Index Vakbarát Hírportál

Lassan kezdett, de a végére nagyon kiütötte a törököket a férfi pólóválogatott

2020. január 14., kedd 20:52

A magyar férfi vízilabda-válogatott helyenként jól is játszva, 19-5-re győzte le a törököket az Európa-bajnokság első csoportmeccsén. A jó felhozómeccsen több látványos magyar gól is született, de ennél több kell majd az Eb-n. Csütörtökön már a csoportgyőzelem lesz a tét a spanyolok ellen.

A budapesti vízilabda-Európa-bajnokság harmadik napján a férfiak tornája is elkezdődött. A C csoportban szereplő magyar válogatott első ellenfele a törökök voltak, akik az utóbbi időben már állandó résztvevőnek számítanak az Eb-ken. A mostani sorozatban a harmadik, összességében pedig már a hetedik Európa-bajnokság amire kijutottak.

A közelmúltban kétszer is találkoztak az Eb-n a magyar válogatottal, és nem meglepő módon, mindkétszer fölnyes magyar győzelem született. A 2010-es tornán 22-2, a 2016-oson pedig 20-5 lett a csoportmeccs végeredménye.

A torna előtt a magyar válogatott csapatkapitány, Varga Dénes kijelentette, hogy nem lehet más a céljuk, mint megnyerni az Európa-bajnokságot, legyen bárki is az ellenfelük.

Döcögősen kezdtek

A Duna Aréna lelátói a félnyolcas kezdésre nagyrészt megteltek, így minden adva volt egy kellemes hangulatú meccshez. Az első negyed azonban nem így alakult, bár Erdélyi Balázs egy büntetőből megszerezte a vezetést, a törökök gyors egymásután három gólt is lőttek, és 3-1-re elhúztak.

A magyar támadások a negyed elején eléggé akadoztak, és még szerencsénk sem volt, amikor Pohl Zoltán lövése a kapufán csattant. A percek óta tartó gólcsendet végül Zalánki Gergő törte meg, majd Manhercz Krisztián percei következtek, két perc alatt két gólt is lőtt, amivel megfordította a meccset. Azonban a negyedet nem tudta előnnyel zárni a magyar válogatott, mert Ozbek góljával 4-4-re egyenlítettek a törökök.

Végül beindultak

A második negyedben a magyar csapat védekezése sokkal keményebb lett, a törökök sok támadásukat lövéssel sem tudták befejezni, vagy amit igen, azt Nagy Viktor könnyedén védte. Az emberfórokat jól használta ki a magyar válogatott, három emberelőnyös támadást is sikerült gólra váltani, így 4-0-ra megnyerték a negyedet.

A harmadik negyedben is főként az emberelőnyökből élt a válogatott, a három magyar gólból kettő is egy török játékos kiállítása után született. A válogatott csapatkapitánya, Varga Dénes a negyed végén lőtte az első gólját a meccsen, amivel 11-5 re alakította az állást.

A meccs végére kifáradó törökök a negyedik negyedben sem tudtak gólt lőni, miközben a magyar gólzsák kiszakadt. Manherczék megmutattak valamit a magyaros technikai tudásból is. Látványos passzokból és centerezésekből, valamint nagy átlövésekből is szereztek gólt, és 8-0-ra hozták az utolsó negyedet. A végeredmény így 19-5 lett, ami épphogy elmaradt a korábbi, húszgólos törökök elleni győzelmektől.

A magyar válogatott következő ellenfele Spanyolország lesz csütörtökön. Várhatóan azon a meccsen fog eldőlni, hogy melyik válogatott nyeri majd a csoportot, és jut egyenes ágon a negyeddöntőbe.

Magyarország-Törökszország 19-5 (4-4, 4-0, 3-1, 8-0)
Budapest, Duna Aréna, vezette: Santos (portugál), Rakovic (szerb)
gólszerzők: Manhercz 4, Erdélyi 3, Angyal 2, Hosnyánszky 2, Vámos 2, Zalánki 2, Jansik, Mezei, Pohl, Varga, illetve Ozbek 2, Yenigun 2, Yutmaz

Európa-bajnokság (Duna Aréna), férfiak, csoportkör, 1. forduló:

A csoport:

Montenegró-Szlovákia 15-4 (1-2, 6-0, 4-1, 4-1)

Horvátország-Németország 17-9 (1-2, 6-2, 6-1, 4-4)

B csoport:

Hollandia-Románia 9-8 (2-2, 3-2, 1-4, 3-0)

Szerbia-Oroszország 13-9 (3-1, 4-3, 2-3, 4-2)

C csoport:

Spanyolország-Málta 23-7 (4-3, 6-2, 7-0, 6-2)

Magyarország-Törökország 19-5 (4-4, 4-0, 3-1, 8-0)

D csoport:

Grúzia-Franciaország 7-9 (2-3, 3-2, 1-2, 1-2)

később játsszák:

Olaszország-Görögország

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok