Index Vakbarát Hírportál

Joób Sándor

Több oktatási mutatónk is romlott az EU átlagához képest Több oktatási mutatónk is romlott az EU átlagához képest

A saját vállalásainkkal is ellentétesen esnek ki egyre többen az oktatásból, és egyre kevesebb a diplomás. Pedig pénzt átlagon felül költünk az iskolákra, az eredmények mégsem látszanak.

október 18. 05:08

Makai Viktória: Úgy éreztem, ha tovább kiabálok, meg is ölhet Makai Viktória: Úgy éreztem, ha tovább kiabálok, meg is ölhet

Az edzés közben megtámadott ultrafutónőt most engedik ki a kórházból. Az ütésektől még mindig kettős látása van, de a lelke lassabban gyógyul.

október 17. 09:21

Miért honvédségi gépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát? - kérdezi az LMP Miért honvédségi gépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát? - kérdezi az LMP

A kormány szerint viszont csak névazonosságról van szó, egy Orbán nevű, külszolgálaton lévő tiszt utaztatta szabályszerűen a gyerekét.

október 16. 12:43

Nyugat-Európa sok nagyvárosában általános lakáshiány van. Ennek enyhítésére különböző megoldások születnek. Az egyik megoldást a parányi mobilházak jelenthetik. Az olasz Leonardo Di Chiara egy olyan konstrukciót alkotott, ami maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló helyet: lehet benne aludni, főzni, mosogatni, zuhanyozni, sőt még tetőterasza is van. A ház igazodik az ember életmódjához is, ha el akar költözni, viheti magával bárhová. Nézzék meg, milyen váratlan helyről nyílnak kis és nagy fiókok, honnan kerülnek elő a székek, hol van elrejtve a teraszra vezető létra, és milyen egy alig fél négyzetméteres fürdőszoba. 

 

Elgondolkodtak már azon, hogy ha kórházba kerülnek, hányszor találkoznak orvossal és hányszor ápolónővel, szakasszisztenssel, műtőssel vagy egyéb nem orvos egészségügyissel? Nélkülük biztosan nem működne semmi egy kórházban, kevesen tudják, milyen fontos az ő szaktudásuk és emberi hozzáállásuk a gyógyításban. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara azért készíttette ezt a 15 perces kisfilmet, hogy bemutassa őket és a fiatalokat ezekre az érdemtelenül alulértékelt pályára vonzza. 

A film egy fiktív történetbe ágyazva mutatja be a nélkülözhetetlen, nem orvosi, egészségügyi szakmákat, de külön érdeme, hogy a szereplők saját magukat alakítják benne. Egy ember hat méterről zuhan le, súlyos koponya-, gerinc-, medence- és hasi sérülésekkel szállítják kórházba. A szirénázó rohamkocsiban a mentőtiszt figyeli az állapotát, és szól be a sürgősségire, hogy készítsék elő a műtőt. A kórházban a sürgősségi team leader fogadja. Összehangolt munka kezdődik, de leáll a beteg szíve, és egy sürgősségi szakápoló kezdi meg az újraélesztést. A műtét elképzelhetetlen lenne a képzett műtős szakasszisztens nélkül, aki mindig a megfelelő eszközt adja az orvos kezébe, az intenzív osztályon a szakápoló  nemcsak a műszereket figyeli, de ő beszél az aggódó szülőkkel is. Aztán látjuk a radiológust, a karján injekciós fecskendős tetoválást viselő ápolónőt, aki mosdatja és öltözteti a beteget, aztán a gyógytornászt, aki segít a felépülésben. 

A film profi reklámfilmes eszközökkel készült, így persze kicsit megszépíti a magyar egészségügy valóságát. Biztos bele lehetne kötni itt-ott, de én most nem teszem. Maradnék a film elején olvasható mottónál: 

Ha megmentesz egy életet, hős vagy, ha ezret, akkor ápoló.

 

Elsőre azt gondolnánk, mennyire üti egymást a kék és a zöld szín, de az egyik füzetborítón különleges hatást keltenek a határozott vonásokkal felvitt színek. A másikon csodálatos vörösek, sárgák és kékek adnak vidám hangulatot, a harmadikon pedig egy semmivel össze nem hasonlítható, egyszerre vidám és drámai rajz egy gyerekről. 

Lehet, hogy találkozott már ezekkel a rajzokkal iskolai füzeteken, noteszeken, mappákon és ceruzatartókon a papírboltban. A rajzokat autista művészek készítették, és ami emögött áll, az igazán példaértékű. 

Az Autistic Art alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol művészeti foglalkozásokat is tartanak az autizmussal élő fiataloknak. De a dolog nem áll meg itt. A rajzokból piacképes termékek lesznek, a termékek boltokba kerülnek, a befolyó összeget pedig az alapítvány a lakóotthonok és a művészeti foglalkozások fenntartására fordítja. 

Ma minden 68. ember autizmussal él, ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Az autisták egy része nem képes önálló életvitelre, tízből négyen egyáltalán nem beszélnek. A művészeti program terápiaként is működik: hosszú távon is elfoglaltságot ad nekik és segíti őket abban, hogy a külvilággal jobban kapcsolatba kerülhessenek. Volt olyan fiatal művész, aki egy ideig csak a papír sarkát színezte, de évek múlva már hatalmas lapokat terítettek be a grafikái.

A különleges termékeket az Autistic Art Alapítvány webshopja mellett a Libri és a Pirex kiemelt üzleteiben is meg lehet vásárolni szeptember közepétől Kalocsai Nóra, Lakatos Renáta, Bihari László, Réti Kristóf, Balázs Mihály, Varga Máté, Vreczenár Viktor grafikáival. 

Rovatok