Index Vakbarát Hírportál

Bakró-Nagy Ferenc

Kerékpárok/gitárok/robogók száma7/5/3

Macskaujjak száma a háztartásban0 :(

2020-ban repült kilométerek2290

2020-ban úszott méterek0

Egy nehéz időszak végéhez közeledünk - az operatív törzs május 30-i tájékoztatója Egy nehéz időszak végéhez közeledünk - az operatív törzs május 30-i tájékoztatója

Lakatos Tibor rendőrezredes elmondta, hogy ez az időszak a járvány és a tömeges megbetegedések megelőzéséről szólt”, de hamarosan minden állampolgár visszakaphatja a jogait az utazásra, a rendezvények, éttermek látogatására. Az operatív törzs május 30-i tájékoztatója.

tegnap, 12:41

Élőben az operatív törzs tájékoztatója Élőben az operatív törzs tájékoztatója

2142-en már meggyógyultak, 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

tegnap, 10:58

Mesedélelőtt! Sicctől A kis gömböcig, Hajós Andrástól Jónás Veráig Mesedélelőtt! Sicctől A kis gömböcig, Hajós Andrástól Jónás Veráig

Nézzétek meg egyben az elmúlt hét esti meséit!

tegnap, 06:57

Mindennyiunk egyik kedvence szórakozása volt Tesz-Vesz város életének tanulmányozása. Richard Scarry könyvei alapján Steph Plant elkészítette a város lakóinak karantén idejére optimalizált változatát:

 

Tesz-vesz város a járvány alatt is varázslatos hely, lakói továbbra is energikusan, vidáman és kötelességtudóan élnek, csak ezúttal kenyeret sütnek, a szomszédot távcsövezik, a home officeban kihízott ruháikat próbálgatják, vagy egész nap a sorozatokat bámulják, akár csak mi.

Méghozzá ezt itt, mutatom is, hogy képbe kerüljünk: ilyen volumenű beruházáson megy 3 éve a huzavona, levelek váltása, pecsételése és hivatalos szignáltatása:

De lássuk a történetet. 3 éve, hogy a Rákóczi híd pesti hídfőjének támfalában a Soroksári út - Máriássy utca kereszteződésénél a betontömbök kimozdultak a helyükről. A balesetveszélyes helyzetet pár hónappal később egy fából készült támasztékkal orvosolták, de az sajnos elfoglalta a teljes bicikliutat, ahogy ez a Járókelő 2017-es reklamáló posztján látszik is.

Ennek a támfal szakasznak a helyreállítására is éveket kell majd várni?

- kérdezte cinikusan a beküldő 2017 szeptemberében, nem is sejtve, mennyire beletrafál a jövőbe.

A támfal aztán állandósult, kinőtt benne a gyom, mellette pedig folytatódott az erózió, tavaly így állt a dolog:

De ugorjunk vissza 2017 őszéhez, amikor a hivatal a helyzettel kapcsolatban a következő téjékoztatást adta:

A támfal jelenlegi faszerkezetes megtámasztása ideiglenes, a felújításig ez a szerkezet valóban elfoglalja a kerékpárutat. A közbeszerzés elindult, a felújítás előreláthatóan a jövő évben fog megtörténni.

A kerékpáros forgalmat a másik oldalon a járdára vezették, ott közös gyalog-bringautat kijelölve, de ahová viszont nehéz felhajtani az úttestről a 12 cm magas járdaszegély miatt. 2018 őszén a naponta arra járó kerékpárosok rákérdeztek a helyzetre, amire először azt a választ kapták, hogy nem kéne nagydobra verni a dolgot, senkire nem tartozik az ügy:

Véleményünk szerint a Máriássy utcában a támfal melletti kerékpárút ideiglenes megszűnése, még ha ez hosszabb ideig tart is, nem olyan jelentős változás, melyről Budapest város szintjén tájékoztatni kell a közlekedőket.

  Később már csalafintább választ adott a Budapest Közút:

A kerékpárosok számára ajánlott útvonal ... szélessége valóban nem felel meg az előírásoknak, de ideiglenes megoldásnak elfogadható. A kiemelt szegély süllyesztése folyamatban van, kivitelező cégünk szűkös kapacitása miatt húzódik.

Miután gondolatban visszagörgettek a poszt elejére, a 12 centi magas, egy méternyi szegély fotójához, ugorjunk másfél évet a jelenbe.

Mivel áprilisig a helyzet semmit nem változott, ismét előkerült a téma, ezúttal azonban még parádésabban hárította magától a felelősséget a Hivatal, először megnyugtatólag közölve, már előirányozták a munkát (azt nem említve, hogy ez 2017-ben történt), aztán a biztonság kedvéért ki is oktatva a levélírót, hogy más dolguk is van, mint erre a nyomorult padkára felhajtót "kivitelezni", majd az egészet rátolták a koronavírusra, mondván járvány alatt nem dolgoznak annyit:

A bejelentésben jelzett szegély süllyesztését előirányoztuk. A munkákat kapacitásunk függvényében folyamatosan végezzük, azonban tájékoztatjuk, hogy - túl azon, hogy városszerte számos hasonló megrendelés vár javításra, - Társaságunk kivitelezői részlege a vírus miatti válság alatt csökkentett kapacitással működik.

Még szerencse, hogy a Társaság Nem Kivitelezői Részlegének nem csökkent a kapacitása, ezért hosszasan levelezhetnek, szignálhatnak, előirányozhatnak,  és a jól végzett munka örömével iktathatnak, mint már 3 éve.

Ön szerint a jövő áprilisi válaszban mit írnak majd?

 • 1393
  Ezúton is tájékoztatjuk, hogy szűkös kapacitásaink miatt Karácsony Gergely
 • 1010
  Ezúton is tájékoztatjuk, hogy szűkös kapacitásaink miatt Soros György
 • 723
  Ezúton is tájékoztatjuk, hogy szűkös kapacitásaink miatt legalább itt nem mentek át a piroson
 • 188
  Ezúton is tájékoztatjuk, hogy szűkös kapacitásaink miatt Brüsszel

Magyar kutatók kísérleti kutatásba kezdtek annak feltérképezésére, hogyan alakul az emberek időbeosztása, családon belüli munkamegosztása a kényszerű otthonlét ideje alatt. Többek között a következő kérdésekre keresik a válaszokat:

 • Több szabadideje lett annak, aki egyedül él?
 • Ha igen, mivel tölti azt?
 • A nőkre hárul a házimunka és a gyerekekkel való foglalkozás?
 • Kevésbé tudnak emiatt fizetős munkát vállalni?
 • Okoz-e ez családon belüli feszültséget?
 • Több szabadidejük van azoknak, akik egyedül élnek?

A kutatókat az is érdekli, sikerült-e a hosszúra nyúlt otthoni időszakhoz hozzászokni és milyen változások történtek. Segítsen nekik a kérdőív kitöltésével, amit ide kattintva tud névtelenül kitölteni

Rovatok