Index Vakbarát Hírportál

Fegyelmi eljárás indult a serdülő vízilabda-mérkőzésen történt brutális események miatt

2022. november 10., csütörtök 11:04

Bizottsági kezdeményezésre megkezdődött a fegyelmi eljárás az október 30-i UVSE–OSC serdülő vízilabda-mérkőzésen történtek ügyében. Hozzáteszik, hogy az eset fényében a Magyar Vízilabda-szövetség szigorító intézkedéseket terjeszt elő.

Hétfőn látott napvilágot az a nyílt szülői levél, ami arról számolt be, hogy több szokatlanul brutális szabálytalanság történt a mérkőzésen, amiket ráadásul a játékvezető és az UVSE edzője figyelmen kívül hagyott. Mint levelükben írják:

A végül győztes csapat három játékosa is víz alatti, kifejezetten fejre irányzott ütés, illetve térddel elkövetett rúgás következtében olyan súlyosan sérült meg, hogy egyikük sem tudta folytatni a játékot. Két esetben a víz alatti ütés/rúgás úgy történt, hogy az elkövető játékos húzta le a szenvedő fél fejét a víz alá. Az egyikük könnyebb agyrázkódást, a másik két fiatal viszont nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett. A legsúlyosabb esetben agyrázkódás és dobhártyarepedés mellett hallóideg-sérülést is diagnosztizáltak, sajnos fennáll a maradandó halláskárosodás veszélye, a fiút jelenleg is kórházban kezelik

– fejtik ki levelükben, amelyet olyan hiteles, sportközeli személyek írtak alá, mint Regöly-Mérei Krisztina korábbi televíziós műsorvezető, Hajdú B. István sportriporter vagy Sárfalvi Péter világbajnok öttusázó.

A fegyelmi eljárás elindítása mellett az MVLSZ további szigorító intézkedéseket is előterjeszt a jövőbeli hasonló esetek megelőzése végett. Felvetődött annak kötelezővé tétele, hogy a mérkőzéseket vegyék fel videóra a csapatok, a vitás helyzetek utólagos vizsgálatára ugyanis csak felvétel birtokában van mód – írja a vlv.hu.

Várhatóan olyan instrukciókat kapnak a játékvezetők, hogy nagyon figyeljenek oda a brutalitásgyanús szituációkra, és ha víz alatt történik atrocitás, akkor a felek viselkedéséből, a látható sérülés jellegéből kiindulva akár feltételezés alapján is hozzanak azonnali döntést arról, hogy megtörtént-e a brutalitás.

Volt olyan javaslat is, hogy az úszószövetségnél alkalmazott gyakorlat átvételével tegyék közzé – anonim módon – egyes, komolyabb szankciót tartalmazó fegyelmi határozatok teljes szövegét, hogy azokból tanuljanak a játékosok, szembesüljenek annak részleteivel, hogy a különböző kifogásolható magatartásnak milyen következménye lehet.

Hozzáteszik, a tanácskozáson összegyűjtötték és pontokba szedték javaslataikat, s azokat az elnökség elé terjesztik döntésre.

Rovatok