Index Vakbarát Hírportál

Karip Tímea

Emlékezz a halálra – és az életre Emlékezz a halálra – és az életre

A Budapest FotóFesztivál Fresh Meat pályázatán kiállítók alkotásaiból válogattunk a Nagyképen.

április 10. 21:53

Szemet gyönyörködtető, és ritkán látható nagyméretű képződmények jöttek létre a királykúti jegesbarlangban, ahol az idei tél időjárása különösen kedvezett a jégképződés folyamatának. Az Északerdő Zrt. Telkibányai Erdészetének kezelésében van Magyarország egyetlen jegesbarlangja.

A barlang a 375 méter magas Királyhegy északi lejtőjének lábánál fekszik kb. 270 méter tengerszint feletti magasságban. Az intenzív jégképződés általában márciusban kezdődik és április elejéig, közepéig tart, amikor a külső levegő felmelegedése és az erős olvadás miatt a levegő relatív páratartalma 80-100% között ingadozik. A folyamat során a kicsapódó pára és a talajfelszínről beszivárgó, mennyezetről folyamatosan csepegő víz fagy meg. A „jegesbarlang” elnevezés kicsit megtévesztő, ugyanis az évről-évre megismétlődő jégképződés nem egy természetes úton létrejött barlangban, hanem egy mesterségesen kialakított és bővített bányavágatban alakul ki, melynek keletkezését és korát pontosan nem ismerjük. Ez a fajta jegesedés – mely alapvetően más jellegű, mint ami például a dobsinai jegesbarlangban látható – ilyen alacsony tengerszint feletti magasságban nemcsak hazánkban, hanem Európában is egyedülálló – tájékoztatott Hulják Péter, az Északerdő Zrt. Telkibányai Erdészetének igazgatója.

A könyvtárosok világnapját 2011 óta rendezik meg az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA) és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezésére. Célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és könyvtárosok nyújtotta értékekre.

Idén sajnos zárt könyvtárakkal emlékezünk meg az évfordulóról, így csak üresen tudjuk megmutatni a Magyarország egyik legrégebbi könyvgyűjteményének helyt adó Egyetemi Könyvtár olvasótermét. A könyvgyűjtemény története önmagában is figyelemre méltó, érdemes erről bővebben is olvasni - ha már könyvben és könyvtárban nem, legalább a Wikipedián. Reméljük, mielőbb nyitnak a könyvtárak is!

Meglehetősen jó dolga van Mártonnak, a mentett cicának, aki a diósjenői örkormányzatnál nem csak szeretetet és a mindennapi betevőjét kapja meg, hanem a rágcsálóügyi főmunkatársi pozíciót is betöltheti. 

24 órás szolgálatban van, ezért természetes, hogy ő is megkapta a hivatal munkatársainak kijáró névtáblát -

írják Diósjenő közösségi oldalán.

Rovatok