Index Vakbarát Hírportál

Fehér János

Pofátlan csalással nyerték a világ legpatinásabb maratonját 1980-ban Pofátlan csalással nyerték a világ legpatinásabb maratonját 1980-ban

Rosie Ruiz az utolsó kilométeren állt csak be, hogy izzadás nélkül pályacsúcsot „fusson" Bostonban. Senki se látta a pályán a rejtélyes győztest, aki nyolc napig átverte Amerikát. Kitartott az igaza mellett, de most sírba vitte a bizonyítékait.

augusztus 19. 16:17

Síráshoz közel beszélt arról Mourinho, mennyire hiányzik neki a foci Síráshoz közel beszélt arról Mourinho, mennyire hiányzik neki a foci

December óta nincs csapata, és nem nagyon élvezi a pihenést a portugál edzőzseni.

augusztus 18. 13:55

Első profi meccse után holtan találták a 20 éves rögbist Első profi meccse után holtan találták a 20 éves rögbist

Egyelőre nem tudni, mi okozta a brit Archie Bruce halálát Franciaországban.

augusztus 18. 11:50

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évente kétezer sérült, beteg vagy elárvult állatot mentenek meg és ápolnak, és amint a megfelelő állapotba kerülnek visszaengedik őket a természetbe. Időnként azért előfordul, hogy a mentett állatot már nem lehet elengedni, így örökös vendéggé válik az Állatkertben.

Több olyan madár van, amelyik szárnysérülése miatt elveszíti a röpképességét, így a természetben nem sok esélye lenne a túlélésre. Gólyák is válhatnak röpképtelenné, ők rendszerint a Margitszigeti Kisállatkertbe kerülnek, ahol elég sokan gyönyörködnek ia bennük. A madarak meg élik világukat, némelyik egy-egy kisebb repülést is bír még, így átrepülik a Dunát és feltűnnek a pesti rakparton is.

Az sem ritka, hogy a gólyák párba állnak, fészket építenek és tojást raknak, a kikelő fiókákat pedig fel is nevelik. Ezek a gólyafik természetesen nem sérültek, így ők szüleikkel ellentétben a természetben találják meg a helyüket.

A szabadon engedés előtt azonban nekik is tanulniuk kell, ezért legtöbbször a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó Górés-tanya visszavadító állomására kerülni. Itt szoknak hozzá a szabad élethez lépésről lépésre, kapnak egyre több olyan táplálékot, amit aztán később maguknak szereznek be, a tanya amolyan biztos pont az életükben. „Itt próbálgatják a szárnyukat, egyre nagyobb köröket képesek repülni, de azért még szem előtt vannak, ha netalán elbénáznának valamit" – mondta Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője.

Az idei évben négy fióka kelt ki és cseperedett fel a Margitsziget Kisállatkertben, egy fiókát pedig az állatkerti Nagy-tavon élő gólyapár nevelt fel. Visszavadításuk több más gólyával együtt zajlik a nemzeti park repatriáló állómásán. Ősszel a Hortobágy térségéből Afrikába induló tapasztaltabb gólyákhoz tudnak csatlakozni.

A Fővárosi Állat- és Növénykert nemcsak bemutatóhely, hanem védett állatok mentőhelye is. Tavaly közel kétezer olyan védett állat került be oda, amelyek emberi segítség nélkül elpusztultak volna. Leggyakrabban sérült állatok kerülnek be, de elárvult, legyengült egyedek is bekerülnek a Sünispotály néven futó mentőközpontban, ahol szakemberek gyógyítják és gondozzák őket. Az állatkórház legtöbb páciense madár, de kisemlősök, sünök, pelék és denevérek is bekerülnek.

A Sünispotályban az állatok többsége meggyógyul és annyira felerősödik, hogy visszatérhet a természetbe.

A mentőmunka legszebb része a szabadon engedés, júliusban is volt ünnepi pillanat, az Állatkert 43 védett és fokozottan védett madarat engedett vissza, fel is soroljuk mindet: 6 házi rozsdafarkút, 8 széncinegét, 9 fekete rigót, 1 nagy fakopáncsot, 1 balkáni fakopáncsot és 1 énekes rigót Veresegyház közelében engedtek el, 9 vörös vércsét, 3 erdei fülesbaglyot, 3 macskabaglyot és 2 kuvikot pedig a hortobágyi Górésra szállítottak. Akik szeretik a számokat, azoknak azt is elmondjuk, a 43 madár eszmei értéke összesen 1,6 millió forint.

A Górés-tanyán úgynevezett madárrepatriáló telep működik, gyakran történik itt a szabadonengedés, és ha szükséges, itt szoktatják vissza a vadonhoz lépésről lépésre a madarakat, tudtuk meg Hanga Zoltán zoovivőtől.

Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy azt mondjuk, ezt a meccset még az UEFA sokat fogja vizsgálni, és valószínűleg a Honvéd is óvást nyújt majd be.

Rovatok