Index Vakbarát Hírportál

Marjanovic Mira

Kódolás a legkisebbeknek - Iskolatévé: robotika, 5. rész Kódolás a legkisebbeknek - Iskolatévé: robotika, 5. rész

Jámbor Kornél, az Edutus Egyetem projektmenedzsere, és Varga Ádám villamosmérnök bemutatják a klasszikus elemekből építkező WeDo 2.0 csomagot.

május 29. 14:25

Grimes eladja a lelkét, de szó szerint Grimes eladja a lelkét, de szó szerint

Ez is része lesz az első online kiállítás-sorozatának.

május 28. 23:52

Tarlós István szerint nem várhat tovább a Lánchíd felújítása Tarlós István szerint nem várhat tovább a Lánchíd felújítása

A volt főpolgármester szerint a járvány nem lehet indok a felújítás halasztására.

május 28. 22:17

Egy orosz férfi úgy döntött, hogy ráhajt teherautóval egy őrizetlenül hagyott fahídra, bár tudta, hogy a híd egyik pillérjét megrongálta egy áramlat, és már amúgy sem használta senki. Az eset egy bekötőúton történt, ami a Bovanenkovo gázmezőjéhez vezet.

A sofőr elvitte magával egy ismerősét is, aki a híd másik végéből pont fel tudta venni a veszélyesnek tűnő akciót. A videón az látszik, hogy miután a jármű ráhajt a hídra és az operatőr fejvesztve elkezd rohanni a helyszínhez, figyelembe sem véve, hogy az utat veszi a kamerája másodpercekig az be is szakad alatta, a sofőr még időben kiugrik a járműből és odasétál a felvételt készítő barátjához, mintha mi sem történt volna. 

 

A híd jó ideje nem volt karbantartva, mert a közelben van egy másik út, amit az arrafelé dolgozók tudnak használni. Az orosz Vészhelyzeti Minisztérium azt mondta, hogy a hidat nem is tervezik felújítani. 

(The Siberian Times)

Szinte csak olvasni és gondolkodni kell ahhoz, hogy programozzuk a Microbit lapkát, ami tele van izgalmas lehetőségekkel, ezért az eszköz az általános iskolások kezében is jó játék. Koren Balázs, az ELTE oktatója a Microbiten mutatta meg, hogyan tudjuk felvillantani a rajta lévő ledeket, és nem csak úgy, mint egy lámpakapcsolóval a csillárt: akár mozgásra, fékezésre is aktiválódik a fény.

 

Egy weymouth-i nő kertészkedés közben talált egy második világháborús bombát a kertjében, de eleinte nem tudta, mi az, ezért eldobta, hátha a kutyája játszani akar vele.

A nő ásója kb. 25 centivel a föld alatt akadt a bombába, amiről a nő eleinte azt hitte, egy nagyobb kő lehet. A sáros, kőnek kinéző tárgyat bevitte a konyhájába és megtisztította, majd kirakta a Facebookra és a kommentelők szóltak neki, hogy miről van szó valójában. 

A 49 éves nő azonnal hívta a rendőrséget és visszarakta a kertbe a bombát, mielőtt a bombaszakértők elvitték volna. 

Kiderült, hogy a bomba veszélyes volt, és még szombaton este 9 körül hatástalanították a weymouth-i strandon. 

 

(BBC)

Rovatok