Index Vakbarát Hírportál

Körömi Csongor

Megint nem szállhatnak fel gépek a hongkongi reptérről Megint nem szállhatnak fel gépek a hongkongi reptérről

Ötödik napja tüntetnek a város repülőterén, ahol kedden is kaotikus helyzet alakult ki.

augusztus 13. 12:56

Burkában tüntettek a burkatilalom ellen Burkában tüntettek a burkatilalom ellen

A hollandiai Hágában vonultak fel az új törvény ellen, ami megtiltja az arcot teljesen eltakaró ruhadarabok viselését.

augusztus 9. 20:39

Negyvenezer éves település nyomaira bukkantak 3500 méteren Negyvenezer éves település nyomaira bukkantak 3500 méteren

A váratlan afrikai felfedezés egy sor eddigi tézist cáfolhat meg az emberi őstörténettel kapcsolatban.

augusztus 9. 19:18

 

Elkezdték eltakarítani a mexikói katonaság segítségével az azóta már elolvadt jeget a mexikói Guadalajarában, az AFP hírügynökség pedig videóban számolt be a munkálatokról. 

A jégeső a harminc fokos hőség közepén érkezett a városba, néhol másfél méter magas jégtakaróval fedte be Guadalajarát. Több mint ezer épületben keletkezett kár a vihar miatt, a takarítás alatt pedig körülbelül 3 ezer köbméter jeget hordtak el az utcákról. 

Soha nem fordult elő ilyen heves jégzápor a városban az AFP beszámolója szerint, az állam kormányzója, Enrique Alfaro pedig így kommentálta a hírügynökségnek a történteket: 

És akkor még azt kérdezzük, hogy valós-e a klímaváltozás fenyegetettsége.

Szívelégtelenségben halt meg egy 68 éves osztrák vadász az erdőben, írja a Kronen Zeitung. A férfi egyedül, visszahúzódottan élt kutyájával a stájerországi Weiz-ban, emiatt nem is tűnt fel senkinek, hogy négy napja az erdőben fekszik holtan. Kaszálás közben vette észre a holttestet egy földműves, aki segítséget hívott, de már nem tudtak a vadászon segíteni. Mellette feküdt viszont a kutyája, aki életben maradt.

A fűben a lábnyomok arra engednek következtetni, hogy a négylábú végig gazdája közvetlen közelében maradt, nem futott el semerre, holott pórázra sem volt kötve.

– mondta a Kronénak egy hivatalnok. 

A hűséges kutya élelem nélkül, gyászos hangulatban vészelte át a négy nagyon meleg napot. Amikor rátaláltak gazdájára, nem is engedte közel hozzá a segédkezőket az eb, emiatt ki kellett hívni az állatvédőket is. Charly Forstner, az állatvédők egyik aktivistája azt mondta:

Nagy türelemmel, óvatosan, de végül sikerült befogni. Majd megszakad a szívünk, amikor látjuk szegényt: nem eszik, csak a fekhelyén ül, és nem szívesen megy ki a szabadba. Nyilvánvaló, hogy nagyon szomorú.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a kutyával, mert eddig senki nem kereste őt, hogy hazavigye. 

„Az esztétikus megjelenés javítása érdekében” katonai csapatok fogják lefesteni a Mexikó határainál felhúzott határvédelmi fal egy részét, írja a Daily Mail. A lap egy e-mailre hivatkozik, amit a washingtoni Honvédelmi Minisztérium küldött a Kongresszusnak.

Ugyan nem tudni, milyen színű lesz az érintett falszakasz, de a minisztérium elmondása szerint „előnyre tehetnek szert” a festéssel, ami jelentheti a kinézet egységesítését is. A különböző határszakaszokon ugyanis más és más a fal kialakítása, a legtöbb helyen rozsdás vagy rozsdamentes acélcölöpök várják a zöldhatárnál a bevándorlókat.

Az egységes kinézet mellett fontos szempont a minisztérium számára az is, hogy a migránsok ne tudják álcázni magukat, így a festés ezeket a „taktikákat” is kivédené az e-mail szerint.

Lehet, hogy a javaslat egészen a legfelsőbb szintről érkezett, ugyanis a Washington Post szerint maga Donald Trump amerikai elnök javasolta a honvédelmi minisztérium munkatársainak, hogy fessék teljesen feketére a mexikói határfalat. A sivatagias napsütésben ugyanis a fal cölöpjei olyannyira felforrósodnának, hogy a bevándorlók nem tudnának felmászni rájuk.

Trump ellenzéke már bírálja is a javaslatot: Dick Durbin demokrata szenátor azt tweetelte, a falfestés csak „szégyentelen visszaélés” az adófizetők pénzével.

 

Rovatok