Index Vakbarát Hírportál

Bolcsó Dániel

Sztálin fia örömmel adta fel magát a náciknak Sztálin fia örömmel adta fel magát a náciknak

Később egy fogolycserével szabadulhatott volna, de Sztálin inkább nem kért belőle.

14 órája

A történelem egyetlen vízalatti tengeralattjáró-csatája A történelem egyetlen vízalatti tengeralattjáró-csatája

A német roncs ma is a tenger mélyén pihen.

tegnap, 07:51

A fák gombákon keresztül beszélgetnek egymással A fák gombákon keresztül beszélgetnek egymással

Sőt segítik, vagy éppen mérgezik is egymást, ha épp az áll érdekükben.

október 20. 07:41

Egy 61 éves amerikai férfi Creutzfeldt–Jakob-szindrómában halt meg, a rendkívül ritka betegséget akkor kapta el, amikor elment vadászni, és megette egy mókus agyát (vagy agyvelővel fertőzött húsát). 

Az eset még 2015-ben történt, azért most került elő, mert a közelmúltban született belőle egy jelentés, amelyet október elején mutattak be egy orvosi konferencián.

A Creutzfeldt–Jakob-szindróma egy gyógyíthatatlan degeneratív idegrendszeri megbetegedés, prionfertőzés okozza, és a rossz emlékű kergemarhajárvány idejéről lehet ismerős. Bár nemcsak fertőzéssel lehet elkapni, hanem örökölhető is, nagyon ritka betegség, minden egymillió emberből egyet érint csak.

Na és mi lehet a tanulság így három év távlatából? Soha ne egyenek ellenőrizetlen forrásból származó mókusagyat.

Négyszer valószínűbb, hogy az embert villámcsapás éri, mint hogy megnyeri a lottót. Stefan Mandelbe mégse csapott soha villám, pedig összesen 14 alkalommal nyert a lottón.

A férfi az első két alkalommal még a szülőföldjén, Romániában nyert, amikor próbált pénzt gyűjteni, hogy kimenekítse a családját a kommunista diktatúrából. Ezután Izraelbe költözött, itt hozta össze a további 12 lottónyereményt, mielőtt Ausztráliában telepedett volna le. Ma Vanuatu szigetén él.

Mandel módszere valójában nem olyan nagy ördöngösség, mert nem matematikai zsenialitásra épít, csak a rendszer kiskapuit kihasználva hekkeli meg a rendszert. Illetve hekkelte, mert az akkoriban legális módszer ma már szabálytalan lenne – később ő maga is ült 20 hónapot egy izraeli börtönben egy lottós szabályszegés miatt.

A módszere hat lépésből állt:

  1. Kiszámolta az összes lehetséges kombinációt.
  2. Keresett olyan lottójátékokat, amelyeknél a jackpot értéke legalább a lehetséges kombinációk számának háromszorosa.
  3. Gyűjtött annyi készpénzt, hogy mindegyik kombinációt megtehesse. (Ennek a finanszírozásához akár több ezer befektetőt is beszervezett.)
  4. Kinyomtatta az összes, több millió sorsjegyet. (Ez ott és akkoriban legális volt, ma már az üzletben lehet csak sorsjegyet venni.)
  5. Elvitte a kinyomtatott jegyeket beváltani.
  6. Megnyerte a pénzt, amiből kifizette a befektetőit, és a maradék volt a tiszta haszon.

A Mashable készített rövid videót Rubik Ernővel, amelyben természetesen a lassan fél évszázada megunhatatlannak tűnő világsiker, a Rubik-kocka a téma.

Rubik többek között arról beszél, hogy eredetileg szemléltetőeszköznek szánta a kockáját a diákjainak; hogy legkevesebb 20 lépésből lehet kirakni, de ha minél gyorsabbak akarunk lenni, akkor érdemes ennél több lépéses módszert választani; illetve hogy sokat gondolkozott a kocka sikerén, és szerinte az lehet ennek a kulcsa, hogy univerzális, nyelveken és kultúrákon átívelő, egyszerű formákból álló kihívásról van szó.

Itt a teljes, angol nyelvű videó:

 

Rovatok