Index Vakbarát Hírportál

Kurkó Gyula

Ha nem akar halláskárosodást és égési sérüléseket, nem használja ezt a terméket Ha nem akar halláskárosodást és égési sérüléseket, nem használja ezt a terméket

A Kínában gyártott pirotechnikai terméket belga figyelmeztetésre kivonták a forgalomból.

január 20. 14:55

Lassul a magukat magyar nemzetiségűnek vallók számának csökkenése Szlovákiában Lassul a magukat magyar nemzetiségűnek vallók számának csökkenése Szlovákiában

Az összlakosság 7,75 százaléka, 422 ezer ember vallja magát magyarnak.

január 20. 14:03

Kis híján megölte a buszsofőrt az a férfi, akit nem engedtek felszállni, mert nem viselt maszkot Kis híján megölte a buszsofőrt az a férfi, akit nem engedtek felszállni, mert nem viselt maszkot

A járművezetőt úgy megütötte, hogy az eszméletét vesztette, és fejjel az aszfaltozott járdára zuhant.

január 20. 11:55

Nagy számban eshetnek ki a munkából a dolgozók, ezért az eddigi tízről öt napra rövidülhet a kötelező otthoni karantén Szlovákiában. A kormány tervei szerint a beoltottakat csak három napig lehetne karanténra kötelezni, mondta Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter – tájékoztat róla a Paraméter.

A politikus tudatta, hogy folytatódik az egyeztetés a karantén rövidítéséről a kormányülésen, és arról is beszélt, hogy ha nagyobb kiesések lesznek, külön szabályokat vezetnek be az oltottakra és az oltatlanokra.

A beoltottaknak valószínűleg rövidebb ideig kell majd karanténban maradniuk, de erről még egyeztetünk

– mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy a beoltottakra háromnapos kötelező karantén lenne érvényes. 

Matej Misík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) igazgatója hozzátette, a rövidebb karantén letelte után reszpirátort kell viselniük a fertőzötteknek, mivel közülük sokan még mindig fertőzhetnek.

Az ajánlás szerint legalább otthoni tesztet kell végezni, a negatív PCR-tesztre azonban a tesztelőpontok kapacitáshiánya miatt nem lesz szükség

– fejtette ki az igazgató.

(via Paraméter)

A koronavírus megjelenése óta valamennyi járványhullám idején megnőtt a betegszabadságot kérők száma Romániában, ami rengeteg pénzébe került az államnak, amit a biztosító csak fennakadásokkal tud fizetni – olvasható a Főtér oldalán.

Rekordnak számító összegbe kerültek a 2021-ben betegszabadságot kérők a Magyarországgal szomszédos ország vezetésének, az állam egymilliárd eurót fizetett ki az egészségbiztosítón keresztül a munkáltatóknak, ami 40 százalékkal több, mint az előző, szintén járványtól sújtott évben. Azonban amíg 2020-ban 3,6 milliárd lejt költött az egészségbiztosító a betegszabadságok kifizetésére, addig 2021-ben ez az összeg már megközelítette az 5 milliárd lejt (360 milliárd forint).

Tavaly havonta csaknem 60 millió lejt költöttek a kifizetésekre. A negyedik járványhullámkor 188 ezer betegszabadságot kellett kifizetni, ami 287 százalékos növekedést jelent.

(via Főtér)

Szlovákiában számos enyhítés lépett életbe az új év első heteiben, azonban a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) figyelmeztet: továbbra is kötelező a munkahelyeken hetente tesztelni az oltatlan munkavállalókat – adta hírül az Új Szó.

Az ÚVZ arról is informál, hogy a be nem oltott munkavállalókra vonatkozó szabály legalább január végéig érvényben marad.

A tesztelési kötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik valamilyen okból nem kaphatnak oltást, ezt azonban az egészségügyi minisztérium rendelkezése értelmében hivatalosan igazolniuk kell

– írta a hivatal közleményében. 

(via Új Szó)

Rovatok