Index Vakbarát Hírportál

Brückner Gergő

Miért szeretne az állam mobilcéget? Miért szeretne az állam mobilcéget?

Nem maradhat magyar kontroll nélkül a mobiltávközlés, mert sok pénz van benne és a jövőnket is meghatározza.

szeptember 20. 23:44

Fillérekből ír történelmet egy osztrák kiscsapat, erre erdőt ültettek a stadionjába Fillérekből ír történelmet egy osztrák kiscsapat, erre erdőt ültettek a stadionjába

Magyar fociklubok, figyelem! Erős szponzor és híres játékos nélkül, fiatalokkal jutott az Európa Liga főtáblájára a Wolfsberger AC. Igaz, a helyiek láncfűrészeket akartak ragadni, hogy láthassák is a csapatukat. Banális, de tanulságos focisztori.

szeptember 19. 18:00

Sokkal több sms-t fog kapni mostantól Sokkal több sms-t fog kapni mostantól

Részlegesen csúszik az új fizetési rendszer, de azért már sok változás életbe lép. És ezzel nagyon jól járnak a mobilszolgáltatók.

szeptember 13. 13:08

Az észak-iraki Dahúk városa a szinte autonóm Kurdisztánhoz tartozik, nyüzsgő, toleráns hely, ahol békésen élnek meg egymás mellett a kurdok, a keresztény asszírok, a szunnita muszlimok, a Káld katolikusok, illetve egy különös ősi vallás, a yarsanizmus követői.  Ebben a félmilliós nagyvárosban nyitotta meg Rebar Mohammed vendéglős a Hitler Restaurant nevű éttermét. Hogy a történet még rémesebb legyen az étterem tulajdonosa egy horogkeresztre emlékeztető méretes logót is készített a vendéglője falára.

A tulajdonos utólag ezt részben azzal indokolta, hogy olcsó marketing-hírverést szeretett volna, de nyilatkozatában azt is hozzáfűzte, hogy az arab világban Adolf Hitler "népszerű történelmi figura", a Mein Kampf című könyvét is sokan olvassák.

A kurd regionális kormányzóság azonban nem így gondolta, felszólította a tulajdonost, hogy változtassa meg az étterem nevét, és külön hangsúlyozta a felszólító levelében, hogy a kurdoknak különösen érzékenynek kell lennie erre a kérdésre, mert ahogy Adolf Hitler milliószámra gyilkolta meg a zsidókat, a romákat, a lengyeleket, a melegeket, vagy a másképpen gondolkodókat, úgy Szaddám Huszéin idejében 180 ezer kurd is módszeres népirtás áldozata lett.

Rebar Mohammed elfogadta  a felszólítást és "Rebar étteremre" változtatta a vendéglője nevét, ugyanakkor a Rudaw kurd hírügynökségnek megjegyezte, hogy a figyelemfelkeltés ellérte a célját, még Bagdadból is kértek tőle házhozszállítást, amit a nagy távolság miatt ugyan nem tudott teljesíteni, de láthatóan nagyon büszke volt a visszhangra. Mint mondta, a világ számos pontjáról kapott üzeneteket, ezek tónusát ugyan nem részletezte, de elmondta, hogy a legtöbb Facebook-üzenet Németországból érkezett.

Szeptember 20-án kezdődik Japánban a Rögbi Világ Kupa, és bár a sport elsősorban az angolszász világban népszerű (a világranglistát most Írország vezeti, Új-Zéland és Anglia előtt), de a japán csapat is erős. Benne van a világ 10 legjobb csapatában. amit a nem angolszász nemzetek közül, rajta kívül csak a franciák mondhatnak el magukról. 

Japán abban is különleges, hogy a 120 ezer igazolt rögbijátékos közül legalább tízezer "öregfiú" is van, ás a 40 felettieknek 150 csapatos saját bajnokságrendszere van. Létezik azonban egy klub, a Fuwaku Rugby Club, ahol az egészen idősek, a 80, sőt három játékos esetében a 90 év feletti kor sem kirívó. A klub mindennapjairól  a BBC készített riportot, akinek az egyik játékos, egy ma is praktizáló orvos elmondta, nem tudná elképzelni az életét a játék nélkül és a betegeinek is a legtöbbször ezt javasolja, vagyis a rendszeres testmozgást.

Létezik egy orosz vasúti járat, a Moszkvából, Vlagyivosztokba tartó Arany Sas Expressz, amelyre a legolcsóbb jegy 15 ezer dollár (4,5 millió forint), de vannak ehhez képest kétszeres árú jegyek is.

A vonat kívülről nem néz ki különösen, de belülről ötvözi a cári paloták eleganciáját, olyan modern szolgáltatásokkal, mint a minden fülkéhez tartozó külön fürdőszoba, tévé, valamint a kaviáros, vodkás, pelmenyis étkezések a két étterem valamelyikében, vagy a fitnessterem használatának lehetősége.

A vonat belső terei a Russia Beyond the Headlines cikkében nyomon követhetők.

Maga a kéthetes út nem a legegyszerűbb utazás az érintett városokba (például Jekatyerinburgba, Irkutszkba, Kazanyba, vagy Novoszibirszkbe), hiszen mindenhová mennek repülőgépek is, de a vonatút olyan, mint az óceánjáró hajók modellje, a megállóknál városnézés, kulturális programok várják a javarészt angolszász turistákat, akiket a vonat saját angol nyelvű orvosa is el tud látni. A járat nem menetrendszerinti, de jellemzően évente legalább 12-szer elindul, javarészt a nyári hónapokban.

Rovatok