Index Vakbarát Hírportál

Miklósi Gábor

Nyilas Gergőtől elszenvedett vereségek közben/után összetört pingpongütők száma2

Indulatkezelési problémák megoldását célzó terápiában töltött órák száma0

Leghosszabb ideig ígérgetett cikk megírásáig eltelt idő7 hónap

Soha meg nem írt cikkek száma4 (a mai napig összerándul a gyomrom, ha valamelyik eszembe jut)

BESZTOF
Vége a választásnak, hallgassunk komolyzenét! Vége a választásnak, hallgassunk komolyzenét!

Kapcsoljuk a Zeneakadémiát, az Óbudai Danubia Zenekar Ravel-, Richard Strauss- és Brahms-műveket játszik.

október 15. 15:31

Világítási próba volt a Puskás Arénánál, a környéken elment a közvilágítás Világítási próba volt a Puskás Arénánál, a környéken elment a közvilágítás

Ahhoz képest, hogy a szeptemberi hangpróbán a környék a Rammsteinre ébredt, most szavuk se lehet.

október 14. 23:32

Hiába nyert a lengyel kormánypárt, gyengül a hatalma Hiába nyert a lengyel kormánypárt, gyengül a hatalma

A felsőházban az összefogó ellenzék szerezhetett többséget.

október 14. 18:18

Isten a szeretet – hirdetik egy új kampány plakátjai, mely mögött a Szemlélek magazin cikke szerint szerint egy hívő vállalkozó cége áll, és nincs köze a katolikus egyházhoz. A kampány a Coca-Cola szivárványos imázskampányára reagál: augusztusban a budapesti metrót pár napra elárasztották a #loveislove (a szerelem az szerelem) feliratú, a szerelem egyetemlegességét azonos nemű párokkal illusztráló hirdetések.

Ahelyett, hogy a katolikusok arról beszélnének, mi nem felel meg nekik a szerelem definíciójában, inkább arra kívánnak rámutatni, hogy – szerintük – Isten miért szeret bennünket

– áll a cikkben.

Az óriásplakátok és a megállókba kerülő citylightok mától láthatók Budapesten, és mindegyiken szerepel Hodász András; a pap a kólakampányra adott homofób reakciók után kifejtette, hogy nem tiltakozni kell, hanem alternatívát kínálni.

Véletlen egybeesés, de épp hétfőn írtuk meg, hogy a Fogyasztóvédelem megbírságolta a Coca-Colát, szerintük meleg párok ábrázolása károsítja a gyerekek, fiatalkorúak erkölcsi fejlődését.

Mivel az elővárosi vonatok megbízható üzemeltetése továbbra is megugorhatatlan szintet jelent, a nemzeti vasúttársaság a jelek szerint kisebb kihívást választva próbálja népszerűsíteni magát a magyar utazóközönség egy másik része körében. Olyasmivel, amiről eddig azt hittük, hogy magától értetődő, de most kiderült, hogy mégsem.

A MÁV közleménye szerint ugyanis ma indult el az első olyan magyar vonat (a Hargita IC), melynek iránytábláján Brassó (Brașov) nevét magyarul is feltüntetik. Hogy ez miért hír és hogy erre miért kellett évtizedeket várni, az legalább akkora rejtély, mint hogy 2019-ben a MÁV egy ilyen lépést miért Trianonnal indokol. A közlemény szerint ugyanis

a trianoni békediktátum 100. évfordulójára a MÁV valamennyi állomási és fedélzeti utastájékoztatási kijelzőjén és tábláján magyarul is feltünteti a magyar megfelelővel rendelkező, belföldön is megváltható menetjeggyel elérhető állomások nevét.

A közlemény alapján úgy tűnik, a célállomások – amúgy teljesen helyénvaló –magyar megnevezésének ötletgazdája is van: Vujity Tvrtko. Íme a médiaszemélyiség gondolata a jeles nap alkalmából:

Igazából nem is a vasutakról, hanem a nemzeti önbecsülésünkről szól, amelyért – hitem szerint – a vasúttársaság rengeteget tett.

És végül egy idézet Loppert Dánieltől, a MÁV kommunikációs igazgatójától:

Azt szeretnék elérni, hogy a határon túli magyarok büszkén tekintsenek az anyaországi vasútvállalatra a jövőben. A határon túli magyar ajkú lakosság összetartozásának erősítése történelmi feladat, amelyhez a vasúttársaság az elszakadt országrészek településeinek magyar nyelvű feltüntetésével járul hozzá.

Hogy a történelmi lépés a MÁV szerint miért csak a határon túli, és nem az összes magyar összetartozását erősíti, ne tőlem kérdezzék.  Határon belüli magyar ajkúként mindehhez annyit tudok hozzátenni, hogy szuper, ha a MÁV tenni akar a nemzeti önbecsülésért, de közben azért a megmaradt országrészek utazóközönsége igényeinek a kielégítése terén is akad még tennivaló: elsőként például ha hidegben, melegben, esőben, sőt, csúcsforgalomban és nyári hétvégéken is sikerülne tartani az eleve sem túl feszes menetrendet.

Nem lehetett könnyű a Budapesti Fesztiválzenekarnak pár héttel a Hableány szörnyű tragédiája után, egy évek óta tervezett dél-koreai turné első állomásaként hétfőn Szöulban színpadra lépni. A balesetben a személyzet két magyar tagja mellett 26 dél-koreai turista vesztette életét. A Lotte Concert Hall-ban tartott koncert elején Fischer Iván beszélt röviden, majd a zenekar egy koreai dalt adott elő állva, amit a zenészek maguk énekeltek. A dal az örök várakozásról szól.

 

Rovatok