Index Vakbarát Hírportál

Az újpestiek a Népligetben is megverték a Ferencvárost: nyolcadszor bajnok az UVSE

2024. május 8., szerda 20:11

A félidőben úgy tűnt, másodjára is kiüti bajnoki ellenlábasát az UVSE, végül azonban nagy harcra kényszerült a Népligetben Benczur Márton csapata. Ám a Ferencváros csak kozmetikázni tudta Gerendás György búcsúmeccsét, a profi edzőségtől elköszönő 70 éves olimpiai bajnok a női ob I ezüstérmével vonulhat vissza. Az újpestiek a 11–10-es győzelemmel nyolcadszor lettek bajnokok az utódklubbal – még három kihagyott büntető is belefért.

Vasárnap méretes zakót, hatgólos vereséget mért riválisára az UVSE, ezzel óriási lépést tett a klub történetének nyolcadik bajnoki címe felé Benczur Márton együttese. A Ferencváros szerencséje, hogy a kiírás szerint két nyert meccsig tart a döntős párharc, így a gólkülönbség nem számít: úgy vághatott neki a szerda esti második felvonásnak, hogy ha csupán egy góllal is, de legyőzi az újpestieket, életben tartja reményét a szakosztály első bajnoki aranyára. 

A zöld-fehérek az alapszakaszban odahaza elkapták a violákat, az októberi meccs 12–8-as hazai sikert hozott a Népligetben. A másik négy randevún (találkoztak a BL-csoportkörben és a kupadöntőben is) azonban egytől egyig alulmaradt a Fradi – igaz, a Magyar Kupa döntőjében csupán ötméteresekkel. 

A születésnapos Leimeter Dóra fórból dobott góljával indult a meccs, táplálva a ferencvárosi remény lángját. Majd nem sokkal később Neszmély Boglárka védett nagyot emberhátrányos védekezésnél, így akár kettővel is megléphetett volna a házigazda. Szűk egy perccel később Hajdú Kata jóval inkább védhetőnek tűnő lövésével azonban már meggyűlt a válogatott kapus dolga. Összességében sok hibával, főleg kapu előtti bizonytalansággal kezdett mindkét csapat, a Ferencváros pedig nem tudta kihasználni az UVSE játékosainak viszonylagos fásultságát a meccs elején. Sőt, egy kontra után az 5. percben Faragó Kamilla zicceréből a lilák át is vették a vezetést (2–3). Az első negyednek sem volt vége, a találkozó kezdett kísértetiesen hasonlítani a vasárnapira, Baksa Vanda ejtésével már 2–4 állt a hazai eredményjelzőn. Dicsérjük meg az emberhátrányban labdát szerző Tiba Pannát is, aki oroszlánrészt vállalt a gól előkészítésében. 

Gerendás György a kispadon olyan cirádás szócsokrot adott elő, hogy még a jóérzésű FTC-drukkerek egy része is belepirult tőle három-négy méterre. A veterán mester elismeréséül annyi szóljon, szavai úgy is kristálytisztán érthetőek voltak a medence túlfelén is, hogy a negyedik vendéggólt követően az UVSE szimpatizánsai is rendesen rákezdtek az éneklésre. 

Az első negyednek ráadásul még itt sem volt vége, Hajdú második góljával 5–2-es újpesti vezetésnél szólalt meg a duda. Harcoljatok, harcoljatok! – skandálták a hazaiak a lelátón, de érzésre – és az eredményjelző alapján is – nagyobb volt a különbség a két csapat között, mint a vasárnapi 12–6-nál.

Szünetben Gerendás már-már imára kulcsolt kézzel adta elő, mivel kéne megtréfálni az UVSE-t. Ám a második játékrész elején úgy tűnt, az imádság sem mentheti meg a zöld-fehéreket: a Fradi továbbra is csak fórból tudott gólt szerezni, míg a hétszeres bajnok szinte minden fogást bemutatott ebből a mesterségből: fórból, megúszásból, szélről és centerből és kifogtak Neszmélyen. Sőt, egy ízben – talán a legegyszerűbb góljukat lőve – kettős emberelőnyből is, Lendvay Zoé révén. A 13. percben már 8–3-ra mentek a vendégek. Ugyan a válogatott két kapusa nézett egymással farkasszemet, a védési hatékonyságban is óriási különbség mutatkozott. A döntő első meccsén is parádézó Magyari Alda 70 felett, Neszmely 30 százalék alatt állt a meccs feléhez közeledve. 

