki nem ment érte, Picozzi egy passz után kilőtte a jobb sarkot, 3-2.

Illés találta telibe a kapufát, az olasz kapus is beleért, nagy védés volt.

Zsniális akció volt a 4. magyar gól: Keszthelyi lövést színlelve játszott középre, Gurisatti Gréta centerből sima gólt dobott, 4-2-re vezetett a magyar csapat az első negyed után.

II. negyed

Vályi Vanda újra simán elhozta a labdát a ráúszásnál, megint mi vezethettük az első támadást, de az olasz kapusnál kötött ki a labda. Óriási olasz lövés jött - mellé -, majd olasz labdaszerzés után újra az ellenfél támadott, és egy pattogó lövéssel 4-3-as szépítés érkezett Chiappitól.

Letelt a támadóidő a következő támadásunknál, de legalább az ellentámadást is kivédekeztük. Szerencsénk volt, az olaszok messziről lőttek kapufát, a mi lövésünket védte a kapusuk, aztán Gangl szerezte meg a labdát - nem jöttek a gólok. Ejtéssel próbálkoztunk időszűkében, fölé ment, ahogy az olasz lövés is. 4-3-ról nem tudott elmozdulni az állás, és Bíró kapitány időt kért.

Nem járt sikerrel, két pozícióból is lőhettünk, éles szögből ment aztán a labda, az olasz kapus védett, de Gangl-bravúrral ekkor sem kaptunk gólt. Gyönyörű védés volt.

Szilágyi megtörte az ínséget, 1:40-nel a vége előtt a bal alsót vette be, 5-3-ra vezettünk.

Becsúszott a negyedik olasz gól, Gangl belenyúlt a lövésbe, a labda nagy nehezen, 3 centivel vánszorgott át a "vonalon", 5-4.

Szilágyi ziccerlövését blokkolták a negyed befejezésénél, 5-4 volt a félidőben ide.

III. negyed

Vályi Vanda háromból harmadszor is elhozta a labdát, de Parkes Rebecca svédcsavarját a kapufára tolta az olasz kapus. Gangl védett megint egy éles lövést, a védekezésünk kvázi tökéletes volt, támadásban kellett volna hatékonyabban játszanunk, de Keszthelyi lövése is a kapusnál végezte.

Megtörték a védekezésünket,

5-5, jött az egyenlítés 5 perccel a negyed vége előtt, Tabani talált be.

Gangl félpályás olasz lövést fogott, Leimeter labdaszerzése után Szilágyi lőtte a kapusba a labdát. Gangl ejtést fogott könnyedén már az olasz támadásnál.

Szilágyiról lehúzták a sapkát, a karját ziccerben fogták le, magyar ötméterest fújt a bíró:

Gurisatti bevágta, 6-5, újra vezettünk.

Vályi ajtó-ablak helyzetben középről vízről pattintott - fölé. De aztán épp ő blokkolt hátul, megint támadhattunk, ám lesodorták az olaszok a labdát a magyar kézről. Vályi blokkolt újfent, ezzel megúsztuk az egyenlítést, 6-5-tel zárult a harmadik negyed.

IV. negyed

Vályival felesleges volt versenytúszni, negyedszer is elhozta a labdát a kezdésnél. Szilágyi lövése fölézúgott.

A Gangl-bravúr most elmaradt, Queirolo egyenlített 6-6-ra.

Gangl ejtést fogott, Bianconi hatalmas kapufát lőtt, és ki is pontozódott.

Leimeter jó helyről nem hibázott, szép gólt dobott, 7-6-ra újra Magyarország vezetett. Mentünk a kétgólos előnyért, de Leimeter ejtése csak kapufát talált. Chiaffini mellélőtt, újra a két gólért támadtunk, de Csabai messze fölédobta a labdát. Az utolsó 3 percen belül járt a meccsa, amikor a sokadik Gangl-védés után védekeztünk tovább, majd újra Gangl védett csodásat, és támadhattunk.

Lezárhattuk a meccset, de középről csak a kapust találtuk el. 55 másodperccel a vége előtt támadhattunk megint, de gyorsan feultot fújtak ellenünk.

13 másodperccel a vége előtt az olaszok időt kértek, hogy aztán a döntetlenért támadjanak.

Mellélőtték az olaszok, 6 másodperc maradt az órán,

Bíró kapitány időt kért, lepörgettük a maradék másodperceket, így 7-6-ra verte Olaszországot a magyar válogatott, és bejutott a vb-elődöntőbe, ahol Spanyolországgal játszik.

(Borítókép: Gurisatti Gréta (j2) és az olasz Chiara Tabani (j, takarva) a női vízilabda torna negyeddöntőjében, a Magyarország - Olaszország mérkőzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 22-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok