Index Vakbarát Hírportál

Aradi László

Koalamentő akció indul! Koalamentő akció indul!

október 24. 21:55

Láthatóvá tenni a változást Láthatóvá tenni a változást

John Davies brit fotós a 80-as évek óta dokumentálja, hogyan alakítja az ember a környezetét, legyen szó az építettről, vagy a természetes tájról. Közel négy évtized után visszament korábbi helyszíneire, hogy megmutassa a változás politikai és gazdasági dimenzióit.

augusztus 23. 11:53

Olyan vagyok, mint az iPhone: Amerikában terveztek, Kínában gyártottak Olyan vagyok, mint az iPhone: Amerikában terveztek, Kínában gyártottak

Shiqi Chen 12 éves volt, amikor az Egyesült Államokba költözött az anyjához. Azóta Julie-nak hívják, de még mindig nem érzi az otthonának Amerikát. Viszont már Kínát sem.

július 27. 23:50

Böngésztem a neten, vajon van valami érdekes a világhálón, és akkor szembejött a méltán híres Magnum Photos tweetje:

 

Innen tudtam meg, hogy ma van a csókolózás világnapja.

Aztán kicsit utána néztem, hogy ez a jeles esemény már a 2000-es évek eleje óta létezik, és hát honnan máshonnan, mint az Egyesült Királyságból indult.

A csók: az ajkak összeérintése valamivel. Az ezzel foglalkozó tudomány a filematológia. Tanult viselkedés, ami az emlősállatoknál is előfordul. Az eszkimóknál és a maoriknál az orrokat dörzsölik össze. 

Ön hogyan ünnepli a mai csók világnapot?

 • 553
  Kit érdekelnek ezek a hülye világnapok?
 • 534
  Megcsókolom a párom
 • 254
  Csók hiányom egy desszert elmajszolásában élem ki
 • 214
  Utálom az embereket, bármi mást megcsókolok ma
 • 203
  Kedvenc plüssömet fogom magamhoz ölelni, és telibe sírom a párnám

Egy órával a felfestés után megjelent két fehér ember és átfestették a kaliforniai helyi bíróság épülete előtt lévő Black Lives Matter-feliratot. Az akciót rögzítették és feltették youtube-ra is:

 

Keresi a rendőrség az elkövetőket, mármint nem a BLM feliratot készítőket, hanem azokat, akik átfestették feketével. A helyi rendőrfőnök szerint az átfestés gyűlöletes és értelmetlen. 

A férfi, aki szintén rögzítette videóra az eseményt piros sapkát, és piros pólót viselt, amin szerepelt a "Trump" felirat, illetve a " négy további év" is. Tehát ebből arra lehet következtetni az egyszeri nézőnek, hogy az újrafestők támogatják Trumpot. Emellett a videóban elhangzottak szerint elegük van a rendőri brutalitás, az elnyomás és a rasszizmus narratívájából. A B és az L betűig jutottak, mielőtt elvették tőlük a festéket. 

A felirat az aszfaltra engedéllyel került fel Martinez városában, amit Justin Gomez helyi lakos kapott meg. A történtek után csak annyit mondott:

Nem vagyok túlságosan meglepve, hogy ez történt. Az lepett meg, hogy mennyire  bátrak voltak.

Eredetileg a főutcára akarták felfesteni, de a bíróság melletti utcára kapták meg az engedélyt. Reggel 7-től egészen a száradásig, azaz 14:30-ig voltak a helyszínen. 15 órakor már üzenetet kapott Gomez, hogy rongálják a felfestést. 

Azóta a sárga feliratot helyreállították, páran felügyelik jelenlétükkel a további rongálások elkerülése miatt. 

A Black Lives Matter mozgalom George Floyd halála után kapott új lendületet. Az egyik legnagyobb BLM felfestés Washingtonban található, ami már a Google térképen is látható. 

via New York Times

A mai napon újraindultak az iskolák Thaiföldön. A koronavírus-fertőzés csökkentése miatt az iskolapadokra ablakos dobozokat tettek, a tanulók pedig maszkot, egyesek arcpajzsot is viselnek, akárcsak a tanár.

Közelebbről megnézve a képet, látható, hogy a kis dobozok kartonból készültek, amire egy műanyag sínt helyeztek. Ez biztosítja a doboz formáját. Az ablakok helyén tippre valami műanyag lehet. 

Koronavírus-fertőzéssel 3173 esetet regisztráltak Thaiföldön, amiből 3059-en meggyógyultak és 58-an haltak meg a vírus miatt. 

Mennyire hatékony védekezés ez?

 • 1547
  Nem vagyok szakértő, de szerintem...
 • 1188
  Minden védekezés számít! Ilyen dobozt minden magyar iskolába!
 • 1040
  Tiszta Inception, a doboz élet kimaxolása

Rovatok