Index Vakbarát Hírportál

Bakró-Nagy Ferenc

Kerékpárok/gitárok száma3/5

Macskaujjak száma a háztartásban18 :(

Repült kilométerek125 934

2017-ben úszott méterek (20)21 800

Bálint gazda: 100 év alatt rengeteg tapasztalatot szerez az ember Bálint gazda: 100 év alatt rengeteg tapasztalatot szerez az ember

Idén lett 100 éves az ország kertésze, amit egy újabb életrajzi könyvvel és egy saját esttel is megünnepel.

tegnap, 16:13

Köztévé: Orbán Viktor vezetésével élen jár az ország Köztévé: Orbán Viktor vezetésével élen jár az ország

Európa csak vergődik, és közben mindenki migránsokat akar betelepíteni. Megnéztük, hogy kampányidőszakban hogy néz ki egy M1-híradó.

szeptember 16. 17:56

Pikó András mellett tüntettek az ellenzékiek a Práter utcában Pikó András mellett tüntettek az ellenzékiek a Práter utcában

„Védjük meg a megtámadott Pikó Andrást és csapatát!” címmel tartottak demonstrációt a budapesti Práter utcában, a Pál utcai fiúk szoborcsoportnál az ellenzéki jelölt szimpatizánsai. A tüntetést élőben közvetítettük a Facebookon.

szeptember 13. 20:04

Felismerik, minek a hűlt helye látható a képen? Persze hogy fel, hiszen a cím miatt kattintottak ide: igen, itt a Mammut II. bevásárlóközpont földszinti szökőkútja volt:

Amit nemrég körbekerítettek ponyvákkal, mögötte serénykedtek a munkások, ezért mindenki azt hitte, felújítják, vagy átalakítják. És bár végülis a teljes beszántás és letérkövezés lejárólapozás is egyfajta átalakítás, aligha hinném, hogy akad olyan vásárló, aki erre számított volna. A képen a tábla építési területet ír, de sokkal inkább illene rá a bontási terület kifejezés.

Akinek nem rémlik, ez volt az a szökőkút, amit villogó gombokkal lehetett vezérelni, illetve nem lehetett vezérelni. Erről a kettősségről írta Gábris Eszter kolléganőm ebben  a csodálatos közszolgálati oknyomozó posztban, hogy

Korábban úgy működött, hogy például a fúvókákat egyesével lehetett vezérelni, vagyis a program függvényében volt olyan vízkép, amikor a két nyomógombnál csak egy-egy vízsugár jelent meg. A gomb lenyomásával a vízsugár egyet ugrott előre, s ugyanezt lehetett csinálni az átellenes gombbal is az ottani vízsugárral.

Két szemben álló gyerek esetén mindenki a saját vízsugarát mozgatta, s akár egy üldözéses versenyt is lehetett csinálni. Ha valaki utolérte a másikat, akkor ajándékként kilőtt a középső vízsugár a második emelet magasságába. Ezután egy ideig a nyomógomb hatástalan maradt, s a beállított program szerint működött a szökőkút.

Tessék, ilyen volt öt éve, ami már nincs többé:

Mammut II Szökőkút

Megkérdeztem egy biztonsági őrt, hátha van valami belsős infója, miért és hova tűnt a szökőkút? Sajnos nem tudta, de annyit elárult, hogy neki is nagyon hiányzik, pont úgy. mint annak a rengeteg anyukának, gyereknek is, akik hozzám hasonlóan folyamatosan őt faggatják, mert nem értik a dolgot.

Felhívtam telefonon a Mammut információs pultjait, és üzemeltetését is, de sajnos ilyenkor már nem dolgoznak, ezért most írok nekik, hogy kiderüljön:

miért kellett kicsinálni a szökőkutat?!

A kapcsolgatós szökőkutat

  • 4494
    tegyék vissza, hadd szökjön tovább!
  • 1017
    sosem láttam, nincs véleményem, csak a kommentek miatt jöttem
  • 473
    el kellett bontani, leszerepelt, nem hiányzik

Ma van a Blueberry Popsicle Day, vagyis az áfonyás jégkrém világnapja, pontosabban... és tessék, máris témánál vagyunk.

Miért nincs a popsicle szónak magyar megfelelője? Vagy van, csak mi nem tudjuk? Ezt szerettem volna megtudni Klág "Fagyigyáros" Dávidtól, de nem tudtuk megválaszolni a kérdést. Nyalóka? – kérdezte Dávid, de szerintem arról a cukros kőkemény kakasos jut eszünkbe, vagy jó esetben a Kojak-féle gömb. Jégkrém? – kérdeztem én, de szerinte arról eleve azt feltételezzük, hogy tejes termékről van szó. És a CERKA? Az meg a formája miatt nem jó. Jégnyalóka? Ne már. Ha esetleg van megfejtésük, vagy nyelvújító ötletük, hogy nevezzük a popsicle-t, küldjék el nekünk a tema+popsicle@index.inda.hu címre! Köszönjük!

A Bugatti Chiron módosított változatával még egy hónappal ezelőtt száguldott az Ehra-Lessieni tesztpályán, de az eredményeket csak most hozta nyilvánosságra a cég. A 300 mérföld feletti, egészen pontosan 304.773 mérföldes (490.484 km/órás) sebesség ebben a kategóriában világcsúcs.

Az előző, 2017-es rekordot a Koenigsegg Agera RS tartotta, szánalmas 450 alatti végsebességgel. És hogy milyen érzés 500 körül repeszteni egy majd 1500 lóerős autóval, arról sokat elmond a videó:

 

Rovatok