Index Vakbarát Hírportál

Kolozsi Ádám

Iskolabusszal vonulnak ki Magyarországról Iskolabusszal vonulnak ki Magyarországról

2000 magyar gyerek naponta kel át a határon, hogy osztrák iskolákban tanulhasson. A burgenlandi sulik nálunk toboroznak, de hogy lehet külföldre íratni a gyereket, és mi az ára?

27 perce

Inga-Magyarország: a fél falu osztrákba gürizik Inga-Magyarország: a fél falu osztrákba gürizik

40 ezer magyar melós mindennap kétszer átlépi az osztrák határt, hogy euróban kapja az itteni fizetés háromszorosát. Mit kell bevállalni Burgenlandban? Riport a nyugati végekről.

tegnap, 07:23

A papi pedofília botránya átsöpör Lengyelországon A papi pedofília botránya átsöpör Lengyelországon

Áldozataikkal szembesített plébánosok, hittanórák mocskos titkai: az egyházi vezetés megrendülve kér bocsánatot, mások a rendezőt vádolják homoszexuális propagandával.

május 16. 19:09

Nem kellett ahhoz valóban elkövetni valamit, hogy az embert felpakolják a cókmókjával együtt egy Németország felé tartó vagonba a háború után, elég volt, ha rosszul csengett a neve, netán megkívánta valaki a vagyonkáját. Ifjabb Preisinger Bélának annyi volt a bűne, hogy a szülei német nemzetiségűként regisztrálták az 1941-es népszámláláson. Ez éppen elég volt ahhoz, hogy a súlyosan gyengénlátó fiatalember százezrekhez hasonlóan felkerüljön a kitelepítési listára, ami majdhogynem vakként valódi életveszélyt jelentett volna a számára.

Az akkor korai harmincas rákosligeti fiatalember kálváriája nem volt egyedi, az azonban elég ritka, hogy az esetében valóban az életéről döntő akták egybegyűjtve bukkanjanak újra elő. Ez most a magát műkedvelő órásként meghatározó Kőnig Leventének köszönhető. A szabadidős órásmesterhez, mint írja, időnként meglepő dokumentumok is kerülnek a megkeresések alkalmával. Így jutott hozzá a családtól Preisinger Béla korabeli kitelepítési dokumentumációja, amit a blogján alapos háttérrel együtt nyilvánosságra is hozott.

Preisngerék esetében a kitelepítés azt jelentette volna, hogy a teljesen magyar származású, betegeskedő feleség és kisgyermekük elveszíti egyetlen, keresettel rendelkező családtagját. A betanított gyári munkásként dolgozó fiatalember fellebbezése végül célt ért, az akták azonban így is pontosan dokumentálják, miként döntöttek a hivatalok fogaskerekei teljes sorsokról.

Amikor 1947 nyarán kiderült, hogy őt is felvették a rákosligeti gyűjtőlistára, öt napja maradt, hogy igazolja ennek megalapozatlanságát.

Teljesen vagyontalan vagyok, szegény sorban és a szó szoros értelmében nyomorban tengődöm háromtagú családommal. Lakásom berendezését a háborús események folytán csaknem teljsen elveszítettem

– írta. Elsősorban azt kellett cáfolnia, hogy a Hitler iránt elkötelezett német nemzetiségi szervezet, a Volksbund tagja lett volna 1945 előtt, és szerencsére mások is igazolták, hogy „nem volt tagja egyetlen nyilaskeresztes, illetve fasiszta szervezetnek, vagy egyesületnek sem”. A megmaradt iratokból az is kiderül, hogy a kitelepítés ellen a nyomorgó családnak (milpengőben fizetett inflációs) villanyszámlákkal kellett bizonyítania, hogy nincsen például rezsitartozása.

Bár Ifjú Preisinger Béla megmenekült a kitelepítéstől, Kőnig Levente írása szerint így is elvették tőlük a boldogulás lehetőségét, állandó zaklatások között élte mindennapjait,gyengénlátóként és megbélyegezve, szinte idegenül maradt egy addigra már ellenségesen viselkedő környezetbenA teljes iratanyag bemutatása a Watchmaker oldalán látható.

Küldjön pénzt Magyarországra!

Ez a hirdetés az angliai Tescókban van kint két nyelven, angolul és magyarul, a célcsoportot pedig nem nehéz kitalálni: azok a kint dolgozó, nem éppen a legfényesebb helyzetű magyarok, akiknek a családjuk itthon maradt.

Azt nem lehet mondani, hogy ez magyar specifikum lenne: ismerjük a kis afrikai üzleteket, ahonnan olcsóbban lehet hazatelefonálni Nigériába, a migrációra épülő bankokat, az iszlám pénztranszfer transzkontinentális hálózatait, és tudjuk, hány ország van Marokkótól a Fülöp-szigetekig, ahol a GDP zöme a hazautalásokból jön.

Szóval lehet mondani, hogy ez normális, meg brexit idején örüljünk, hogy még van egyáltalán kinek reklámozni Britanniában magyarul. De azért fura ennyire steril formában szembesülni azzal, hogy mi is itt tartunk:

Az ország egyik fele, amelyik azért mondhatja magát szerencsésnek, mert elvégezheti kint azt a munkát, amit ennyiért mások ott nem végeznének el, utalja haza a Tescóból a pénzt az itthoni Tescóba a másik felének.

115, az amerikai félidős választásokba összehangoltan beavatkozni próbáló Facebook- és Instagram-oldalt tett elérhetetlenné mark Zuckerberg birodalma hétfőn. A Facebook azóta tett újabb bejelentése szerint az oldalak a jelek szerint orosz kötődésűek,. Ugyanaz a moszkvai hátterű Internet Research Agency (IRA) állhat mögöttük, mint Trump megválasztásakor.

Rovatok