Index Vakbarát Hírportál

Korcsmáros Felícia

Telt házas koncerttel tért vissza Kiss Tibi a Quimbyvel Telt házas koncerttel tért vissza Kiss Tibi a Quimbyvel

A zenekar úgy búcsúzott, hogy folytatják, mert még nem találtak ki jobbat, mint a zenélés.

október 2. 09:31

Kapcsolódhat az agyunk közvetlenül az internethez? Kapcsolódhat az agyunk közvetlenül az internethez?

Ha az már a jelen, hogy a tudatunkkal robotkarokat mozgassunk, mi vár még ránk a jövőben?

október 1. 10:18

Így élhetjük túl a közeljövő nehézségeit Így élhetjük túl a közeljövő nehézségeit

A Brain Baron olyan válaszokat is kaptunk, amelyeknek eddig még a kérdését sem fogalmaztuk meg.

szeptember 30. 09:14

Osváth Zsolt a magyar YouTube tartalomgyártók egyik legmeghatározóbb arca.

Szórakoztató tartalmai mellett sokszor hívja fel a figyelmet társadalmi kérdésekre, szociális témákban is rendszeresen felszólal, ám ezen kívül profilját egy másik témával bővítette, ez pedig a közélet. Sok vendéget látott kanapéján ellenzéki politikusaink hada foglalt már helyet. Vendége volt többek között Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter, aki az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjeként indult az április 3-i országgyűlési választásokon.

A választási eredmények után Osváth Zsolt készített egy videót, amiben azt mondta, hogy egy ideig abbahagyja a politikai szerepvállalását, többek között ezért is volt derült égből villámcsapás egy mai Instagram posztja, amiben országunk első emberével készített közös képet. Felkerestük Osváth Zsoltot, hogy elmesélje, hogyan került a Parlamentbe, és hogy született meg a közös képe Orbán Viktorral.

Az első kérdésre azt a választ kaptuk, hogy Osváth egy DK-nál dolgozó ismerősét kérte meg arra, hogy bemehessen a parlamentbe, ez sikerült is, de végül a Fidesz vendégpáholyában kapott helyett. Hogy miként került ilyen közelségbe a miniszterelnökhöz, arról nem árult el sokat, viszont Zshow Time nevű YouTube-csatornáján még a héten érkezik egy videó, amiben elmeséli a teljes történetet. A sosem unalmas és meglepetésekkel teli youtuber a fotó alatt a következő szöveget írta:

Fideszbérenc lettem. Muszáj helyezkedni srácok. 

Egyébként azt mondta "Sok sikert magának". És nyugi, nagyon illedelmes voltam, miniszterelnök úrnak szólítottam, magáztam is, szóval egy szavatok sem lehet! Szerintetek jön a Kanapéra?

 

A kép után nem sokkal egy másik fotót is posztolt, ahol már Gyurcsány Ferenccel pózol. Ezt is humorral kezelte, azzal kommentálva a képet, hogy nem tudja melyik ujjába harapjon, így megkeresi Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk frakcióvezetőjét, és megnézi, ő mit ajánl.

Na persze nem úgy, ahogy az gondolnánk. A magyar miniszterelnök nem arról híres, hogy ellenzékinek titulált orgánumok képviselőivel és újságíróival interjúzik, ezért Nagy Ádám, a Fókuszcsoport csatorna feje ahhoz nyúlt, amihez a legjobban ért: a vágáshoz.

A vágás nem véletlenül egy önálló művészeti ág, amit külön kategóriában is díjaznak a legnagyobb filmes fesztiválokon. Jól vágni nem csak azt jelenti, hogy két külön felvett kép természetes tökéletességgel követi egymást, és vezeti a nézőt snittről snittre, jelenetről jelentre, hanem azt is, hogy támogatja a rendezői narratívát. Ugyanis vágással lehet a leginkább befolyásolni a mondanivalót, ebből következik, hogy manipulálni is remekül lehet így a jeleneteket.

A Fókuszcsoport egy fikciós Orbán Viktor interjúval vezette le a választásokat. A videóban Nagy Ádám ma releváns kérdéseket tett fel, amire a válaszokat egy 2006-os Bayer Zsolt vezette Orbán Viktor interjúból vágta be.

 

Miniszterelnöki vita ugyanis azóta nem volt, utoljára Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc vitázott 2006-ban. A kérdésre, hogy miért tartja a miniszterelnök fontosnak a vitát, így hangzott Orbán Viktor 2006-ban megfogalmazott válasza:

A vita értelme, hogy hozzásegítsük a választópolgárokat ahhoz, hogy amikor néhaány nappal később elmennek választani, akkor a lehető legfelvértezettebben tegyék ezt, mindet tudhassanak, ami egy jó döntéshez kell.

A paródiavideó nem nyerte el mindenki tetszését, a kommentelők között volt, aki személyes sértésnek vette a látottakat, és nevetés helyett jobban felidegesítette magát, mint amennyire az indokolt lenne, és akadt olyan is, aki tökéletes éleslátással világította rá a többi nézőt arra, hogy ez egy „összevágott videó, Orbán Viktor már nem is így néz ki”.

Legjobb film

 • CODA

Legjobb nemzetközi film

 • Vezess helyettem – Japán

Legjobb rendező

 • Jane Campion (A kutya karmai közt)

Legjobb női főszereplő

 • Jessica Chastain

Legjobb férfi főszereplő

 • Will Smith

Legjobb női mellékszereplő

 • Ariana DeBose (West Side Story)

Legjobb eredeti betétdal

 • Billie Eilish és Finneas O'Connell (No Time To Die)

Legjobb férfi mellékszereplő

 • Troy Kotsur (CODA)

Legjobb operatőr

 • Dűne (Greig Fraser)

Legjobb élőszereplős rövidfilm

 • The Long Goodbye

Legjobb animációs film

 • Encanto

Legjobb animációs rövidfilm

 • The Windshield Wiper

Legjobb jelmeztervező

 • Szörnyella (Jenny Beavan)

Legjobb adaptált forgatókönyv

 • CODA (Sian Heder)

Legjobb eredeti forgatókönyv

 • Belfast (Kenneth Branagh)

Legjobb dokumentumfilm

 • Summer of Soul

Legjobb rövid dokumentumfilm

The Queen Of Basketball

Legjobb hang

Dűne

Legjobb vágás

Dűne (Joe Walker)

Legjobb vizuális effektek

Dűne

Legjobb látvány/díszlet

Dűne (Patrice Vermette, Sipos Zsuzsanna)

Legjobb eredeti filmzene

Hans Zimmer (Dűne)

Legjobb smink, maszk és haj

The Eyes of Tammy Faye

Rovatok