Index Vakbarát Hírportál

Csurgó Dénes

újságíró Gazdaság

Végleg távozik a Disney animációs vezetője

John Lasseter, a Toy Story rendezője zaklatási ügye miatt tavaly már fél évre visszavonult, az év végén viszont végleg elhagyja a Disneyt.

június 21. 00:32

A letelepedési kötvények is felbukkantak az új offshore-szivárogtatásban

Rogánék nagy üzletében utazó vállalkozó is szeretett volna offshore céget nyitni a Mossack Fonsecánál.

június 21. 00:13

Dübörög a negyedik Orbán-kormány törvényalkotási gépezete, szerdán például egyetlen napon betiltotta a parlament a hajléktalanságot, előkészítette a civilek börtönbe csukását és megadóztatását és megállította Sorost, többek között. Amikor viszont ennyire pörögnek a dolgok, akkor előfordul, hogy pár elütés, vesszőhiba benne marad a szövegben (amit nálunk jobban talán kevesebben tudnak). Varga Mihály nemzetgazdaságiról pénzügyire visszanevezett minisztériumának viszont

nem elütést, hanem egy mosolygós fejet sikerült az adótörvény javaslatában hagyni :D

Hogy ki kinek szánta a kis mosolyt a szöveg 66. paragrafusánál, vagy hogy kinek kellett volna azt kiszednie onnan, az egy rejtély, és ahogy a kormány kommunikációját nézzük, az is marad. Mindenesetre a szöveg most így, szmájlistul szerepel a Parlament honlapján, legalábbis egyelőre. A 29. oldalon tessék keresni ;)

Van, akinek még kalapáccsal is alig megy a diótörés, és vannak olyan kivételes emberek, akiknek csak rá kell ülniük egy dióra, és az már darabokra is hullik. Ilyen varázslatos ember Cherry Yoshitake, aki nemhogy tud diót törni a fenekével, de gyorsabban tudja ezt csinálni, mint bárki más. 

A japán Mr. Cherry ugyanis Guinness-világrekorder a seggel diótörésben,

30 másodperc alatt 108 diót tudott széttörni. 

 

Mr. Cherry nem volt mindig diótörő, korábban drag queenként, vagyis transzvesztita előadóként dolgozott. Azt viszont mindig is tudta, hogy különleges feneke van, a fellépésein például rendszeresen darts nyilakat fogott fel vele. Az ügynöke aztán egyszer szólt neki, hogy egy tv-műsorba seggel diót törő fellépőt keresnek, és mivel tudta, micsoda csoda Mr. Cherry hátsója, beajánlotta.

Innen már egyenes út vezetett a Guinness rekordkísérletig. Mr. Cherry 2014-ben állította fel a rekordját, azóta hivatalos seggel diót törőként él. És mivel ez egy nagyon veszélyes hivatás, 

75 millió (!) yenre biztosította a fenekét,

legalábbis ezt mondta a Vice-nak. Ezzel pedig elmondása szerint Beyonce-val és Jennifer Lopezzel került egy kategóriába, igaz, ők tuti, hogy sokkal kevesebb diót tudnának feltörni fél perc alatt. 

Donald Trump elnökségével igazán beköszöntött az "alternatív tények" és poszt-igazságok ideje, ami nagyon megnövelte az igényt a fact checkerek, vagyis tényellenőrzők munkájára, akik alaposan utána mennek minden egyes állításának. A Washington Post egy külön blogot is indított ezeknek az összegyűjtésére. Ez a blog pedig most összeszámolta, hogy

Elnökségének eddigi 497 napján Trump összesen 3251 hamis vagy félrevezető állítást tett nyilvánosan, naponta átlagosan hat és felet. 

Az idő előrehaladtával az amerikai elnök egyre több olyan dolgot mond, ami nem felel meg teljesen a valóságnak, elnökségének első 100 napjában például még csak 4,9 hamis állítást tett naponta. Azóta viszont felpörgött, a CNN szerint például a héten Nashville-ben tartott gyűlésén 35 hamis vagy félrevezető állítást tett, ami könnyen lehet, hogy rekord.

 

 Ami a témákat illeti, Trump eddig

  • 565 hamis vagy félrevezető állítást tett az amerikai gazdaság állapotáról;
  • 379-szer nem mondott teljesen igazat a bevándorlásról;
  • 352-szer beszélt össze-vissza külpolitikai témákban;
  • 299-szer állított "alternatív tényeket" az adóreformjáról;
  • ugyanennyiszer állította, hogy ilyen-olyan cégek milyen döntéseket hoztak az ő politikájának a hatására, ami nem teljesen úgy volt;
  • és 244 hamis vagy félrevezető állítást tett az egészségügyről, leginkább arról, hogy az Obama által bevezetett reformok mennyire rettenetesek. 

Rovatok