Index Vakbarát Hírportál

Ajpek Orsi

fotós/képszerkesztő Fotó

A lehullott gyümölcs émelyítő illata A lehullott gyümölcs émelyítő illata

Üres medencék, gazzal felvert kertek, kóbor kutyák. Saudade: ez a címe Kóti Réka sorozatának, amelyben emberek nélkül, a maga csendjében mutat be egy elnéptelenedett portugál falut.

február 9. 00:17

A zuhany alatt kellett fekvőtámaszoznia, aztán betették a szárítógépbe A zuhany alatt kellett fekvőtámaszoznia, aztán betették a szárítógépbe

Egy muszlim újonc 2016-os öngyilkossága után egy sor visszaélést tártak fel a tengerészgyalogság egyik kiképzőbázisán. A kemény kiképzés mindig feszegette a határokat, de olyan ügyek derültek ki, amik miatt hat kegyetlenkedő kiképző őrmesternek is hadbíróság elé kellett állnia.

január 23. 23:55

Amikor még szabályozni kellett a budapesti úttesten a szánkózást Amikor még szabályozni kellett a budapesti úttesten a szánkózást

Ilyen volt a főváros, amikor még sűrűn hullott a hó, amikor jégzajlás volt a Dunán, amikor a folyóba csúszott Kató, a kotrógép. 1907 és 1972 közötti zord fővárosi teleket mutatunk korabeli fotók és újságcikkek alapján.

2017. december 23. 22:25

Dennis (87) és Shirley Banfield (83) elég régóta lottóznak. A lányaikkal mindig azon viccelődtek, hogy csak idő kérdése, hogy egyszer elvigyék a jackpotot és megnyíljon az út az új kocsik, a nemzetközi sporteseményekre való utazgatás és a stresszmentes élet felé. Hát most összejött. Február 17-én ugyanis kihúzták Shirley számait és ezzel 18 139 352 fontot (ami mai árfolyamon 6 218 895 400 forint) nyertek. Ezzel ők lettek Anglia eddigi legidősebb lottónyertesei. 

A Fortepan egy aranybánya, ezzel egy ideje tisztában vagyok, használjuk is rendesen, hiszen minden hétvégén adunk egy-egy összeállítást a Kedves Olvasónak nagykép formájában. Nem is tudom már, hogy pontosan mit kerestem ma reggel az oldalon, amikor ez a csodás kordokumentum megmutatkozott előttem. Nem tudom nem megosztani az élményt, ezért most ideteszem:

Sajnos azon kívül, hogy 1985-ben készült, nincs egyéb információ a kép mellett. Kedves Olvasó, ha esetleg magára ismer, vagy tudja, hogy mit látunk pontosan a képen, hol és miért készült, írja meg nekem!

A Fotóművészeti Alkotótelep tagjai tavaly Egerben jöttek össze, hogy a napi munkát félretéve néhány napot együtt és "örömfotózással" töltsenek. A Szebeni András vezette műhely munkáiból ma este nyílik kiállítás 18 órától a Fészek Művészklubban.

A falakon a mai magyar fotográfia olyan elismert alkotóinak képei lesznek láthatóak, mint Bánkuti András, Bácsi Róbert László, Benkő Sándor, Dobos Tamás, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hossala Tamás, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László, Móricz-Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt, Szabó Bernadett és Szántó György. 

Az műhely 2015-ben alakult, azóta minden évben két hétre összejönnek az alkotók, hogy közösen gondolkodjanak fotográfiáról, és a napi kötelező feladatok helyett inkább olyasmit és olyan módon fényképezzenek, ami inkább saját magukról és a személyes érdeklődésükről szól. A kiállítás a tavalyi év legjobb munkáit mutatja be.

Rovatok