Index Vakbarát Hírportál

Flachner Balázs

Újságíró Politika

Az angolok is bepróbálkoztak az abszurd kezdéssel. De miért? Az angolok is bepróbálkoztak az abszurd kezdéssel. De miért?

Sejtettük, hogy nem létezik a szabály, amit a sajtó jó része, de még a portugál, a panamai és az elődöntőn az angol válogatott is bekajált. A FIFA tisztázta nekünk a helyzetet.

július 13. 10:28

Neymar rászállt Mbappéra? Neymar rászállt Mbappéra?

Állítólag beszólogat, volt, hogy nem is passzolt neki PSG-meccsen. Nem is beszélnek egymással.

július 10. 16:58

Gera máris munkába állt a Fradinál Gera máris munkába állt a Fradinál

Még szoknia kell, hogy technikai edzőként kevesebbet érhet labdához, de így is élvezi új feladatát.

július 7. 09:15

Már nem sokat kell kibírni a világbajnokság végéig, vasárnap lesz ugyanis a döntő, de ha valaki úgy érzi, hogy sürgősen szüksége van valami teljesen másra, akkor van egy jó hírünk, ugyanis a FISE névre hallgató extrémsport-versenysorozatnak éppen pénteken startol a következő, kanadai állomása Edmontonban.

A versenyzők négy számban mérik majd össze a tudásukat, ezek

  • a gördeszka, ami egyébként a sportág történetében először ott lesz a 2020-as tokiói olimpián is,
  • a freestlye roller,
  • a flatland BMX, ahol a biciklivel lapos felületen kell bemutatni a trükköket,
  • és a tavaly szintén olimpiai sportággá avanzsált park BMX is, ahol a külön erre a célra épített pályákon zajlik a verseny.

A sorozat egyébként tavaly először Magyarországra is ellátogatott, és idén is visszatér Budapestre, méghozzá a kanadai állomás után, szeptember elején, úgyhogy ha tetszik amit lát, akkor akár élőben is megnézheti majd ugyanezt két hónap múlva.

Július 11-én játszották az 1998-as világbajnokság bronzmeccsét, ahol a horvátok 2-1-re verték a hollandokat. Ha ma este nyernek, az még ennél is nagyobbat szólna, akkor ugyanis legrosszabb esetben is másodikak lennének.

 

Furcsa helyzet állt elő azzal, hogy Oroszország rendezte a vb-t, ugyanis egyrészt oroszul viszonylag kevés helyen beszélnek a világon, másrészt pedig az oroszoknál nem feltétlenül alapvetés az, hogy beszélnek mondjuk angolul vagy spanyolul, így pedig jóval nehezebb a kommunikáció, mint mondjuk négy éve Brazíliában volt.

Szerencsére itt van nekünk a Google Translate, ami egészen nagyszerűen teljesít a vb alatt, elég gyakori ugyanis, hogy az egymást nem értő emberek fogják a telfonjukat, belemondják amit akarnak, aztán a fordító felolvassa a kívánt nyelven, amit mondtak, ami elég utópisztikus, de mégis egész jól működik.

A Google adatai szerint 30 százalékkal nőtt az oroszországi fordítások száma a vb kezdete óta, a legnépszerűbb pedig a spanyolról oroszra fordítás volt, ami nem meglepő, hiszen rengetegen érkeztek Latin-Amerikából a tornára. A "világbajnokság" kifejezést tartalmazó keresések száma 200 százalékkal nőtt, a "sör" pedig 65-tel, összességében pedig elmondható, hogy az emberek igyekeztek megismerkedni másokkal a vb alatt.

Persze a fordító egyelőre nem tökéletes, ami néha elég vicces helyzeteket szül, időnként ugyanis elég félreérthető dolgokat mutogatnak egymásnak az emberek a telefonjuk képernyőjén, de a Google reménykedik benne, hogy sikerül majd addig fejleszteniük a technológiát, hogy az eltérő nyelvek többé ne jelentsenek problémát.

Rovatok