Index Vakbarát Hírportál

Fábián Tamás

Meghalt Sára Sándor Meghalt Sára Sándor

A magyar filmművészet kiemelkedő alakja 85 éves volt.

24 perce

Áder is felszólal az ENSZ klímakonferenciáján Áder is felszólal az ENSZ klímakonferenciáján

A köztársasági elnök a nemzetközi szervezet főtitkárával és tudósokkal is találkozni fog.

3 órája

Conte: Orbán miért nem lépett ki a Néppártból? Conte: Orbán miért nem lépett ki a Néppártból?

Az olasz kormányfő szerint a visegrádi országok politikája az elszigetelődést súrolja.

tegnap, 14:09

Valószínűleg kevesen gondolnák, hogy a sakk bármilyen szinten egy lapon említhető egy maraton lefutásával, pedig valójában a két sporttevékenység nagyon is összemérhető. Az ESPN az amerikai-olasz Fabiano Caruana sakknagymester példáján keresztül részletesen bemutatta, hogy a professzionális sakk mennyire emberpróbáló dolog, nemcsak szellemi, hanem fizikai értelemben is.

Versenyek előtt Caruana - aki jelenleg második a világranglistán - kőkemény edzéstervet teljesít: napi 8 kilométer futás, egy óra tenisz, fél óra kosárlabdázás és legalább egy óra úszás. Bár az józan ésszel is belátható, hogy órákon keresztül ülni, és folyamatosan koncentrálni elég megterhelő, azonban egy intenzív sakkmeccs lényegesen durvább, mint elsőre hinnénk. Tavaly októberben a Polar egy 21 éves sakkozó szívritmusát figyelve arra jutott, hogy Mihail Antipov két óra sakk alatt 560 kalóriát égetett el, ami nagyjából annyi, amennyit Roger Federe egy óra tenisz alatt.

Még meglepőbb adat, hogy Robert Sapolsky, a Sanfordi Egyetem stresszkutatója szerint egy profi sakkozó egy torna egy napja alatt akár 6000 kalóriát is elégethet, ami a háromszorosa annak, amennyit egy átlagember bevisz a szervezetébe egy nap. A kutató szerint a sakkozók verseny közben háromszor gyorsabban vesznek levegőt, felmegy a vérnyomásuk, izmaik folyamatosan összehúzódnak és elengednek, így olyan megterhelés éri őket, mint a maratonistákat. 

Sakkozás közben a versenyzőket folyamatosan, lépésről lépésre stressz és szorongás éri, ami miatt sokkal több energiát használ fel a szervezetük, mint ugyanazon embereké, aki csak simán ülnek. Egy napokig tartó sakktorna a világ legdurvább diétája is egyben: Caruana egy veseny alatt 5-7 kilót is le tud dobni. A portál felidézte, hogy Anatolij Karpov az 1984-es sakkvébé 48 meccse alatt több mint tíz kilót adott le, az akkori szakkomentátor szerint a végére úgy nézett ki, mint aki meghalt.

(via ESPN)

Emberek állnak Floridában a Juno Beach partján, és fotózzák a vizet, miközben hamarosan partot érhet a négyes erősségű Dorian hurrikán. Érdemes belenagyítani a fotóba, és megnézni a természeti csapás előszelét kémlelő arcokat; a kompozíció közepén a háborgó habokra fittyet hányó emberrel. 

Bónusz: ez a kép is elég erős.

Marton János 15-20 perc alatt megnyír egy birkát, egy nap akár 30 állatot is bevállal, méghozzá kézzel. A hódmezővásárhelyi férfi 16 éve állította fel egyébként a birkanyírás Guiness-rekordját, reggel kilenctől délután ötig 50 birkát nyírt meg. "Később felmerült, hogy javíthatna a csúcson, de aztán lebeszélték róla, mondván, saját magával ne versenyezzen" - írta a Bors

Rovatok