Index Vakbarát Hírportál

Kovács Bálint

újságíró Kult

Akkor még nem sejtettem, hogyBékaemberekkel fogok találkozni.

Az a gyanús, amiNem gyanús.

Az ismertségtől félek Az ismertségtől félek

Mit tehet egy színésznő, ha a munka miatt hónapokig alig láthatja a kisfiát? Mi változott a színházban a szexuális zaklatási botrány óta? Sárközi-Nagy Ilonával arról is beszélgettünk, bánja-e, hogy szerepelt a Szinglik éjszakájában.

tegnap, 22:29

Két perc alatt lenyűgöz ez a fickó, akármit is csinál Két perc alatt lenyűgöz ez a fickó, akármit is csinál

Kínosan kevesen jöttek el Nick Cave koncertjére, egy baleset miatt majdnem idő előtt vége is szakadt, de még így is egyértelmű, hogy ez az ember olyat tud, amit csak nagyon kevesen.

tegnap, 10:31

Egyre keményebb Jason Statham és az évmilliók óta kihalt óriáscápa küzdelme Egyre keményebb Jason Statham és az évmilliók óta kihalt óriáscápa küzdelme

Új részletek kerültek ki az év nyilvánvalóan legkreténebb bűnös élvezete, Az őscápa című filmből, amelyben az akciósztár nem retten meg egy gigacápától.

június 21. 05:18

A legjobbkor jön Magyarországra a Judas Priest: hiába lesz jövőre ötven éves a legendás heavy metál együttes, nemhogy nem hanyatlanak, de új lemezüket, a Firepowert elsöprő kritikai siker övezi, elég nagy az egyetértés abban a kritikusok között, hogy csaknem harminc éve nem adtak ki olyan jó lemezt Rob Halfordék.

A július 24-i budapesti Aréna-koncertre készülve a szervező volt szíves eljuttatni hozzánk is néhány érdekességet az együttesről, én meg kíváncsi vagyok, hogy van-e benne újdonság az igazi rajongók számára, szóval aki igazi rajongónak érzi magát, szavazzon alul.

 • A banda neve egy 1967-es Bob Dylan számból származik: The Ballad Of Frankie Lee And Judas Priest. Bruno Stapenhill, az alapító basszusgitáros ötlete volt a név, és a banda többi tagja azonnal elfogadta.
 • Rob Halford elég sok munkát kipróbált, mielőtt a Judas Priest énekese lett, dolgozott pornómoziban, de volt színpadi világosító is. Ez utóbbi tapasztalatát átmentette a zenekar színpadi megjelenésének kialakításába is, és ezért kezdtek el abban az időben még csak kizárólag színházakban használt vizuális effekteket is használni a koncertjeiken.
 • British Steel című albumuk ikonikus, borotvapengés borítóját a lengyel származású Roslaw Szaybo tervezte, és szintén az ő munkája a banda azonnal felismerhető logója is. Bár a zenekar tagjaival baráti kapcsolatot ápol, a világhírű festőművész–fotós–grafikus kifejezetten nem szereti a metál zenét. A Judas Priest mellett tervezett még lemezborítót többek között Janis Joplin, Roy Orbison, The Clash, Miles Davis, Elton John és Santana számára is.
 • A British Steel albumcím egyébként Glen Tipton gitárostól származik, aki ipari tanuló volt a British Steels nevű fémmegmunkáló üzemben.
 • A 2001-es Rocksztár című film – Mark Wahlberg és Jennifer Aniston főszereplésével – annak a Tim Owensnek az igaz története, aki 1996 és 2003 között Rob Halfordot „helyettesítette” a Judas Priest énekesi posztján. A banda dobosa fedezte fel egy Judas Priest tribute zenekarban, gyakorlatilag az egyetlen ember volt, aki képes volt Rob Halford sikolyait is tisztán kitartani.
 • Rob Halford nem csupán saját szóló anyagain énekelt a Judas Priesten kívül, például kétszer is beugrott énekesnek Black Sabbath koncertre; először 1992-ben énekelt végig 2 bulit Ronnie James Diót helyettesítve, majd 2004-ben Ozzy Osbourne helyett lépett színpadra, amikor Ozzy lebetegedett az amerikai turnén.
 • Bár az énekesnek elég szép gyűjteménye van klasszikus és értékes autókból, mint Aston Martin, Corvette, egy speciális Mustang, és persze mellette a Harley Davidson motorok, mégis egy teljesen átlagos, 2006-os Cadillac DTS-sel szokott közlekedni. „Megbízható, nem feltűnő, és senki nem akarja ellopni” – kommentálta nemrég ezt a szokását.
 • A Judas Priest is bekerült a Simpson család egyik részébe, azonban az alkotók eltévesztették a zenekar stílusát, amin a rajongók annyira felháborodtak, hogy a következő epizódban Bartnak százszor le kellett írnia egy táblára, hogy a „Judas Priest nem death metál”.

Hatalmas Judas Priest-rajongó vagyok, és...

 • 866
  Ma is tanultam valamit!
 • 145
  Ezeket kisujjból kiráztam volna

"A Kiscelli Múzeum alighanem azoknak állította össze ezt a kiállítást, akik amúgy is odáig vannak a társasjátékokért. De olyan jól sikerült, hogy ha elvetődnek oda, azok is bele fognak szeretni a társasjátékozásba, akik eddig voltak olyan pechesek, hogy mindezidáig fertőzésmentesek tudtak maradni" - írtuk korábban a Te jössz?! című kiállításról lelkendező cikkünkben, amellett, hogy leírtuk, mennyi baromi izgalmas dolog fért el a Kiscelli termeiben a társasjátékozás tágan értelmezett témakörében.

De a kiállítás már rég bezárt - viszont június 15-én újra megnyitott, úgyhogy aki eddig kihagyta, augusztus 20-áig, kedd-vasárnap 10.00 és 18.00 között újra megnézheti a Kiscelliben.

Ilyen és ehhez hasonló dalszöveggel, még ennél is sokkal rosszabb zenével jelent meg egy videóklip, amelyet viszont nem kell komolyan venni. Az Antilope Kid feat. Walters Lili "Miért Ilyen Bonyolult" című szerzeménye ugyanis az Egynyári kaland című sorozatban hangzott el, amikor Walters Lili és Fehér Balázs Benő karaktere egy tehetségkutatóra készültek - szóval a dal szándékosan és ironikusan rossz, és mint ilyen, a maga nemében valójában egészen kiváló. (Legalábbis én így értelmezem a dolgot, ha tévedek, akkor viszont mindent visszavonok.)

A zenét Antilope Kid, azaz a Kolin frontembere, Linczényi Márk írta, a dalszöveget pedig Bárány Márton, az Aranyélet és a Barátok közt egyik írója.

 

Rovatok