Index Vakbarát Hírportál

Kéfer Ádám

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televízió vasárnap sugárzott, Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában.

Elapadt mindenük, nincsen saját bázisuk. Ha nincs saját bázisuk, nincs saját ideológiájuk, nincs saját iparuk, nincs saját pénzük, nincs semmijük, akkor nincs jövőjük. Nekünk azonban van

– mondta Putyin azon a beszélgetésen, amelyet pénteken folytatott katonákkal a Kremlben az Oroszország hőse kitüntetések ünnepélyes átadását követően.

Az önök harci teljesítményétől nagyon sok minden függ, vagyis Oroszország jövője, ez nyilvánvaló

– jelentette ki Putyin a jelenlevőknek.

Úgy vélekedett, hogy az ukrán hatóságok arcátlanságot követtek el azzal, hogy nem sorolták az oroszokat az ország őshonos nemzetei közé a vonatkozó törvényben.

Mi soha ilyet nem teszünk. Ha nem kezdik el elpusztítani az oroszokat a történelmi területeinken, nem kezdik el elűzni onnan az embereket, ha nem nyilvánítják az oroszokat nem őshonos nemzetnek Ukrajnában... teljesen megőrültek

– fogalmazott Putyin.

Putyin az ünnepségen, amelyre mintegy 200 embert, többségében katonákat hívtak meg a Kremlbe, ígéretet tett arra, hogy el fog látogatni Oroszország új – Ukrajnától elcsatolt – régióiba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy találkozott uruguayi kollégájával, Luis Lacalle Pouval, hogy megköszönje az országnak Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának támogatását.

Megköszöntem Uruguaynak, hogy elküldte képviselőjét a legutóbbi békeformula-találkozóra, és reményemet fejeztem ki, hogy Uruguay részt vesz a tárgyalások következő, svájci fordulóján

– írta Zelenszkij az X-en.

„Különös figyelmet fordítottunk az ukrán–latin-amerikai csúcstalálkozó megtartásának kilátására. Meghívtam továbbá Luis Lacalle Pou elnököt, hogy látogasson el Ukrajnába” – tette hozzá.

Zelenszkij Argentínában tartózkodik, hogy tanúja legyen az új argentin elnök, Javier Milei eskütételének.

Az országban tartózkodása alatt fontos megbeszéléseket folytatott Paraguay és Ecuador elnökével is, a kereskedelemről és a kétoldalú együttműködésről tárgyaltak – írta a Telegramon.

 

A Fehér Ház fokozni fogja elkötelezettségét az amerikai törvényhozókkal szemben, akik megpróbálnak olyan kétpárti megállapodást kötni, amely katonai segélyt nyújtana Ukrajnának és Izraelnek, miközben szigorítaná az amerikai határbiztonságot – közölte egy demokrata szenátor.

A republikánusok ragaszkodnak ahhoz, hogy az Ukrajnának nyújtott kiegészítő támogatásnak az amerikai határbiztonság jelentős változtatásaival kell párosulnia.

A szenátorok kétpárti csoportja, amely megpróbál kompromisszumot kötni, alig egy héttel az amerikai kongresszus karácsonyi szünetre való távozása előtt alig ért el előrelépést.

A Fehér Ház ezen a héten még jobban be fog kapcsolódni

– mondta Chris Murphy szenátor, a demokraták vezető tárgyalója az NBC News Meet the Press című műsorában.

Murphy szerint fontos lenne tudni, hogy Joe Biden demokrata elnök aláír-e bármilyen, kilátásba helyezett megállapodást. 

Azt mondta, hogy a republikánusok jelenlegi határbiztonsági követelései „észszerűtlenek”, és hogy „játszadoznak a világ biztonságával” azzal, hogy a katonai segélyt az amerikai határbiztonsági intézkedésekhez kötik.

Rovatok