Index Vakbarát Hírportál

Janecskó Kata

Bírósági tárgyalóteremben töltött munkaórák száma900

Bentragadás az egyik budapesti bíróság páternoszterében1

Politikusssal visszafizettetett közpénz eddigi legnagyobb összege (forint, bruttó)20000

Szürke pulcsik és szürke macskák együttes száma13

Szellős padsorok, plexifal, négynaponta önteszt Szellős padsorok, plexifal, négynaponta önteszt

Így nyitnak újra az iskolák Európában. Az alapelvek nagyon hasonlóak, de még országokon belül is van szabadságuk tartományoknak, iskoláknak. Csúsztatott szünetek, norvég nyunyóka, svéd különutasság. Luxemburgban leteszteltek egy teljes évfolyamot.

május 27. 10:14

Kör közepén állnak, bábukkal esznek Kör közepén állnak, bábukkal esznek

A koronavírus mellett újrainduló hétköznapokban egy ideig még a távolságtartás parancsához kénytelen alkalmazkodni a világ, legyen szó munkáról, szórakozásról, tanulásról vagy imádságról. Így oldják meg különböző helyeken.

május 26. 15:20

Lángszóróval rajzolja újra Skóciát Lángszóróval rajzolja újra Skóciát

Vadregényes? Fenséges? Érintetlen? Egy skót fotósnak elege lett abból, hogy nem ismer rá a hazájára a romantikus Skócia-imázsban.

május 24. 23:56

Nem is olyan régen, pár évvel ezelőtt a Margit híd budai hídfőjénél olyan kép fogadta az arra járó BKV-utast, ami kinek szomorkás volt, kinek vicces vagy abszurd, de mindenekelőtt különleges és szokatlan, legalábbis az akkori Budapesten mindenképp. „Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban?” – ami akkor annyira érdekes volt, hogy ezzel a címmel még rövidfilmet is ihletett, a Nekem Budapest szkeccsfilm Ferenczik Áron-féle epizódját, az új koronavírus megjelenése utáni új rendbe feltűnésmentesen belesimul.

A normális, vagy legalább arra emlékeztető élethez való visszatérés egyelőre csak akkor megy, ha megtanuljuk tartani egymástól a biztonságos távolságot a nyilvános terekben. Eltarthat egy ideig, amíg hozzászokik a szemünk a rajzolt körökben, hatszögekben vagy négyzetekben elkülönülten ácsorgó, napozó és imádkozó emberekhez, a műanyag válaszfalakhoz meg a gondosan üresen hagyott köztes terekhez, de kérdésnek már nem kérdés 2020 nyarán, miért vannak egymástól olyan messze a dolgok.

Nagyon úgy néz ki, hogy a normálishoz hasonló élet újraindulásáért cserébe bele kell törődnünk, hogy amíg itt van köztünk a koronavírus, több helyzetben maszkot kell felvennünk, ha kilépünk az ajtón. Ha pedig a maszkok egy időre velünk maradnak, számítani kell arra, hogy sok minden megváltozik ettől: olyan apróságoktól kezdve, mint a sminkelés, a bűnözésen és bűnüldözésen át egészen odáig, hogy hogyan viszonyulunk a többi emberhez, mennyire vagyunk képesek megérteni őket. Összegyűjtöttünk hét dolgot, amire hatással lehet a normává váló maszkviselés.

A rendőrök gyanúja szerint egy floridai férfi meggyilkolta a feleségét, és aztán a koronavírus-járványt használta fel arra, hogy hamis sms-ekkel elaltassa az áldozat szeretteinek aggodalmát. Az akkor már halott nő nevében írt üzenetek arról szóltak, hogy elkapta a fertőzést, ezért kórházba, karanténba, majd lélegeztetőgépre került. A férj ezalatt megpróbált eltűnni, végül Új-Mexikóban kapták el. Útközben eladta a felesége ékszereit, ezekről meg azt hazudta a vevőnek, hogy a Covid-19-ben elhunyt anyja hagyatékáról van szó. További részletek itt.

Rovatok