Index Vakbarát Hírportál

Horváth Tibor

Lengyelországban megszavazták a kedvezményes lakossági energiaárakról szóló törvényt Lengyelországban megszavazták a kedvezményes lakossági energiaárakról szóló törvényt

Véglegesen is megszavazta a lengyel alsóház a kedvezményes lakossági energiaárakról szóló törvényt.

tegnap, 20:45

Macron ragaszkodik hozzá, de bukás lehet a vége

Nem kicsi a rizikó.

tegnap, 19:09

Szijjártó Péter: A kormány legfontosabb céljai nehéz helyzetben is változatlanok Szijjártó Péter: A kormány legfontosabb céljai nehéz helyzetben is változatlanok

A nehéz gazdasági helyzet sem tántoríthatja el a kormányt a legalapvetőbb gazdaság- és társadalompolitikai céljaitól.

tegnap, 18:00

A lengyel kormány ideiglenes vezetést nevezett ki a Novatek Green Energy orosz cég lengyelországi irányítására, miután az év elején szankciókat kapott, és kénytelen volt leállítani a szállításokat az országban – közölte a lengyel kormány.

Úgy döntöttem, hogy új ideiglenes vezetést vezetek be a Novatek Green Energynél. Ez lehetővé teszi, hogy az ügyfelek visszatérjenek a vállalat hálózatának használatához. Ez különösen fontos a közelgő téli szezon és az energiaválság miatt

– mondta Waldemar Buda fejlesztési és technológiai miniszter.

Az ideiglenes új vezetés kinevezésével akár 1000 fogyasztó számára is garantálják az energiabiztonságot.

Áprilisban Lengyelország legnagyobb gázipari vállalata, a PGNiG közölte, hogy leányvállalatai, a Polska Spolka Gazownictwa és a PGNiG Obrot Detaliczny biztosítják a Novatek Green Energy szállításainak leállítása által érintett területeken élő ügyfelek gázellátását – adta hírül az Aljazeera.

A szankciókkal sújtott orosz oligarcha, Alekszej Mordasov tulajdonában lévő, több mint félmilliárd dollár értékű luxusjacht a hajózási adatok szerint egyhetes oroszországi út után kikötött a hongkongi vizeken.

A Forbes magazin szerint 521 millió dollárt (226 milliárd forint) ér a világ egyik legextravagánsabb luxusjachtja.

Mordasov azon orosz oligarchák közé tartozik, akiket az Európai Unió és az Egyesült Államok az ukrajnai orosz inváziót követően szankciókkal sújtott Vlagyimir Putyin elnökhöz fűződő kapcsolatai miatt.

A Marine Tracker nevű hajókövető weboldal szerint a Nord nevű jacht október 5-én érkezett Hongkongba, miután hétnapos utat tett meg az orosz távol-keleti Vlagyivosztokból a Japán-tengeren és a Kelet-kínai-tengeren keresztül.

A többszintes, hat fedélzettel és helikopterleszállóval rendelkező jachtot pénteken Hongkong ikonikus Viktória-kikötőjétől nyugatra fekvő vizeken lehetett látni, a tatján orosz zászlóval. A 141 méter hosszú Nordot egy német hajógyár készítette tavaly – számolt be róla a Reuters.

 

Az új orosz sorkatonák hitel-visszafizetési szabadságot kapnak a központi banktól. A törvény lehetővé teszi, hogy a katonák jelzáloghitelekre, fogyasztási és hitelkártyahitelekre türelmi időt kapjanak a szolgálatuk idejére és azt követően 30 napig – közölte a Sberbank.

A fizetési szünet az orosz fegyveres erőknél szolgálatot teljesítők családtagjaira is vonatkozik. 

A Sberbank közleményben tudatta: „Október 7-től a Sberbank lakossági ügyfelei a mai napon hatályba lépett szövetségi törvény részeként kérhetnek türelmi időt a hitelek törlesztésére.”

A bankok fizetési szünetet ajánlottak nem sokkal az után, hogy Vlagyimir Putyin elnök közölte, 300 ezer embert mozgósítanak az orosz katonai erőfeszítések fokozására – írja a Telegraph.

Úgy tűnt, hogy a helyi orosz tisztviselők „kétségbeesetten keresik a módját annak, hogyan finanszírozzák mozgósított egységeiket, mivel a Kreml egyre inkább elvárja, hogy a helyi közigazgatás a saját költségvetéséből fizesse a háborús erőfeszítéseket” – közölte a Háborút Tanulmányozó Intézet.

Rovatok