Index Vakbarát Hírportál

Kiss Dániel

Megáll az ész! Így driftel a négyéves a Ford Mustanggal Megáll az ész! Így driftel a négyéves a Ford Mustanggal

Teljes védőfelszerelésben, megállíthatatlanul, kört kör után.

2 órája

Visszakerült az örökösökhöz a Bánffy-palota egy része Visszakerült az örökösökhöz a Bánffy-palota egy része

A román örökösök évtizedekig pereskedtek érte.

2 órája

Orbán Viktor gyászol, elbúcsúzott Lajos bácsitól Orbán Viktor gyászol, elbúcsúzott Lajos bácsitól

A Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnökétől búcsúzik a miniszterelnök a közösségi oldalán.

3 órája

Február elsejétől európai uniós szinten lejár azoknak a román állampolgároknak a védettségi igazolványa, akik már több mint kilenc hónapja megkapták a koronavírus elleni oltás második adagját, de nem vették fel a harmadik, úgynevezett emlékeztető vakcinát – írja a transindex. 

A román gyakorlat az uniós irányelvet követi, melyet az Európai Bizottság terjesztett még a tavalyi év végén. Az eltérő és ellentmondásos gyakorlatok elkerülése érdekében a Bizottság azt javasolta, hogy az első vakcinasorozat után kibocsátott oltási igazolványokat egységesen kilenc hónapig fogadják el. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok nem utasíthatják vissza az utazók oltási igazolványát, ha azt kevesebb mint 9 hónappal az alapoltás utolsó adagjának beadása után állítottak ki.

A tagállamoknak következetesen újra meg kell nyitniuk határaikat az olyan oltóanyagokkal beoltott személyek előtt, amelyek felkerültek a WHO sürgősségi felhasználásra vonatkozó listájára. Az EU által jóváhagyott oltóanyagokkal beoltottak már most is beutazhatnak az Unió területére. Alapvető biztosítékként negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk egyrészt azoknak az utazóknak, akik olyan oltást kaptak, amelyet a WHO jóváhagyott, de az Európai Gyógyszerügynökség nem, másrészt a fertőzésből már felgyógyult személyeknek.

Magyarország ezúttal is külön úton jár, a kormány hat hónapra csökkentette az említett időintervallumot, amelynek elteltével lejár a védettségi, ha még hiányzik az emlékeztető oltás.

Magyarán: február 15-tól az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve az, aki két oltást kapott, de a másodikat hat hónapon belül.

Több európai parlamenti képviselő is nehezményezi, hogy nem ismertek Ursula von der Leyen, az Európai Unió végrehajtó szervének, az Európai Bizottság elnökének az üzenetei, amelyeket a Pfizer gyógyszeróriás vezérigazgatójával váltott.

Hiába morognak, mert az üzenetek tartalmát sosem tudjuk meg.

AZ UNIÓS SZABÁLYOKAT AZ ÁTLÁTHATÓSÁGRÓL ÉS A DOKUMENTUMOK HOZZÁFÉRHETŐSÉGÉRŐL UGYANIS 2001 ÓTA NEM FRISSÍTETTÉK, TEHÁT OLYAN SZABÁLYKÖNYV VAN ÉLETBEN, AMELY AKKOR SZÜLETETT, AMIKOR MÉG NEM VOLT PÉLDÁUL SE FACEBOOK, SE YOUTUBE.

Így a Von der Leyen és Albert Bourla Pfizer-vezér közötti, hónapokon át tartó beszélgetések részleteit sem tudjuk meg soha, noha azt sejteni lehet, hogy az unió számára történő vakcinabeszerzésről esett szó, mivel Brüsszel 1,8 milliárd adagot foglalt le az amerikai vállalatnál.

A bizottsági titkolózásról ebben a cikkben írtunk bővebben

Az amerikai elnök egészségügyi tanácsadója, Anthony Fauci is megismételte azt, amit a világ számos szakembere is felvetett már, hogy az eddigi legfertőzőbb variáns, az omikron nyithatja meg a járványkezelés legújabb, pozitív fejezetét. 

A képlet egyszerű: ha a tünetmentességet vagy enyhe megbetegedést produkáló mutáns átrohan a lakosságon, az oltatlanokban is elvileg ki kell, hogy alakuljon a természetes védettség, így pedig a járványnak annak a szakaszába érkezhet el a világ, hogy mint az influenzavírussal, megtanulunk együtt élni vele.  

Mindazonáltal szakértők figyelmeztetnek, hogy semmiképpen sem szabad szándékosan megfertőződni, nehogy az omikronra jellemző enyhe megbetegedésre vagy tünetmentességre kivételt képezzen. 

(CNN)

Rovatok