Index Vakbarát Hírportál

Farkas Ágnes Virág

Az év végén adják át a Csömöri úti felüljárót Az év végén adják át a Csömöri úti felüljárót

A felújítás szerződéses ára nettó 778 millió forintról nettó 999,8 millió forintra változott.

tegnap, 12:52

Országszerte tilos tüzet gyújtani Országszerte tilos tüzet gyújtani

Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

tegnap, 12:51

Nincs áram több tízezer háztartásban a viharok miatt Csehországban Nincs áram több tízezer háztartásban a viharok miatt Csehországban

Állítólag még a nap folyamán visszaállítják az áramszolgáltatást.

tegnap, 12:51

Szlovákiában egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták a koronavírus úgynevezett delta-variánsát – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva szerdán.

A személy, akinél a vírus delta-variánsát kimutatták, jelenleg házi karanténban van, nem igényel kórházi ellátást, és az elérhető információk szerint nem volt közeli kapcsolatban más személyekkel – közölte Ján Mikas országos tisztifőorvos.     

Az esettel összefüggésben először olyan információk kerültek nyilvánosságra, hogy

a delta-variánst egy Szentpétervárról érkezett és ott egy futballmérkőzésen részt vevő személy mintájában mutatták ki.

Ezt később az ÚVZ cáfolta. A Közegészségügyi Hivatal közlése szerint a most kimutatott eset a delta-variáns (B.1.617.2) szlovákiai megjelenésének első példája. A vírusnak az országban már májusban megjelent indiai változata, a vírus úgynevezett kappa- (B.1.617.1) variánsa volt. Az ÚVZ korábbi tájékoztatása szerint az országban továbbra is a legnagyobb mértékben a koronavírus úgynevezett brit változata van jelen.     

A szlovák kormány szerdai ülésén döntést hozott arról, hogy az ország az európai Covax-kezdeményezés keretein belül elajándékozza a már meglévő koronavírus elleni oltóanyagainak egy részét, amelynek mennyiségét egyelőre nem pontosították. A kabinet döntést hozott arról is, hogy ugyancsak elajándékoz vagy eladásra kínál fel 160 ezer adagot a Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagból – írja az MTI. 

Átlépte az 50 százalékot az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid–19) ellen legalább egy adag védőoltással rendelkezők aránya Németországban, a teljes oltást felvevőké pedig 30 százalék fölé emelkedett.

A szövetségi kormány legutóbbi összesítése szerint péntekig a lakosság 50,6 százaléka – 42 065 100 ember – kapott legalább egy oltást a Covid–19 ellen.

Teljes oltással a lakosság 30,4 százaléka – 25 301 843 ember – rendelkezik.

Az oltási kampány folyamatosan gyorsul. Ezt jelzi a többi között, hogy míg májusban egész hónapban hatszor, júniusban péntekig – a hónap 18. napjáig – nyolcszor haladta meg az egymilliót az egy nap alatt beadott oltások száma.

A péntekkel zárult héten naponta átlagosan 806 673 adagot adtak be, vagyis másodpercenként kilencnél is többet.

A vírus alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám május óta enyhül.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 346 fertőződést mutattak ki tesztekkel. A napi új regisztrált fertőződések száma legutóbb 2020. augusztus 10-én volt 500 alatt, akkor 436 lelet volt pozitív.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 722 327 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A Covid–19-cel összefüggésben egy nap alatt 10 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 90 395-re emelkedett.

Az adatok azt jelzik, hogy 2020 nyara után az idei nyáron sem lesz szükség a SARS-CoV-2 terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségére.

Ugyanakkor a szakemberek aggodalommal szemlélik a delta nevű, B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett vírusváltozat előretörését. Az RKI legutóbbi vizsgálatai szerint a 22. héten – május 31. és június 6. között – 6,2 százalék volt a delta aránya az elemzett pozitív SARS-CoV-2-teszt-leletek között, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbi 3,7 százaléknak.

Lothar Wieler, az intézet vezetője pénteki berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy a delta egész biztosan kiszorítja a többi vírusváltozatot, a kérdés csak az, hogy mikor.

Az új variáns ellen egy adag oltás nem nyújt erős védelmet, ezért egy újabb, negyedik járványhullám megelőzéséhez a lehető legtöbb embernek teljes oltással kell rendelkeznie.

A nyugat-balkáni országok közül Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb a százezer lakosra jutó, koronavírus-fertőzés következtében meghalt betegek száma – közölte az adatokat a montenegrói közszolgálati televízió a hétfő reggeli híradójában.

A közzétett adatok szerint százezer lakosra Boszniában 267, Észak-Macedóniában 263, Montenegróban pedig 255 halott jut. Szlovéniában 212, Horvátországban 200, Koszovóban 125, Szerbiában 100, Albániában pedig 85 koronavírus-fertőzésbe belehalt ember jut százezer lakosra.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre hatvannal 715 753-ra, Koszovóban nyolccal 107 180-ra, Észak-Macedóniában szintén nyolccal 155 625-re, Montenegróban hússzal 100 075-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 204 468-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában néggyel 7001-re, Koszovóban eggyel 2256-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig hárommal 9398-ra emelkedett. Észak-Macedóniában és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 5475, illetve 1611 maradt. 

Rovatok