Index Vakbarát Hírportál

Domschitz Mátyás

A megye egyik legnagyobb városa lenne, ha kiszakadna Veszprémből A megye egyik legnagyobb városa lenne, ha kiszakadna Veszprémből

Közel húszezer ember él a veszprémi Haszkovó-lakótelepen, nem hiába mondják rá, hogy város a városban. A lakótelep múltja sokat mindent elárul a Kádár-rendszerről, és a rendszerváltásról. A jövőjét pedig épp most írják egy projektcégben.

augusztus 5. 14:34

Alapjaiban forgatná fel a gazdaságot a műanyagszemét visszaszorítása Alapjaiban forgatná fel a gazdaságot a műanyagszemét visszaszorítása

Egyre több a környezettudatos árucikk, de az egyszer használatos csomagolás még mindig a tömegtermelés egyik alapja. Van értelme egyéni cselekvéssel, újrahasznosítással a műanyaghulladék ellen küzdeni? És mit várhatunk a vállalatoktól?

július 15. 07:25

Most is használják Veszprém titokzatos bunkerét, ahová a nyilasok a Szent Koronát rejtették Most is használják Veszprém titokzatos bunkerét, ahová a nyilasok a Szent Koronát rejtették

1944 novemberében a Szálasi-kormány egy veszprémi, földalatti bunkerbe menekítette a koronaékszereket, a Szent Jobbot és a Magyar Nemzeti Bank 30 tonnás aranykészletét. A bázis azóta is védi az országot, csak már nem a vagyonunkat, hanem a légterünket figyeli.

július 13. 19:19

Legutóbb áprilisban írtunk egy olyan zsarolólevélről, ami azzal próbál pénzt kicsalni az internetezőkből, hogy az állítja, bejutott a gépre, kémprogramot telepített, majd a webkamerával felvette, ahogy a címzett pornót néz.

A Gizmodo írja, hogy az egyik francia internetszolgáltató átvilágításakor bukkantak ennek a zsarolóvírusnak a továbbfejlesztett változatára. Ez a frissítés már tényleg felismeri, ha pornóoldalakat néznek a felhasználók, és videót készít a képernyőről. Arról egyelőre nincs hír, hogy aztán ezt a felvételt felhasználnák-e valamilyen formában, de az biztos, hogy egy távoli szerverre elküldi a felvételt a program, úgyhogy elképzelhető, hogy később már személyre szóló zsarolóleveleket is küldenek a hekkerek, és azzal fenyegetőznek, hogy kiteszik az internetre a felhasználók milyen pornót néznek.

A vírus egyébként egy Microsofttól érkező emailben érkezik a felhasználókhoz, de csak akkor telepíti magát, ha valaki megnyitja a csatolmányt.

Az is rohadt idegesítő, hogy a boltokban már november elején kerülgetni kell a Mikulás csokikból felállított promóciós kartonszigeteket, miközben a fagyönggyel díszített hangszórókból Mariah Carey üvölt, de a Fox most azt írja, hogy Coca-Cola még magasabb szintre emeli az ünnepi """készülődést""", idén a korábbinál jóval korábban, szeptember 30-án (6 hét múlva!) a boltokba küldik a karácsonyi termékükként hirdetett fahéjas kólát. Mintha önmagában a fahéjas kóla nem lenne elég büntetés.

 

A japán állam igyekszik kihasználni a globális popkultúrába betört exportcikkeit, különböző, pokémonos csatornafedeleket szórtak szét az országban.

A Kotaku szerdán gyűjtötte össze ezeket az egyedi, színes fémfedeleket, de a program tavaly decemberben kezdődött, Ibusuki városában jelent meg először egy Eevee-vel diszített csatornafedő, hogy ezzel népszerűsítsék a várost. A Japánspecialista.hu össze is szedte, hogy hol melyik Pokémont használták fel, és az látszik, hogy átgondolt koncepció van mögötte, Iwate prefektúrában például azért került kőpokémon az utcára, mert az Iwate a japán szikla (iwa) és a kéz (te) szavakból állt össze, emiatt választották meg a Geodude pokémont a térség turisztikai nagykövetének is.

Az egyedi dizájnnal az a cél, hogy az utazni vágyók az ország vidéki tájait is felkeressék, különösképpen a földrengés és cunami érintette területeket.

 

A csatornafedelek egyben Pokéstopok is lettek a Pokémon Go nevű játékban.

 

És itt van még egy videó, amin nem teljesen értem, hogy mi történik:

 

Remélem eljut a hír Magyarországon azokhoz, akikhez el kell jutni, és jönnek a Süsüvel díszített csatornafedők a Hortobágyra, Pityke a Teve utcára, Mézga Aladár pedig mehetne a BME elé.

Rovatok