Index Vakbarát Hírportál

Jávor Bence

Átolvasott sportfejlesztési programok száma572

Legtöbb egyszerre megnyitott böngészőfül52

Dührohamot kapott a Juve-csatár, rúgott edzőt, molinót Dührohamot kapott a Juve-csatár, rúgott edzőt, molinót

Az Atlético elleni BL-meccsre készülő Juventus edzésén egy pillanatra elszállt Higuáin agya.

tegnap, 08:31

A Padernborn túlságosan ráijesztett a Schalkéra A Padernborn túlságosan ráijesztett a Schalkéra

Nem várt mederbe terelte a gyors hazai vezetőgól a német futball-bajnokság vasárnap esti meccsét.

szeptember 15. 23:54

Integető sorfallal ugrott első helyre a Sevilla a spanyol bajnokságban Integető sorfallal ugrott első helyre a Sevilla a spanyol bajnokságban

Jordán remek szabadrúgása és a sorfal-technológiai újítás már túl sok volt az Alavésnek.

szeptember 15. 22:31

Számtalan nagyobb védés volt a futballtörténelemben. Fontosabb meg aztán pláne. Eredetibb, őrültebb, ikonikusabb és feleslegesebben bravúros viszont egy sem.

Természetesen René Higuita skorpióvédéséről van szó, amit a kolumbiai válogatott legendásan hibbant kapusa kereken 24 évvel ezelőtt, 1995. szeptember 6-án mutatott be egy Anglia elleni barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Wembley-ben.

Mint Michelangelo a következő remekművét a formátlan sziklában, úgy látta meg Higuita élete pillanatát Jamie Redknapp elszabott ívelésében. Ami ezután következett, megpróbálhatnánk valahogy szavakba önteni, de aki látta, úgysem felejtette el. Aki meg nem látta, hát épp itt az ideje. 

 

Bár sokan a söprögetőként is funkcionáló modern kapusok előfutárának tartják a posztjáról rendre elcsatangoló kolumbiait, ez teljes tévedés. Higuita még a legvisszafogottabb napjain is minimum Maradonának képzelte magát. Ha sikerült megkaparintania a labdát, két-három cselnél előbb biztos nem szabadult tőle. Amiből számtalan parádézás mellett egy vébékiesést is sikerült összehoznia 1990-ben. A következő, 1994-es világbajnokságról 9 hónapos börtönbüntetése miatt maradt le, amit azért kapott kapott, mert közvetítőként segédkezett egy Pablo Escobar által megrendelt emberrablásban.

Életének érdekesebb epizódjai közé tartozik még, hogy 2005-ben felismerhetetlenre plasztikáztatta magát, miután megszavazták Kolumbia legcsúnyább ikonjának. 

A figyelmesebb szurkolóknak már bizonyára  feltűnt, hogy a Ferencváros egyetlen árva magyar mezőnyjátékossal futott ki este a Groupama gyepére, Lovrencsics Gergő személyében. Mellette még a kapuban álló Dibusz Dénes képviseli hazánkat a bajnokcsapatban, a többiek légiósok.

Mivel a közvetítésben erről szóló adatot – ha volt is – nem hallottunk, gyorsan megnéztük, hogy áll ezen a téren az ellenfél. Az derült ki, hogy a Valletta kezdője lényegesen jobban megőrizte máltaiságát. A kapus mellett a mezőnyjátékosok fele máltai volt a kezdő sípszónál a  vendégeknél, azaz összesen hat hazaival álltak fel a Fradi ellen (az eredménybe honosított játékost nem számoltunk bele).

Így a magyar bajnokság legutóbbi kiírásának ezüstérmese 5-1-es összesítéssel lépett túl a Zetán, és jutott be az Európa Liga-selejtezőinek következő fordulójába.

Rovatok