Index Vakbarát Hírportál

Kiss Dániel

Mégsem érkeznek amerikai hadihajók a Fekete-tengerre Mégsem érkeznek amerikai hadihajók a Fekete-tengerre

Az Egyesült Államok visszakozott, miután Joe Biden telefonon beszélt Putyinnal.

tegnap, 15:07

A tálibok teljes hatalmát hozhatja el a külföldi erők kivonulása A tálibok teljes hatalmát hozhatja el a külföldi erők kivonulása

Egyelőre semmi garancia arra, hogy az amerikai kivonulással nem ugranak egymásnak a tálibok és a kormányerők, ami előbbi győzelmével zárulna.

tegnap, 10:49

Diákújságírók ellen emeltek vádat Oroszországban Diákújságírók ellen emeltek vádat Oroszországban

Egy videó miatt, amelyben a szabad véleménynyilvánításról beszéltek.

tegnap, 09:05

Súlyos a járványhelyzet Eurázsiában, a múlt héten átlépte az egymilliót a halálesetek száma – közölte Hans Henri Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodájának igazgatója. 

Minden héten 1,6 millió új fertőzöttet azonosítanak, ami azt jelenti, hogy

óránként 9500, percenként pedig 160 esetet regisztrálnak. 

Kluge elmondta: mindeddig 171 millió oltást adtak be a régióban, az európai lakosság 13 százaléka kapta meg a kétkomponensű védőoltások első adagját, és 6 százalékuk mindkét dózist.

Kiemelte, hogy globálisan az AstraZeneca vakcinájával beoltottaknak csak a töredékénél alakult ki vérrögképződéssel kapcsolatos probléma, és a jelenlegi adatok alapján a vérrögök kialakulása sokkal jobban fenyegeti a Covid–19-ben szenvedőket, mint akiket beoltottak a brit–svéd cég készítményével. Ennek fényében szorgalmazta az oltóanyag alkalmazását, melyet biztonságosnak és hatékonynak minősített. 

A Johnson & Johnson vakcinájáról azt mondta, hogy a WHO-nak tudomása van a vérrögképződéses esetekről, melyeket alaposan kivizsgál, és az eredményekről tájékoztatást fog adni. 

A WHO Európai Regionális Irodájához 53 ország tartozik az Atlanti-óceán partjától a Csendes-óceán partjáig.

Megváltoztatja a hírfolyamot a Facebook, egy kisebb panellal bővül az oldal teteje, amely hasznos információkkal fog szolgálni az oltakozni vágyó amerikaiak számára – szúrta ki a HVG a Facebook vonatkozó bejelentését

 

A módosítás lényege, hogy az amerikai felhasználókat személyre szabott módon tájékoztatja az adott államok oltási programjáról, egyebek közt arról, mikor válnak jogosulttá az oltásra, milyen vakcinák állnak rendelkezésre, és azok hol elérhetőek. A panelen keresztül emellett elérhetővé teszik az adott államok egészségügyi hivatalainak weboldalát, hogy a felhasználók első kézből tudjanak tájékozódni a hivatalos információkból, valamint regisztrálni tudjanak az oltásra. A Facebook szerint kedvező hatást gyakorolt és fog gyakorolni az oltakozási hajlandóságra az, hogy az oltási programmal kapcsolatos adatokat megjelenítik a hírfolyamban. 

Az új funkciót először az Egyesült Államokban kapcsolják be, később pedig nagyjából húsz országban vezetik be az újítást. A Facebook azt nem részletezte, melyek ezek az országok. 

Az Egyesült Államok után Brazíliában követelte a legtöbb halálos áldozatot a koronavírus-járvány. 

A legfrissebb adatok szerint huszonnégy óra alatt 3459-en vesztették életüket, velük együtt már 361 ezer 884-en haltak meg a kórokozó miatt. 

Az újonnan fertőzöttek száma is kiugróan magas – írja az MTI. Keddről szerdára 73 ezer 513 embernél mutatták ki a fertőzést. A kórházak több tagállamban is túlterheltek, az intenzív osztályokon ágyhiány van. 

Az oltással sem áll túl jól lakosságarányosan a 211 millió lakosú dél-amerikai ország. A január 17-én kezdődött oltási kampányban egyelőre valamivel több mint 32 millió ember kapta meg a védőoltást. 

Eközben a brazil legfelsőbb bíróság jóváhagyta, hogy kongresszusi vizsgálatot indítsanak Jair Bolsonaro elnök kormányzata ellen a járvány kezelése miatt. A testület azt vizsgálja: megfelelően reagált-e a szövetségi kormány az egészségügyi válságra, és miként osztották szét a szövetségi forrásokat. 

Rovatok