Index Vakbarát Hírportál

Kemény Dénes elárulta, mi volt a magyar pólócsapat titkos fegyvere

2022. augusztus 21., vasárnap 14:45

Napra pontosan 25 évvel ezelőtt a Kemény Dénes által vezetett vízilabda-válogatott megnyerte első világeseményét, miután a sevillai Európa-bajnokság fináléjában 3–2-re legyőzte a jugoszláv válogatottat. Ez a siker az első állomása volt az azóta legendássá vált csapat éremlajstromának.

A sikeredző akkor még csupán nyolc hónapja állt a válogatott élén, ám az Eb-cím olyan lökést adott a vízilabda-válogatott számára, ami ahhoz vezetett, hogy a Kemény-fiúk sorozatban három – sorrendben Sydney, Athén és Peking – olimpiát nyertek meg.

A magyar csapat szenzációs menetelést mutatott be az egész tornán: az Eb-negyeddöntőben négy év után sikerült felülmúlni az olaszokat (9–8), az elődöntőben az oroszoknak nem volt ellenszere, hogy aztán a döntőben Kásás Tamás vezérletével megnyerje a finálét. Kemény Dénes elárulta a Blikknek, mi volt az az apró trükk, amellyel sikerült oldani a feszültséget a játékosokban:

„Az első meccsünk előtti este kiültünk a szállodánk előtti gyepre. Elmondtam a srácoknak, hogy érzem bennük az erőt, a lehetőséget, hogy képesek megnyerni a tornát. Nem akartam azonban túl nagy felelősséget akasztani a nyakukba, és feszültségoldásként azt mondtam, ketten menjenek el sört venni mindenkinek” – mesélte a lapnak Kemény Dénes.

Varga Zsolt és Benedek Tibi el is szaladt, persze a számlát az én szobámra íratták, és egy jót ittunk, beszélgettünk együtt. Tudni kell, hogy kisportolt, jó gondolkodású fiatalemberek voltak, akiknél egy óra alatt elmúlik az alkohol hatása, és legalább könnyebben elaludtak, nem izgulták át az egész éjszakát. Másrészt éreztettem velük, felnőttként tekintek rájuk, és ezzel is növeltem az önbizalmukat.

Hozzátette, hogy a jugoszlávok elleni döntő előtt a két rangidős, Varga Zsolt és Benedek Tibor már többrekesznyi sört vásárolt.

Azt mondták, mindenképpen megisszák. Ha kikapunk, akkor bánatukban, ha nyerünk, akkor örömükben. Nekem ez tetszett, mert láttam, nem nyomja őket agyon a teher. A finálé után aztán a Sevillától a málagai reptérig tartó buszúton folyamatosan meg kellett állni, mert mindenkinek pisilnie kellett

– elevenítette fel a szakember.

A sikeredző elárulta, hogy csak a következő olimpiáig gondolkozott előre, azt szerette volna megnyerni a csapattal. Az olimpiát megelőző világbajnoki ezüstérem, majd az Eb- és a világkupaarany azért volt fontos, hogy a válogatott kivívja a bírók és az ellenfelek tiszteletét is.

Augusztusban Európa-bajnokság lesz Splitben, ahol ismételten összegyűlik a magyar aranycsapat, Kemény Dénes viszont sajnálja, hogy Benedek Tibor már nem lehet ott velük. Elmondta, hogy játékosként és edzőként is sokra tartotta, éppen ezért nem az elmúlásra, hanem a szép közös emlékekre gondol vele kapcsolatban.

(Borítókép: Kemény Dénes 2020. decemberben. Fotó: Isza Ferenc / Index)

Rovatok