Az UVSE csak azért nem ütötte ki már a nagyszünetre a Fradit, mert a játékrész utolsó három percében mindent elszórakozott támadásban – talán megérezték a lila sapkás lányok, milyen közel is kerültek a bajnoki ünnepléshez (5–8).

Gerendás imái mégis meghallgatást találtak? – tehettük fel a kérdést a harmadik negyed elején, amikor Pőcze Panna megszerezte a zöld-fehérek első akciógólját, egyúttal két találatra olvasztotta az újpesti előnyt. A violák nem tudtak áttörni a mentális gáton, lassan nyolcperces gólcsendbe burkolóztak, miközben Farkas Tamara előnyből eleresztett lövése a blokkról ugyancsak a kapuba csúszott (7–8). Az ötödik perc óta először volt csak egy találat a két együttes között. Ezúttal Benczuron volt a sor, hogy időt kérjen, emelt hangon eligazítva az övéit. 

Újabb fordulatot azonban ez sem hozott. Végül az FTC lökte át a holtponton a riválisát: három perccel a játékrész vége előtt Farkas ütött oda a víz felett Varró Eszternek. Ezért kiállították, a Fradi pedig négyperces büntetést kapott, ezzel tartósan emberhátrányba kényszerülve. Mácsai Eszter büntetőjénél a kapufa, nem sokkal később Hajdú lövésénél is a léc állta az újpestiek útját. Peresztegi Nagy Kinga pattintásával aztán csak megtört a jég, az UVSE több mint tizenegy perc elteltével a kapuba talált és 9–7-re módosította az állást. Így kétgólos előnyből vághatott neki az utolsó negyednek a vendégcsapat. 

A zárófelvonás Aubéli Tekla svédcsavarjával indult, ezzel ismét háromra növelve a különbséget. Ám nemcsak a hazai játékosok, a szervezők gondjai is egyre szaporodtak a sorra meghibásodó eredményjelzők és órák miatt. Lezárni azonban továbbra sem tudta a meccset – és így a bajnoki döntőt – az UVSE. Míg Gurisatti Gréta gólra váltott egy ötméterest, addig a bő egy perccel később megítéltet Faragó elhibázta. Máté Zsuzsanna pedig három perccel a vége előtt ismét egy gólra faragta a vendégelőnyt (9–10).

Hajdú emberelőnyös gólja alig két perccel a vége előtt azonban már felért egy végső tőrdöféssel. Az újpestiek rá is kezdtek a nagypályás labdarúgásból ismert rigmusaik egyikére, ollézva űzve-hajtva övéiket a bajnoki cím irányába (9–11). A végén Kiss Alexandra megfogott még egy vendégbüntetőt, az UVSE háromból hármat hagyott ki ezen az estén, de az aranyérem sorsát ez már nem befolyásolta. Máté 14 másodperccel a végső dudaszó előtt még egy gólra felhozta a Fradit, de egyenlítésért már nem támadhattak a házigazdák (10–11). A lilák nyolcadszor is felültek a női ob I trónjára, 2022 után ismét. 

Ezzel a mérkőzéssel búcsúzott a Népligettől, ezzel együtt pedig a profi edzői pályától Gerendás. A 70 éves szakember, aki játékosként olimpiát és Eb-t, klubszínekben két magyar bajnoki címet nyert, edzőként pedig a férfiaknál hat magyar bajnoki aranyig jutott, már korábban bejelentette, hogy a szezon végén háttérbe vonul. 

Alighanem egy arannyal nagyobb örömmel tette volna.

Újpesten megpihenhetnek, a küldetés – 18 meccsből 18 győzelem tavasszal – elintézve. 

VÍZILABDA, NŐI OB I
DÖNTŐ, MÁSODIK MÉRKŐZÉS
Ferencváros–UVSE 10–11 (2–5, 3–3, 2–1, 3–2)

Az első mérkőzésen
UVSE–Ferencváros 12–6 (4–2, 4–1, 2–1, 2–2)

A két győzelemig tartó párharcot az UVSE nyerte 2–0-ra.

(Borítókép: Vályi Vanda a Ferencváros és Lendvay Zoé az UVSE játékosa a női vízilabda országos bajnokság döntőjének második FTC-Telekom Waterpolo–UVSE mérkőzésén az FTC-MVM Sportközpontban 2024. május 8-án. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)

Rovatok