Index Vakbarát Hírportál

Bolcsó Dániel

Miért satíroztak ki egy szigetet a Google térképén? Miért satíroztak ki egy szigetet a Google térképén?

A konteók Putyintól az ufókig érnek, de a magyarázat sokkal prózaibb.

január 19. 08:16

Ennyi lopott adat egyszerre még sose szivárgott ki Ennyi lopott adat egyszerre még sose szivárgott ki

2,7 milliárd adatot tettek közzé hekkerek, 773 millióan érintettek. Összeszedtük, mit lehet tudni és mit érdemes tenni ilyenkor, na meg hogy legközelebb kevésbé legyen veszélyben.

január 17. 12:19

Azonosíthatták a monogámia kódját az állatokban

Bár fajonként függetlenül alakult ki, a genetikai alapja közös lehet.

január 8. 17:13

Nagyon úgy tűnik, hogy a sleep texting, vagyis az alvacsetelés, bármennyire is abszurdan hangzik, létező jelenség: az elkövető alszik, de amikor felcsendül a mobil jól ismert értesítési hangja, mégis ösztönösen kézbe veszi a telefont és válaszol is, miközben gyakorlatilag végig nem ébred fel rendesen. Az ilyesmi állítólag egy éjszaka alatt többször is előfordulhat.

A pennsylvaniai Villanova Egyetem kutatói egy kutatásukban azt vizsgálták, hogyan hat a technológia az egyetemisták alvási mintázatára, ezen belül is arra voltak kíváncsiak, van-e különbség az álmukban csetelők és a többiek alvása között.

A kutatás kis mintán készült, csak összesen 372 hallgatót kérdeztek meg benne két egyetemről. (Ezért a Mindeközbenben olvashat róla, nem a tudományrovatban.) Az eredménye mégis érdekes, mert a megkérdezettek több mint negyede, 25,6 százalékuk vallotta be, hogy írt már üzenetet alvás közben, vagyis minimum 95 ilyen ember létezik. Közülük 72 százalék nem emlékezett erre, amíg másnap ki nem derült.

Maguk az alva írt üzenetek leginkább viccesen elírtak vagy zagyvák voltak, a kutatás pedig arra a nem túl meglepően hangzó megállapításra jutott, hogy

aki álmában csetel, az nem annyira alszik jól,

ami persze a másnapi energiaszintjére és koncentrációs képességére is negatív hatással van. Szóval ha még eddig nem tette meg, halkítsa le éjszakára a telefonját, vagy ami még jobb: a netet is kapcsolja ki, hiszen úgyse használja, mármint jobb esetben

Egy Reddit-felhasználó számolt be arról, hogy hirtelen ötlettől vezérelve az egész családnak vett egy-egy DNS-tesztkészletet, mert gondolta, milyen jó móka lesz, ha majd együtt kipróbálják.

Aztán amikor kibontották az ajándékokat, már nem tűnt olyan jó ötletnek a dolog. Az anyja teljesen kiakadt, nyilvánvalóan alibi kifogásokkal próbálta lebeszélni a gyerekeit, hogy elvégezzék a tesztet, a poszt írásakor pedig már egy órája veszekedett az apjukkal a szobájukba zárkózva.

A történet először itt ért véget, de később két frissítést is kapott. Az első a cukisági fordulat: a gyerekek még tanakodtak, hogy elvégezzék-e a tesztet, de már előre megbeszélték, hogy tök mindegy, mi lesz az eredménye, ugyanúgy szeretik majd egymást meg a szüleiket is. Végül pedig megérkezett a karácsonyi családi filmbe illő happy end is: kiderült, hogy a családi titok mégsem az, hogy anya félrelépett.

Valójában a nő régi szerelme és első gyerekének apja nem sokkal a lányuk születése után meghalt. A gyerekével egyedül maradt nőt életének ezen a legsötétebb időszakán egy jó barátja segítette át, akivel aztán egymásba szerettek, több közös gyerekük született, és az első lányt is közös gyerekükként nevelték fel.

A traumatikus élményről az anya kérésére sosem beszéltek a gyerekeknek, de az idei karácsony első sokkja után a nő összegyűjtötte az erejét, és most először mesélt az elvesztett férfiről, első gyereke vér szerinti apjáról. Mindez még inkább összekovácsolta a családot, így a karácsonyból végül mégis felejthetetlen pozitív élmény kerekedett.

Talán mégse volt olyan rossz ötlet DNS-tesztkészletet adni karácsonyra.

Még áprilisban derült ki, hogy Léderer Sándor, a korrupció ellen harcoló K-Monitor alapítója bekerült abba a 20 fős körbe, akik a 20 ezer jelentkezőből elnyerték a volt amerikai elnök Barack Obama alapítványának ösztöndíját. 

Most a 444 szúrta ki, hogy Obama Twitteren megosztott egy Léderrel és egy másik ösztöndíjassal, a mali Moussa Kondóval készített interjút:

 

Obama szerint a maguk országában mindketten a korrupció ellen küzdenek, és bár kontinensek választják el őket, közös bennük, hogy egy igazságosabb, átláthatóbb társadalomért dolgoznak.

Rovatok