Index Vakbarát Hírportál

Csurgó Dénes

A túlóratörvény folytatását csempészte salátatörvénybe a kormány A túlóratörvény folytatását csempészte salátatörvénybe a kormány

Az ellenzék rabszolgatörvény 2.0-nak nevezi. A veszélyhelyzet idejére találta ki, de a normális mindennapok részévé tenne egy fontos munkajogi módosítást a kormány, ami a szakszervezeteknél kiverte a biztosítékot.

tegnap, 12:20

Hol a Pénz? no.28: Sorra dőlhetnek be a hitelek a járvány után Hol a Pénz? no.28: Sorra dőlhetnek be a hitelek a járvány után

Mennyire vannak eladósodva a magyar háztartások? Mi a különbség a középosztály és a szegényebb réteget eladósodása között? És mire számíthatnak az adósok a járvány után? Erről beszélgetünk a Hol a Pénz? legújabb adásában.

május 29. 14:50

Más miatt utáljuk a korrupt rendőrt és a korrupt politikust Más miatt utáljuk a korrupt rendőrt és a korrupt politikust

A Transparency International új jelentése szerint más jellemzők befolyásolják a hétköznapi és az állami szintű korrupció megítélését.

május 21. 20:30

Sokszor eljátszik az ember a gondolattal, hogy meg tudná-e őrizni a hidegvérét élet-halál helyzetekben, például ha kirándulás közben szembe találná magát egy medvével. Egy olasz kisfiú és családja ebből csillagos ötösre vizsgázott, amikor pontosan ez történt meg velük. A csillagos ötös nem is fejezi ki az irántuk érzett mély tiszteletemet, inkább csillagos érdemrendet kellene a nyakukba akasztani "rettenetesen beszartam, de nem estem pánikba" felirattal. 

Történt ugyanis, hogy a 12 éves Alessandro és családja  az észak-olaszországi Trentinoban kirándult, mikor a szülei szóltak, hogy véletlenül se szeretnék a frászt hozni rá, de pár méterre tőle felbukkant egy hatalmas medve. 

 

 Alessandro láthatóan - és teljesen érthetően - halálra rémült, de dicséretesen megőrizte a hidegvérét. A medve észre is vette őket és ímmel-ámmal ugyan, de követte az egész esetet videózó családot egy ideig, néha még két lábra is állva, hogy jobban fölmérje a helyzetet és eldöntse, szeretné-e felfalni az egész családot. Alessandro szerencséjére úgy döntött, hogy inkább nem, és visszafordult az erdő felé. 

A kisfiúnak az érdemrendje mellé jár még egy érdemrend azért a pillanatért, amikor csitítgatni próbálja a messzebb lévő, így eléggé indokolatlanul pánikolni és kiabálni kezdő turistákat, hogy ugyan maradjanak már csöndben, ha nem forog kockán az életük. Remélem bokán is rúgta őket, amikor már kelló távolságba kerültek a mackótól. (Euronews)

Az év végéig csak miniszteri engedéllyel szerezhetnek külföldiek tulajdonrészt stratégiainak minősített magyar vállalatokban - írja az Mfor.hu. Ahogy a portál írja, azt már a gazdaságvédelmi csomagjában megígérte a kormány, hogy "megvédi" a magyar vállalatokat, hétfőn viszont a Magyar Közlönyben megjelent a 232-as számú kormányrendelet, amely részletezi, hogy milyen műveleteket lehet majd bizonyos vállalatokban kizárólag a belgazdaságért felelős miniszter, vagyis Palkovics László beleegyezésével végrehajtani. Eszerint a miniszter hozzájárulása kell ahhoz, hogy stratégiai cégek külföldiek bevonásával:

 • tőkét emeljenek,
 • a tulajdoni hányaduk egy részét átruházzák,
 • átalakuljanak, egyesüljenek vagy szétváljanak,
 • átváltoztatható, jegyzési jogot biztosító vagy átváltozó kötvényeket bocsássanak ki,
 • vagy a részvényeiken, üzletrészükön haszonélvezeti jogot alapítsanak.

Ahogy világszerte az élet és a gazdaság újraindítására készülnek az államok a koronavírus-járvány tetőzésével, felmerül a kérdés, hogy milyen hosszabb távú következményei lesznek a járványnak és az ezáltal okozott válság kezelésére bevetett gazdaságpolitikai lépéseknek. A Covid-19 gazdasági hatásainak tompítására a világ kormányai és jegybankjai – amennyire megengedhették maguknak – hatalmas összegeket öntöttek a bajba jutott cégekre és háztartásokra. És bár még messze a válság vége, lassan el kell gondolkodni a következő kérdéseken:

 • Mi lesz az emiatt felhalmozódott államadósság sorsa, jön-e újabb megszorítási hullám, ahogy az előző válság után?
 • Hogyan változik meg a járvány miatt a jegybankok szerepe?
 • Az inflációtól vagy deflációtól kell tartanunk a következő években?
 • Helyreáll valaha is a koronavírus előtti növekedés?
 • Hogyan érinti mindez az Európai Unió és az eurózóna egységét?
 • Vissza tud-e állni a globalizáció a járvány előtti szintre, vagy új fejezet kezdődik a világgazdaság történetében?

Ezekről a kérdésekről beszéltünk a Hol a Pénz? legújabb adásában Móricz Dániel közgazdásszal, a Hold Alapkezelő befektetési vezetőjével.

Rovatok